tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δυσμενείς ανατροπές για τις σχολές οδηγών -video-

Νέο πλαίσιο σχολών οδηγών αυτοκινήτου: αύξηση κόστους, αλλαγές στα διπλώματα και δυσανάλογα μεγάλες ποινές για παραβάσεις

 

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν στον κλάδο των σχολών οδηγών αυτοκινήτου αλλά και στους υποψήφιους οδηγούς οι νέες διατάξεις για την απόκτηση των διπλωμάτων οδήγησης  που ισχύουν από τις 19 Ιανουαρίου.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι: η αύξηση των χρημάτων που χρειάζεται να καταβάλουν οι εκπαιδευόμενοι να κάνουν τις εξετάσεις, η αύξηση των μαθημάτων και των κατηγοριών των διπλωμάτων και οι δυσανάλογα μεγάλες ποινές για παραβάσεις.

Ο κλάδος των εκπαιδευτών οδηγών

Άμεση αντίδραση σημειώθηκε από το Σωματείο Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής το οποίο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για σήμερα, 14/1/2013, το βράδυ προκειμένου να εξετασθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο από το ΠΔ. Ο κλάδος των εκπαιδευτών οδηγών εκτιμά γενικά ότι πρόκειται για άλλη μια αλλαγή που δεν θα λύσει τελικά το πρόβλημα της ασφαλούς οδήγησης και της οδικής ασφάλειας.

Οι νέες ρυθμίσεις

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 51/2012 (ΦΕΚ 101 Α/27-4-2012) το οποίο προβλέπει την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις σχετικές Οδη¬γίες της ΕΕ καθιερώνονται:
•    Ένας ελάχιστος αριθμός μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσόντων και συμπεριφοράς.
•    Για ιατρική εξέ¬ταση υποψηφίου οδηγού ή οδηγού, καταβολή 90 ΕΥΡΩ και  αν είναι από ένα γιατρό 45 ευρώ.
•    Για κάθε θεωρητική εξέταση ή για κάθε εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς καταβολή 10 ΕΥΡΩ.
•    Για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης καταβολή 30 ΕΥΡΩ.
•    Για αντίγραφο άδειας οδήγησης καταβολή 30 ΕΥΡΩ, για το πρώτο αντίγραφο και 60 για το δεύτερο και επόμενα αντίγραφα.
•    Δεν καταβάλλεται αντίτιμο αντιγράφου για τις περιπτώσεις απώλειας λόγω ανωτέρας βίας.
•    Αυστηρές κυρώσεις μέχρι και ποινή φυλάκισης στους παραβάτες του ΠΔ.

Με τις νέες διατάξεις οι άδειες οδήγησης για μοτοσικλέτες και οχήματα μέχρι 3,5 τόνους ισχύουν για 15 έτη και σε κάθε περίπτωση γίνεται επανεξέταση στα 65 χρόνια.
Οι άδειες οδήγησης για βαρύτερα οχήματα έχουν ισχύ πέντε (5) έτη όχι πέραν της συμπλήρωσης των 65 ετών του κατόχου της άδειας.
Από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μετά, για όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης, η διοικητική ισχύς τους δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα τρία (3) έτη.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορεί να ορίζε¬ται μικρότερος χρόνος ισχύος, για λόγους υγείας του κατόχου της άδειας οδήγησης.

Η άδεια οδήγησης ή οι επιμέρους κατηγορίες της παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν εφόσον:
α. λήξει η χρονική ισχύς τους ή
β. παύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να πληρούται κάποια από τις προϋποθέσεις χορήγησής τους ή
γ. το έντυπο της άδειας οδήγησης έχει φθαρεί ή έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των στοιχείων της.
3. Σε περίπτωση που η χρονική ισχύς μίας ή περισσο¬τέρων κατηγοριών άδειας οδήγησης, η οποία εκδόθηκε από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τα κράτη Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν είναι μεγαλύτερη αυτής που καθορίζεται στην παράγραφο 1 και ο κάτοχος της άδειας αποκτήσει την κανονική του διαμονή στην Ελλά¬δα, τότε, η ισχύς της συγκεκριμένης ή των συγκεκριμέ¬νων κατηγοριών, λήγει με την πάροδο διετίας από την ημέρα που ο κάτοχος της άδειας οδήγησης αποκτήσει την κανονική του διαμονή στην Ελλάδα.

Αναλυτικά στα άρθρο 12 και 13 του Προεδρικού Διατάγματος αναφέρονται:

Άρθρο 12
1. Οι υποψήφιοι οδηγοί ή οδηγοί, προκειμένου να λά¬βουν μέρος σε εξετάσεις για χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης υποχρεούνται, προηγουμένως, να έχουν πραγματοποιήσει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσόντων και συμπεριφοράς.
Η θεωρητική εκπαίδευση και η εκπαίδευση προσό¬ντων και συμπεριφοράς πραγματοποιούνται στα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών και στις Σχολές Οδηγών αντίστοιχα. Τα θέματα που περιλαμβά¬νονται στη θεωρητική εκπαίδευση και οι δοκιμασίες για την εκπαίδευση προσόντων και συμπεριφοράς καθορί¬ζονται στο Παράρτημα ΙΙ, ανάλογα με την κατηγορία της άδειας οδήγησης στην οποία πρόκειται να εξετασθεί ο ενδιαφερόμενος.
2. Ο αριθμός των ελάχιστων μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσόντων και συμπε¬ριφοράς, για κάθε κατηγορία άδειας οδήγησης, καθώς και κάθε αναγκαία διαδικαστική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου 1, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπως προβλέπεται από την παράγραφο 5β του άρθρου 16 του ν. 2465/1997 (Α΄ 28).
3. Η εκπαίδευση και η εξέταση του υποψηφίου οδη¬γού ή οδηγού στις δοκιμασίες προσόντων και συμπε¬ριφοράς, πραγματοποιείται σε εκπαιδευτικό όχημα της συγκεκριμένης κατηγορίας, σύμφωνα με τις προδιαγρα¬φές του Παραρτήματος ΙΙ, με την παρουσία εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών. Η παρουσία εκπαιδευτή δεν είναι αναγκαία στην περίπτωση που η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς πραγματοποιείται εντός κλειστού χώ¬ρου (πίστα) για την εκτέλεση ειδικών δοκιμασιών. Κάθε αναγκαία διαδικαστική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, καθορίζεται με απόφα¬ση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπως προβλέπεται από την παρ. 5β του άρθρου 16 του ν. 2465/1997 (Α΄ 28).
4. Εάν λόγω σωματικής αναπηρίας ή προβλημάτων υγείας του υποψηφίου, η οδήγηση επιτρέπεται μόνο για ορισμένους τύπους οχημάτων ή για ειδικά προσαρμοσμένα ή διασκευασμένα οχήματα, η εκπαίδευση και η εξέταση του ενδιαφερομένου πραγματοποιείται σε εκπαιδευτικό όχημα ίδιου τύπου ή με τις ίδιες προσαρ¬μογές ή διασκευές με αυτό που πρόκειται να οδηγήσει. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο εκπαιδευτικό όχημα, επιτρέπεται η εκπαίδευση και εξέταση του ενδι¬αφερομένου με το όχημα το οποίο πρόκειται να οδηγεί (παρ. 2 του άρθρου 5 της Οδηγίας 2006/126).
5. Σε περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ή της εξέ¬τασης, η ευθύνη βαρύνει τον παριστάμενο εκπαιδευτή, εκτός της περίπτωσης που η εξέταση πραγματοποιείται σε κλειστούς χώρους (πίστες) χωρίς την ενεργό συμμε¬τοχή του, σύμφωνα με τις περί υπαιτιότητας διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Δεν αποκλείεται όμως η ευθύνη του υποψηφίου οδηγού ή οδηγού, εφόσον, κατά τις πα¬ραπάνω διατάξεις, υφίσταται τέτοια ευθύνη.

Άρθρο 13
Οικονομικά θέματα

1. Για κάθε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια ιατρική εξέταση υποψηφίου οδηγού ή οδηγού, καταβάλλεται, το ποσό των ενενήντα (90) ΕΥΡΩ, και αποτελεί έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού του Κράτους. Το ποσό αυτό δεν καταβάλλεται όταν, η παραπομπή του ενδιαφερομέ¬νου γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 8 του άρθρου 13 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2696/1999 (Α΄ 57), όπως ισχύει.
Σε περίπτωση πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης, όπου ο ενδιαφερόμενος εξετάζεται μόνο από ένα γιατρό (παθολόγο ή οφθαλμίατρο, κατά περίπτωση), αντί του ποσού των ενενήντα (90) ΕΥΡΩ, καταβάλλεται το ποσό των σαράντα πέντε (45) ΕΥΡΩ.
2. Για κάθε θεωρητική εξέταση ή για κάθε εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίου οδηγού ή οδηγού, καταβάλλεται, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ποσό δέκα (10) ΕΥΡΩ.
3. Για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης καταβάλ¬λεται, ποσό τριάντα (30) ΕΥΡΩ, και αποτελεί έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού του Κράτους.
4. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής, καταβάλλεται, πέ¬ραν του αναγκαίου ποσού για την εκτύπωση της άδειας και ποσό ως εξής:
α. Τριάντα (30) ΕΥΡΩ, για την περίπτωση έκδοσης πρώτου αντιγράφου,
β. Εξήντα (60) ΕΥΡΩ, για την περίπτωση έκδοσης δεύ¬τερου, τρίτου, τέταρτου κ.ο.κ. αντιγράφου.
Τα παραπάνω ποσά δεν καταβάλλονται στην περί¬πτωση απώλειας της άδειας οδήγησης λόγω μερικής (διάρρηξη) ή ολικής κλοπής αυτοκινήτου ή καταστροφής του από πυρκαγιά ή πλημμύρα που αποδεικνύεται από έγγραφα αρμόδιας Αρχής.
5. Για τη χορήγηση ή τη μετατροπή ή την ανανέωση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης ή για την έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης καταβάλλεται πά¬γιο τέλος χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων, όπως αυτά ορίζονται στις οικείες διατάξεις.
6. Το ποσό για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπως προβλέπεται στην παρ. 7 περ. δ΄ του άρθρου 3 του Π.Δ. 355/1994 (Α΄189) η οποία προστέθηκε με το άρθρο 16 παρ. ΙΙ του ν. 3534/2007 (Α΄ 40).

Κυρώσεις
Με βάση το άρθρο 17 στους παραβάτες των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 12 του ΠΔ, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης από 1 μέχρι 6 μήνες.
Αυτός που υπογράφει και σφραγίζει με τη σφραγίδα γιατρού πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης, πιστοποιη¬τικό υγείας υποψηφίου οδηγού ή οδηγού, ενώ δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή, τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα (1-3 μήνες).
Αν οι πράξεις αυτές πραγματοποιούνται από υπάλ¬ληλο ή ιδιοκτήτη σχολής οδηγών, τότε, παράλληλα και ανεξάρτητα με τις ποινικές κυρώσεις, αφαιρείται ορι-στικά η άδεια του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών, όλων των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης σχολής με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, κατά περίπτωση.

Σημειώνουμε ότι με βάση την παρ. 8 του άρθρου 15 του ν 4070/12 (ΦΕΚ 82 Α/10-4-2012) σε περιπτώσεις ελαφρότερων παραβάσεων επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης της άδειας έως δύο (2) χρόνια.

Η ισχύς του διατάγματος αρχίζει στο σύνολό του από 19/1/2013.