ΔΝΤ: Η μείωση των συντάξεων μεταρρυθμιστική υποχρέωση

ανησυχία για τον κίνδυνο να αναστραφούν ή να μην εφαρμοστούν κάποιες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης των συντάξεων το 2019

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους», εκτιμά το ΔΝΤ.

 

Αβεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους και ανησυχία για τον κίνδυνο να αναστραφούν ή να μην εφαρμοστούν κάποιες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020, εξέφρασε χθες το ΔΝΤ, ολοκληρώνοντας την αποστολή του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του λεγόμενου «άρθρου 4».

 

Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής, η εφαρμογή των δύο αυτών μεταρρυθμίσεων, της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου, είναι σημαντική, καθώς θα στείλει σήμα σχετικά με το αν θα μείνει η κυβέρνηση στην οδό των μεταρρυθμίσεων στη μεταπρογραμματική περίοδο ή όχι.

 

Μάλιστα, παρά τις πρόσφατες συστηματικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών –ακόμη και του πρωθυπουργού– που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοσθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δεσμευθεί πως «το 2019 και το 2020 θα κάνουν ό,τι προβλέπεται». Το ΔΝΤ πιστεύει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είπε, προσέθεσε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο ρόλος του Ταμείου είναι συμβουλευτικός, επομένως δεν είναι αρμόδιο να «επιτρέψει» ή να απαγορεύσει την εφαρμογή κάποιου μέτρου.

 

Σχετικά, στην έκθεσή του, το Ταμείο προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι Αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές αναφορικά με την υιοθέτηση μόνιμων επεκτατικών μέτρων πέρα από αυτά που έχουν ήδη νομοθετηθεί προκειμένου να αποφευχθεί η διακινδύνευση των δημοσιονομικών τους στόχων».

 

 

 

Πηγή: Καθημερινή, της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

 

 

ΑΣΒ