Δημήτρης Ραμαντζάς: Το franchising είναι η σίγουρη επιλογή για όσους αναζητούν ασφάλεια

Την αγορά του franchise περιγράφει στην Free Sunday ο Δημήτρης Ραμαντζάς, πρόεδρος της Επιτροπής Franchise του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος εξηγεί ότι το franchising διακρίνεται από εξαιρετικά πλεονεκτήματα για όσους διαθέτουν ένα «γερό» concept και επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα δυνατό δίκτυο.

Πώς διαμορφώνεται η αγορά του franchise στην Ελλάδα;

Με περισσότερες από 140.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν επέζησαν τα τελευταία πέντε έτη και με την ανεργία να καλπάζει σε ρυθμούς άνω του 30%, οι οργανωμένες αλυσίδες franchise συνεχίζουν να αναπτύσσονται με σταθερούς ρυθμούς, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη και εγγυημένες διαδικασίες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δικτύων τους. Από τη μια μεριά, δηλαδή, την τελευταία πενταετία ιδρύθηκαν περισσότερες από 160.000 επιχειρήσεις με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας (8 στις 10 επιχειρήσεις να κλείνουν μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους) και από την άλλη εμφανίστηκαν αρκετά πρωτοποριακά concepts και ξεκίνησαν εκατοντάδες νέα καταστήματα franchise. Παρατηρείται μια συγκέντρωση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του franchising, κυρίως ως διέξοδος στην κρίση (δηλαδή «αγορά» θέσης εργασίας / επιχειρηματικότητα ανάγκης κ.λπ.) και λιγότερο ως αξιοποίηση των ευκαιριών που πηγάζουν μέσα από αυτήν (δηλαδή επιχειρηματικότητα ευκαιρίας), καθώς τρεις στους τέσσερις ανοίγουν μια επιχείρηση franchise για να αποφύγουν την ανεργία, διαβλέποντας (και ελπίζοντας) ταυτόχρονα σε επιχειρηματική ευκαιρία και καλύτερες προοπτικές.

Ποια θέματα αντιμετωπίσατε και τι πετύχατε κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Επιτροπής Franchise του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών;

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά το franchise εκπροσωπείται σε θεσμικό επίπεδο μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ). Πρόκειται για την Επιτροπή Franchise, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι. Ως γεγονός και μόνο αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του κλάδου και όλων όσοι απασχολούνται σε αυτόν σαν franchisors ή σαν franchisees. Το ΕΕΑ παρέχει υψηλού επίπεδου υπηρεσίες-εξυπηρέτηση, καθώς επίσης συμβουλεύει και οργανώνει συστηματικά και ολοκληρωμένα τις παροχές του προς τις επιχειρήσεις-μέλη του. Η ανέλιξη του franchise και η καταπολέμηση όλων των εμποδίων που στέκονται τροχοπέδη στην επιτυχία του ήταν και παραμένει ο πρώτος μας στόχος. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς τα υπουργεία Εμπορίου και Ανάπτυξης για τον τόσο άδικο και αθέμιτο αποκλεισμό μας από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που, ευτυχώς, έχει βρει, τουλάχιστον, ανοιχτές πόρτες διαλόγου, ευελπιστούμε και στο θετικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για την οργάνωση του κλάδου, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, σε επίπεδο εξωστρέφειας (συμμετοχή σε εκθέσεις, συνεργασία με επιμελητήρια του εξωτερικού κ.λπ.), στρατηγικών συμμαχιών, χτίσιμο συνεργασιών μεταξύ υφιστάμενων επιχειρήσεων, και παρέχουμε νομικές-λογιστικές-αναπτυξιακές συμβουλές στα μέλη μας (mentoring).

Ποια προβλήματα εντοπίζετε στην αγορά;

Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης έφερε στην επιφάνεια τα παγόβουνα των αδυναμιών αρκετών δικαιοπαρόχων, τα οποία εστιάζονται σε δυο τομείς: α) την οργανωτική αδυναμία τους, με ελλιπείς έως ανύπαρκτες υποδομές, και β) την έλλειψη ικανότητας να αναβαθμίσουν το concept και ειδικά σε κλάδους όπου διαδραματίζονται σοβαρές εξελίξεις. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, το φαινόμενο κατάρρευσης αρκετών μικρών δικτύων, οι επιχειρηματίες των οποίων είχαν –θεωρητικά τουλάχιστον– στο πλάνο τους τη δημιουργία υποδομών με σκοπό την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των συνεργατών τους. Κάθε δίκτυο που αριθμεί 5 με 10 σημεία οφείλει να διασφαλίσει τα ελάχιστα, όπως: επάρκεια διαδικασιών και υποδομών logistics, με σκοπό την ύπαρξη αποθεμάτων και την ικανότητα τροφοδοσίας των δικαιοδόχων, οργανωτική υποδομή, αν μη τι άλλο με τις ελάχιστες θέσεις, που να καλύπτουν τις ανάγκες υποστήριξης, marketing, επιθεωρητών δικτύου κ.λπ. Εν κατακλείδι, οι βασικές αιτίες που οδηγούν στην κατάρρευση κάποιων δικτύων franchise αποτελούν έναν συνδυασμό ελλιπούς οργάνωσης, χαμηλής επιχειρηματικής ικανότητας, αδυναμίας σχεδιασμού και εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών και γρήγορης ανάπτυξης που δεν ακολουθείται από τις ελάχιστες επενδύσεις εκ μέρους των δικαιοπαρόχων.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2018 και το 2019;

Το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης για το franchise όσο και ενάρξεις αρκετών καταστημάτων, με ελαφρώς ανοδικές τάσεις σε σχέση με 2017. Επίσης, είναι φανερή η αυξητική τάση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που τεκμηριώνει την αισιοδοξία ότι το 2019 θα «κλείσει» ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με το 2018.

Τι ισχύει στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και ποιες οι διαφορές σε σχέση με την ελληνική αγορά;

Οι συμβάσεις franchise έχουν αναδειχθεί ως το συμβατικό μοντέλο που χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης από τους επιχειρηματίες ανά τον κόσμο. Άλλωστε κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, αφού ειδικά η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω franchise δίνει τη δυνατότητα σε έναν επιχειρηματία να διαδώσει και να εκμεταλλευτεί εμπορικά το σύστημά του σε εθνικό επίπεδο, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε, εφόσον η επέκταση αυτή συντελείται με προσεκτικά και αργά βήματα, επιφέρει την επιθυμητή επιτυχία. Ήδη εδώ και αρκετά χρόνια ο θεσμός του franchising έχει γίνει αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης σε αρκετές χώρες, με κυριότερα παραδείγματα αυτά των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου η εμφάνιση και ανάπτυξη του franchise υπήρξε ραγδαία. Περαιτέρω, και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Αλβανία κ.λπ., το franchising χαίρει ιδιαίτερης ρύθμισης προς αντιμετώπιση και καλύτερη επίλυση των αναπόφευκτων προβλημάτων. Σε αυτό το σημείο, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πεδίο υγιούς ανάπτυξης, διατήρησης και εξέλιξης του θεσμού του franchise. Για να πετύχουμε, είναι αναγκαία η δραστική επέμβαση του νομοθέτη, ειδικά για το franchise, ώστε να διασφαλιστούν οι εμπορικές συναλλαγές και το κλίμα υγιούς συνεργασίας που θα πρέπει να τις διαπνέει.

Τι θα συστήνατε σε κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται να ανοίξει ένα κατάστημα μέσω franchise;

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο θεσμός του franchise είναι η πλέον υγιής και αμοιβαία επαγγελματική σχέση. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δίπολο αλληλεπίδρασης με τεράστια οφέλη και για τις δύο πλευρές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υγιών επιχειρήσεων είναι αυτές που δραστηριοποιούνται με το συγκεκριμένο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, το franchising αποδεικνύεται η πλέον σίγουρη επιλογή για όσους αναζητούν ασφάλεια και δεσμεύονται να συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρησή τους. Διακρίνεται από εξαιρετικά πλεονεκτήματα για όσους διαθέτουν ένα «γερό» concept και επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα δυνατό δίκτυο. Ο υποψήφιος franchisee θα πρέπει να ανακαλύψει το σωστό και διαχρονικό προϊόν/υπηρεσία, να ελέγξει την τεχνογνωσία, τους ικανούς συνεργάτες, τις απαραίτητες υποδομές και πάνω απ’ όλα το όραμα της μητρικής εταιρείας για ανάπτυξη με ηθικές αρχές και αξίες.

Πηγή: freesunday.gr