tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στο νέο σχέδιο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με υποβρύχια καλώδια εντάσσεται στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα έτη 2021-2030 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου προχωρά παράλληλα με το έργο διασύνδεσης των Δωδεκανήσων, συνολικού προϋπολογισμού 935 εκατ. ευρώ και 1,477 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σε τρεις επιμέρους φάσεις:

– H Α΄ Φάση περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις ΚΥΤ Κορίνθου-Κω, Κω-Ρόδου, ΚΥΤ Ν. Σάντας-Λήμνου, Λήμνου-Λέσβου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

– Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις ΚΥΤ Αλιβερίου-Σκύρου, Λέσβου-Χίου, Κω-Σάμου και Ρόδου-Καρπάθου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.

– Η Γ΄ Φάση περιλαμβάνει το κλείσιμο των διασυνδετικών βρόχων με τις διασυνδέσεις Λέσβου-Σκύρου και Χίου-Σάμου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2030 του ΑΔΜΗΕ έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, επίσης, την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης και των Κυκλάδων, έργα ενίσχυσης του βρόχου των Ιονίων Νήσων, την ολοκλήρωση της επέκτασης του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο και την ενίσχυση του Συστήματος 400 kV στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Σε ο,τι αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις, το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή της δεύτερης γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας η οποία αποτελεί σημαντικό έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αναμένεται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα στις αρχές του 2023. Επιπλέον, εξετάζεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων με τα γειτονικά Συστήματα Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας αντίστοιχα. Για το σκοπό αυτό, στο προσεχές διάστημα θα εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες σκοπιμότητας για την επιλογή των έργων που θα προταθούν για να συμπεριληφθούν στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ENTSO-E (ευρωπαϊκός οργανισμός διαχειριστών ενέργειας) και τα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Ανάπτυξης.

Περιλαμβάνονται εξάλλου έργα που θα διευκολύνουν την ένταξη νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 περιλαμβάνει για πρώτη φορά τα Νησιά Βορείου Αιγαίου, καλύπτοντας τη νησιωτική Ελλάδα σε όλο το γεωγραφικό της εύρος. Το νέο ΔΠΑ παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θέτει τις προϋποθέσεις για αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τους στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και, σε συνεργασία με τον EΝTSO-E, σχεδιάζει νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με στόχο να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε επίπεδο υλοποίησης, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τα έργα χωρίς καθυστερήσεις και αξιοποιεί στο μέγιστο τους διαθέσιμους πόρους του με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

β