tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ- Νέοι κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων – Υπηρεσιών

παρουσιάζουμε τα περιεχόμενα της νέας Υ.Α. με τα άρθρα και τις αντίστοιχες σελίδες της συνημμένης απόφασης

Με νέα Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς, ανανεώνονται οι προηγούμενες αγορανομικές  διατάξεις  των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και επέρχονται αρκετές αλλαγές.

 

Παρακάτω, παρουσιάζουμε τα περιεχόμενα της νέας Υ.Α. με τα άρθρα και τις αντίστοιχες σελίδες της συνημμένης απόφασης. Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες μπορούν να ανατρέξουν στα άρθρα που τους αφορούν και να δουν τι ισχύει για το επάγγελμά τους.

 

 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)»

 

Περιεχόμενα

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΤΗΡΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ …………………………………….. 3

Άρθρο 1 Γενικές Αρχές…………… 3

Άρθρο 2 Ενδείξεις επί των πινακίδων………………………….. 3

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.. 6

Άρθρο 3 Γενικές Αρχές………………………………………………………….. 6

Άρθρο 4 Μέσα συσκευασίας………………………………………………………… 6

Άρθρο 5 Αναγραφή περιεχόμενης ποσότητας επί συσκευασίας………… 7

Άρθρο 6 Αναγραφή τιμής ανά μονάδα μέτρησης……………………….. 8

Άρθρο 7 Απαιτήσεις σχετικά με την ποσότητα προσυσκευασμένων προϊόντων που φέρουν τη σήμανση «e».. 9

Άρθρο 8 Απαιτήσεις σχετικά με την ποσότητα προσυσκευασμένων προϊόντων χωρίς τη σήμανση «e» ………. 11

Άρθρο 9 Απαιτήσεις σχετικά με την ποσότητα προϊόντων τυχαίας ονομαστικής τιμής περιεχομένου …………. 13

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ- ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ……………………….. 14

Άρθρο 10 Ενδείξεις & διασφάλιση περιεχομένου προσυσκευασμένων τροφίμων. ……………………………………. 14

Άρθρο 11 Ενδείξεις μη προσυσκευασμένων τροφίμων………………………. 14

Άρθρο 12 Επισήμανση υποκατάστατων………………………………………………. 15

Άρθρο 13 Διάθεση προϊόντων με περασμένη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας. ……………………………. 15

Άρθρο 14 Υπόχρεος αναγραφής ενδείξεων……………………………. 16

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ………………………… 16

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.1. ΚΡΕΑΣ……………………………………. 16

Άρθρο 15 Πεδίο Εφαρμογής. ……………………………………………………….. 16

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 4.1.1. ΣΤΑΔΙΟ ΣΦΑΓΗΣ …………………………………… 17

Άρθρο 16 Τήρηση βιβλίου σφαγών στα σφαγεία της χώρας, τα οποία είναι εγκεκριμένα για τη σφαγή. ……… 17

Άρθρο 17 Περί κοινοτικής κλίμακας κατάταξης σφάγιων……. 18

Άρθρο 18 Παραπροϊόντα σφάγιων και τρόπος πώλησης τούτων…….. 18

Άρθρο 19 Επισήμανση βοείου κρέατος – Σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής βοοειδών, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Καν. – 1825/2000….. 18

Άρθρο 20 Περιγραφή ορισμένων τύπων σφάγιων χοίρου……. 19

Άρθρο 21 Τρόπος τεμαχισμού από λιανοπωλητές του χοιρινού σφάγιου τύπου καρέ και του σφάγιου βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των βουβαλοειδών). ………………………………………………………. 19

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 4.1.2. ΣΤΑΔΙΟ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ……………………. 21

Άρθρο 22 Επιχειρήσεις χονδρεμπορίας κρεάτων και πουλερικών….. 21

Άρθρο 23 Στοιχεία – ενδείξεις στα παραστατικά εμπορίας και διακίνησης νωπών βοοειδών και χοιρινών νωπών – κατεψυγμένων…………. 21

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 4.1.3. ΣΤΑΔΙΟ ΛΙΑΝΙΚΗΣ………………………… 21

Άρθρο 24 Επισήμανση. ……………… 21

Άρθρο 25 Κοπή και πώληση μη προσυσκευασμένου κιμά………. 22

Άρθρο 26 Τήρηση πινακίδων – Έκθεση κρεάτων προς πώληση…. 22

Άρθρο 27 Σήμανση-Εισαγωγή -Εμπορία ζωντανών ζώων εισαγωγής……. 23

Άρθρο 28 Ειδικές υποχρεώσεις – ρυθμίσεις επιπέδου λιανικής……… 24

Άρθρο 29 Εισαγόμενα κατεψυγμένα κρέατα βοοειδών και βουβαλοειδών με ειδικό καθεστώς από αλλαντοποιίες και κονσερβοποιίες……………………… 25

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2. ΜΕΛΙ………………………………………………………………. 25

Άρθρο 30 Επισήμανση. …………………………………….. 25

Άρθρο 31 Διακίνηση – Διάθεση…………………………. 25

Άρθρο 32 Λοιπές υποχρεώσεις………………… 26

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.3. ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.. 26

Άρθρο 33 Διακριτή τοποθέτηση γάλακτος και ενδείξεις επί συσκευασίας τυποποιημένου γάλακτος ……………. 26

Άρθρο 34 Επισήμανση τυροκομικών προϊόντων και τήρηση πινακίδων… 26

Άρθρο 35 Τήρηση βιβλίου αποθήκης………………………….. 27

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.4. ΑΡΤΟΣ & ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ……….. 27

Άρθρο 36 Διάθεση προϊόντων αρτοποιίας…………………. 27

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.5. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ…………………………………. 28

Άρθρο 37 Πτηνοτροφικά προϊόντα……………. 28

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.6. ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ………………………… 28

Άρθρο 38 Διακίνηση και εμπορία νωπών οπωρολαχανικών…… 28

Άρθρο 39 Ειδικότερες διατάξεις κατά τη διάθεση των νωπών οπωρολαχανικών ………………………………………… 32

Άρθρο 40 Παραστατικά διακίνησης και εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών – ενδείξεις ………………………………. 33

Άρθρο 41 Διακίνηση νωπών οπωρολαχανικών με ΔΧ μεταφορικά μέσα….. 33

Άρθρο 42 Ηρτημένη παραγωγή……………… 33

Άρθρο 43 Επισήμανση σε ξενόγλωσσες ενδείξεις……….. 34

Άρθρο 44 Διαδικασία αποτίμησης συναλλαγών μεταξύ παραγωγών και επιτηδευματιών …………………………… 34

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.7. ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ…………………………………… 34

Άρθρο 45 Ορισμοί………………… 34

Άρθρο 46 Ενδείξεις επί των πινακίδων λιανικής πώλησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας ………….. 34

Άρθρο 47 Όροι διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο. ……………………………….. 36

Άρθρο 48 Παραστατικά εμπορίας και διακίνησης………………. 37

Άρθρο 49 Εμπορία – Διακίνηση – Διάθεση Κατεψυγμένων Αλιευμάτων που φέρουν επίπαγο (υγρό κάλυψης) 37

Άρθρο 50 Απαγόρευση ψαριών, οστράκων, καρκινοειδών και κεφαλόποδων μικρού μεγέθους ………………….. 39

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.8. EΛΑΙΑ – ΕΛΙΕΣ – ΛΙΠΗ Άρθρο 51 Ορισμοί……………………………………………………………………………… 39

Άρθρο 52 Εμπορία Ελαίων προς τελικό καταναλωτή (λιανικό εμπόριο)…… 39

Άρθρο 53 Διακίνηση και Εμπορία Ελαίων μεταξύ παραγωγών – τυποποιητών και χονδρεμπόρων ……………….. 40

Άρθρο 54 Χρήση ελαιολάδου σε άλλα τρόφιμα…………………….. 41

Άρθρο 55 Διάθεση ελαιολάδων και σπορέλαιων…………………….. 41

Άρθρο 56 Επαναχρησιμοποίηση περιεκτών…………………………….. 41

Άρθρο 57 Ειδικότερες Υποχρεώσεις………………………………………… 42

Άρθρο 58 Δέσμευση νοθευμένων ελαιολάδων ή μαγειρικών λιπών από ελαιόλαδο και των πάσης φύσεως τεχνητώς χρωματισμένων ελαίων….. 42

Άρθρο 59 Αναγραφή στα τιμολόγια ορισμένων ενδείξεων για τις ελιές…. 42

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.9. ΟΣΠΡΙΑ-ΡΥΖΙ…………….. 42

Άρθρο 60 Κατηγορίες οσπρίων……………………………….. 42

Άρθρο 61 Τήρηση προδιαγραφών οσπρίων – Επισήμανση……….. 43

Άρθρο 62 Τήρηση προδιαγραφών ρυζιού – Επισήμανση….. 43

Άρθρο 63 Διάθεση ρυζιού στην κατανάλωση……….. 43

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.10. ΟΙΝΟΙ – ΖΥΘΟΣ- ΤΣΙΠΟΥΡΟ- ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ.. 43

Άρθρο 64 Διάθεση οίνων, και αλκοολούχων ποτών – Σειρές υποχρεωτικών ονομαστικών ποσοτήτων οίνου, και αλκοολούχων ποτών………………….. 43

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.11. ΧYMOI – ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ…………………………….. 44

Άρθρο 65 Επισήμανση προσυσκευασιών χυμών………………………. 44

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4.12. ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ…. 44

Άρθρο 66 Περιπτώσεις δέσμευσης τροφίμων Άρθρο 67 Συσκευασία παιδικών τροφών με παιχνίδια …………………………… 44

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΗ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ- ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ……………………….. 45

Άρθρο 68 Ενδείξεις προϊόντων (πλην τροφίμων)……………. 45

Άρθρο 69 Σχετικά με τη χρήση όρου «οικολογικό»……………………. 47

Άρθρο 70 Δεσμεύσεις αγαθών που δεν φέρουν ενδείξεις στα ελληνικά

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΗ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ………………………… 48

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 6.1. ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ/ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ…………………… 48

Άρθρο 71 Υποχρέωση και τρόπος αναγραφής κωδικού αριθμού……… 48

Άρθρο 72 Τρόπος αναγραφής κωδικού αριθμού σε κοσμήματα πολυμερή. 52

Άρθρο 73 Έγκριση και ανανέωση έγκρισης χρησιμοποίησης σφραγίδων…. 53

Άρθρο 74 Υποχρεώσεις κατά την εξαγωγή κοσμημάτων και συναφών αντικειμένων -54

Άρθρο 75 Επισήμανση επίχρυσων, επάργυρων και συναφών αντικειμένων…. 54

Άρθρο 76 Απαγόρευση αποτύπωσης άλλων ενδείξεων……………………. 55

Άρθρο 77 Είδη που εξαιρούνται από τη σήμανση…………….. 55

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 6.2. ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ……………………….. 55

Άρθρο 78 Σχετικά με χρήση ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκοπήσεως του υπεδάφους ή ακινήτων μνημείων 55

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 6.3. ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ – ΔΕΡΜΑΤΑ – ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ…. 56

Άρθρο 79 Σήμανση – Επισήμανση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων….. 56

Άρθρο 80 Σήμανση δερμάτων και προϊόντων τους………… 57

Άρθρο 81 Επισήμανση υποδημάτων …………………………………… 58

Άρθρο 82 Αναγραφή κωδικών αριθμών……………………………………………….. 60

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 6.4. ΑΛΛΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ…………….. 61

Άρθρο 83 Ενδείξεις στις χαρτοπετσέτες και το χαρτί υγείας χαρτί κουζίνας και χαρτομάντιλα ……………………… 61

Άρθρο 84 Ειδικότερες απαιτήσεις επισήμανσης λοιπών βιομηχανικών προϊόντων …………………………………….. 61

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΣΤΙΑΣΗ / ΑΝΑΨΥΧΗ……… 69

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 7.1. ΤΗΡΗΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ……………………………………….. 69

Άρθρο 85 Υποχρέωση ανάρτησης τιμοκαταλόγου επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ………………………………… 69

Άρθρο 86 Ειδικές ρυθμίσεις για την παροχή υπηρεσιών. Τιμοκατάλογοι – Υπηρεσίες εκτίμησης …………………. 70

Άρθρο 87 Υποβολή Τιμοκαταλόγων Εκπαιδευτηρίων……………………………………….. 71

Άρθρο 88 Έκδοση και ανάρτηση παραστατικών που αναφέρονται στα κοινόχρηστα πολυκατοικιών. ……….. 71

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 7.2. ΕΣΤΙΑΣΗ / ΑΝΑΨΥΧΗ………………………………. 71

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 7.2.1. ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ / ΑΝΑΨΥΧΗΣ….. 71

Άρθρο 89 Πεδίο Εφαρμογής και σκοπός………………………….. 71

Άρθρο 90 Τήρηση Τιμοκαταλόγων……………. 72

Άρθρο 91 Ενδείξεις τιμοκαταλόγων……………………….. 72

Άρθρο 92 Ειδικές περιπτώσεις (ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ, ΤΑΜΠΛ ΝΤΟΤ, ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΚΕΤΟ, ΚΟΥΒΕΡ) 73

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 7.2.2. ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ / ΑΝΑΨΥΧΗΣ…… 74

Άρθρο 93 Παρασκευάσματα κρέατος από καταστήματα μαζικής εστίασης. 74

Άρθρο 94 Προσφορά ειδών με το κιλό…………………………… 74

Άρθρο 95 Διάθεση ποτών, οίνων, ζύθου και εμφιαλωμένων νερών στις μονάδες ομαδικής εστίασης ………….. 74

Άρθρο 96 Υποχρέωση τήρησης δελτίου παραπόνων πελατών από τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης…………………………………………………………… 75

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ…….. 76

Άρθρο 97 Πεδίο εφαρμογής – Γενικές Αρχές……………. 76

Άρθρο 98 Προωθητικές Ενέργειες…………………………………………. 77

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ – ΨΥΓΕΙΑ…………….. 78

Άρθρο 99 Αποθήκευση τροφίμων σε θαλάμους ψύξης και καταγραφή θερμοκρασιών ………………………………. 78

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ….. 78

Άρθρο 100 Γνωστοποίηση τιμών από βιομηχανίες, βιοτεχνίες και χονδρεμπόρους ……………………………………… 78

Άρθρο 101 Γενικά…………………………………….. 78

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ…………………………………. 79

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 11.1. ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ….. 79

Άρθρο 102 Όργανα ζύγισης μη αυτόματης λειτουργίας υποκείμενα σε νόμιμο έλεγχο …………………………………. 79

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 11.2. ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΖΥΓΙΣΗΣ) ……………………………… 82

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 11.2.1. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΖΥΓΙΣΗΣ) 82

Άρθρο 103 Συμμόρφωση των οργάνων μέτρησης (εκτός των μη αυτόματων οργάνων ζύγισης) …………………….. 82

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 11.2.2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ (LPG) ΚΑΙ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (CNG)………………………………………………. 85

Άρθρο 104 Συστήματα μέτρησης ποσότητας υγρών καυσίμων, υγραερίου κίνησης και πεπιεσμένου φυσικού αερίου 85

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 11.2.3. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ (LPG) ΚΑΙ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (CNG) ………….. 86

Άρθρο 105 Σφράγιση των διατάξεων ρύθμισης της ποσότητας (μηχανικών ή/και ηλεκτρονικών) των αντλιών υγρών καυσίμων, των ογκομετρητών βυτιοφόρων διανομής υγρών καυσίμων, των διανομέων (dispensers) υγραερίου κίνησης για τροχοφόρα οχήματα και των διανομέων πεπιεσμένου φυσικού αερίου……………………….. 86

Άρθρο 106 Λοιπά σημεία σφράγισης εκτός των σημείων ρύθμισης της ποσότητας ……………………………………… 88

Άρθρο 107 Τεκμηρίωση αντλιών υγρών καυσίμων, διανομέων (dispensers) υγραερίου ή ογκομετρητών βυτιοφόρων διανομής υγρών καυσίμων και διανομέων πεπιεσμένου φυσικού αερίου …………………………………… 88

Άρθρο 108 Θέση των αντλιών υγρών καυσίμων, διανομέων (dispensers) υγραερίου, ογκομετρητών βυτιοφόρων διανομής υγρών καυσίμων και διανομέων πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε κατάσταση «εκτός λειτουργίας» – Δέσμευση 90

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 11.2.4. ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ……….. 91

Άρθρο 109 Εξουσιοδοτημένα συνεργεία για τον έλεγχο, ρύθμιση και σφράγιση των συστημάτων μέτρησης ποσότητας υγρών καυσίμων, υγραερίου κίνησης και πεπιεσμένου φυσικού αερίου. ………………………………………. 91

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 11.3. ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ…… 92

Άρθρο 110 Συστήματα μέτρησης όγκου υγρών καυσίμων και υγραερίου στις μόνιμες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών………………………….. 92

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 11.4. ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΝΟΜΙΜΟ ΕΛΕΓΧΟ ………………………………………… 93

Άρθρο 111 Σταθμά για εμπορικές συναλλαγές…………………………….. 93

Άρθρο 112 Συσκευές άμεσης ογκομέτρησης δημητριακών…………….. 94

Άρθρο 113 Πιεσόμετρα για ελαστικά αυτοκινήτων……………. 94

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 11.5. ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ………………………. 95

Άρθρο 114 Περιοδικός και Έκτακτος Έλεγχος οργάνων μέτρησης…………. 95

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΚΑΥΣΙΜΑ……………………………………………… 95

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 12.1. ΤΗΡΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ………………………………. 95

Άρθρο 115 Σήμανση και τήρηση πινακίδων από τους κατόχους άδειας λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης και πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) (πρατήρια) …………………………………….. 95

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 12.2. ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ…………………………… 99

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 12.2.1. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ………….. 99

Άρθρο 116 Υποχρεώσεις διακινητών υγρών καυσίμων και πετρελαίου για θέρμανση ………………………………….. 99

Άρθρο 117 Παράδοση υγρών καυσίμων προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου για θέρμανση……….. 99

Άρθρο 118 Τήρηση δελτίου διαδρομής από βυτιοφόρα υγρών καυσίμων.. 100

Άρθρο 119 Εξοπλισμός βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υγρών καυσίμων για την ογκομέτρηση των υγρών καυσίμων 101

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 12.2.2. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ…………. 101

Άρθρο 120 Σχηματισμός δειγμάτων κατά τη διακίνηση υγρών καυσίμων… 101

Άρθρο 121 Σχηματισμός δειγμάτων από δεξαμενές υγρών καυσίμων στις εγκαταστάσεις εταιρειών ή διυλιστηρίων 102

Άρθρο 122 Σχηματισμός δειγμάτων κατά την παράδοση υγρών καυσίμων σε πρατήρια υγρών καυσίμων και εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου για θέρμανση …………………………………………………………………………………… 103

Άρθρο 123 Έλεγχος ποιότητας καυσίμου……………………………….. 104

Άρθρο 124 Τρόπος δειγματοληψίας υγρών καυσίμων………………. 104

 

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 12.2.3. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ……….. 105

Άρθρο 125 Συνοδευτικά Παραστατικά Διακίνησης Πετρελαίου για Θέρμανση …………………………………………… 105

Άρθρο 126 Αναγραφή στοιχείων στα παραστατικά λιανικής πώλησης πετρελαίου για θέρμανση ………………… 107

Άρθρο 127 Σωληνώσεις στα βυτιοφόρα οχήματα διανομής πετρελαίου για θέρμανση ………………………………. 107

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 12.3. ΥΓΡΑΕΡΙΟ ……………………………………………………. 112

Άρθρο 128 Υποχρεώσεις διακινητών και εμφιαλωτών υγραερίου…….. 112

Άρθρο 129 Απαιτήσεις για τις επαναπληρούμενες φιάλες υγραερίου… 113

Άρθρο 130 Ανεκτό όριο σφάλματος ποσότητας περιεχομένου επαναπληρούμενων φιαλών υγραερίου ………. 114

Άρθρο 131 Εγγυήσεις φιαλών υγραερίου…………………………………… 114

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 12.4. ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ……………………………………… 115

Άρθρο 132 Λιανική πώληση καυσόξυλων………………………………. 115

Άρθρο 133 Καύσιμα στερεής βιομάζας………………………….. 116

Άρθρο 134 Λιγνίτης…………………………………………………………. 117

Άρθρο 135 Τρόπος δειγματοληψίας στερεών καυσίμων…………….. 117

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 12.5. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ………….. 118

Άρθρο 136 Γνωστοποίηση λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων, του υγραερίου κίνησης (AUTOGAS) και του πετρελαίου για θέρμανση και του πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) …………………………………………… 118

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ …………………………………….. 120

Άρθρο 137 Καθορισμός ανώτατων τιμών και συγκεκριμένων σημείων πώλησης ……………………………………….. 120

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ……………………………….. 124

Άρθρο 138 Υποχρεώσεις των Ελεγκτικών Υπηρεσιών του άρθρου 17 του ν. 4177/2013………………… 124

Άρθρο 139 Υποχρεώσεις ελεγκτών –ελεγχομένων……………… 124

Άρθρο 140 Τροποποίηση των άρθρων 170 «Χώροι σφαγής και σφραγίδες προέλευσης, καταλληλότητας και κατηγορίας σφαγίων» και 116 «Προϋποθέσεις παρασκευής και διάθεσης της παραδοσιακής γιαούρτης»της Διάταξης 7/2009 «Τροποποίηση και νέα κωδικοποίηση Αγορανομικών Διατάξεων, εκδοθεισών μέχρι και την 14 Μαΐου 2009» (ΥΑ Αριθμ. Α2-3391 ΦΕΚ Β΄ 1388/13.07.2009) .. 125

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ…………….. 126

Άρθρο 141 Διαδικασία δέσμευσης τροφίμων………………….. 126

Άρθρο 142 Διαδικασία δέσμευσης προϊόντων μη τροφίμων….. 126

Άρθρο 143 Προσφυγή………………………………………… 128

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ…………… 128

Άρθρο 144………………………………. 128

 

Παραρτήματα …………………………………………………………129

Περιεχόμενα…………………………… 144