Ε. Αχτσιόγλου: Έλεγχοι για υπερβάσεις του ωραρίου εργασίας

Οι στοχευμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ θέτουν στο επίκεντρο την υποδηλωμένη εργασία

Η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” αναφέρθηκε και στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας με υπέρβαση ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων. Ανακοίνωσε δε μέτρα ελέγχου των επιχειρήσεων.
 

Ειδικότερα η κα Αχτσιόγλου είπε:

Η υποδηλωμένη εργασία και η αδήλωτη – απλήρωτη υπερωριακή εργασία είναι δύο βασικές μορφές εργοδοτικής παραβατικότητας, παράλληλες με την πλήρως αδήλωτη εργασία. Στην ουσία είναι μορφές απλήρωτης εργασίας που διογκώθηκαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης και σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι τράπεζες.

Με τον νόμο 4488/2017 που ψηφίσαμε πέρσι το φθινόπωρο, με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, καταστήσαμε υποχρεωτική την εκ των προτέρων ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών, ώστε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τις αδήλωτες – απλήρωτες υπερωρίες.

 

Οι στοχευμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ θέτουν στο επίκεντρο την υποδηλωμένη εργασία, ενώ η ανάλυση κινδύνου και η αξιοποίηση των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μπορούν επίσης να παραγάγουν σημαντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα μέτρα σε θεσμικό επίπεδο, οι αυστηροί, εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι και η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους είναι ο δρόμος που οδηγεί στον περιορισμό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Ο συντονισμός της δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών είναι πρώτη προτεραιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας. Για τον λόγο αυτό η προσέγγισή μας κινείται συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση και με την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών.

Συντονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών υπάρχει, λοιπόν, ανεξαρτήτως της δράσης μεικτών κλιμακίων. Το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων από μεικτά κλιμάκια στην Κρήτη θα γίνει αξιοποιώντας τα δεδομένα του risk analysis του ΣΕΠΕ και θα περιλαμβάνει στοχευμένους ελέγχους για την τουριστική περίοδο, ακολουθώντας τη μεθοδολογία του αντίστοιχου προγράμματος που υλοποιήθηκε πέρσι στην Αττική με θετικά αποτελέσματα.

Σας υπενθυμίζω δύο γεγονότα. Πρώτον, ότι πλέον, μετά τον νόμο 4488/2017, το ΣΔΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία μπορούν να βεβαιώσουν παραβάσεις και πρόστιμα για αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και, δεύτερον, ότι στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας το ποσοστό αδήλωτης εργασίας, με βάση τα τελευταία στοιχεία των ελέγχων, έχει μειωθεί στο 12,48% από 19,17% που ήταν το 2014.

 

 

ΑΣΒ