ΕΕΑ: Επείγει η παράταση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Το ΕΕΑ κάνει έκκληση στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη να δώσει παράταση μέχρι τέλους Μαΐου

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται με την αδυναμία πολλών μικρών επιχειρήσεων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά αδυνατούν γιατί οι αιτήσεις υπαγωγής λήγουν στις 10 Μαΐου.

Όπως είναι γνωστό ο χρόνος υποβολής των προτάσεων για ένταξη στο ΕΣΠΑ λήγει στις 10 Μαΐου. Παρότι η ημερομηνία αυτή είναι από παράταση προηγούμενης καταληκτικής ημερομηνίας (25/4) τα εμπόδια στη σύνταξη των προτάσεων ήταν μεγάλα για τις μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να αδυνατούν να προλάβουν, δεδομένης και της μεσολάβησης των αργιών.

Ένα επί πλέον πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι και η υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων με αποτέλεσμα να γίνεται αδύνατη η υποβολή για μεγάλο διάστημα του 24ώρου.

Με δήλωσή του στο www.eea.gr, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Ρεκλείτης κάνει έκκληση στον υπουργό Ανάπτυξης να ξαναδεί το θέμα της προθεσμίας κάτω από το πρίσμα των πραγματικών δυσκολιών που έχουν προκύψει και να δώσει μικρή παράταση μέχρι τέλους του μήνα.

Ειδικότερα ο κ. Ρεκλείτης δήλωσε:

Η σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι γνωστή. Γνωστές είναι και οι δυσκολίες συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη σύνταξης φακέλων υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο χρόνος υποβολής αιτήσεων ήταν προφανώς ανεπαρκής με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να χρειάζονται λίγο ακόμη χρόνο. Το ΕΕΑ έκανε παρουσίαση του προγράμματος σε πολλές περιοχές της Αττικής με παρουσία εκατοντάδων επαγγελματιών. Τα προβλήματα που μας επισημάνθηκαν φοβόμαστε ότι δεν μπορούσαν να λυθούν μέχρι τις σχετικές προθεσμίες με κίνδυνο να χαθεί άδικα μια τόσο μεγάλη προσπάθεια.
Κάνω έκκληση στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη να δώσει παράταση μέχρι τέλους Μαΐου. Στόχος δεν πρέπει να είναι ο αποκλεισμός των πλέον αδύναμων επιχειρήσεων λόγω τυπικών όρων αλλά η συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων και ιδίως μικρών για τις οποίες κατά κύριο λόγο προκηρύχθηκε το πρόγραμμα. Διαφορετικά και πάλι τη μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα θα την πάρουν οι σχετικά καλύτερα οργανωμένες και οικονομικά ισχυρότερες επιχειρήσεις. Όμως δεν πιστεύω ότι αυτός ήταν ο σκοπός του προγράμματος και του υπουργείου».

 

Στο μεταξύ διάφορες οργανώσεις ζητούν ήδη να δοθεί νέα παράταση.

Η ΕΣΕΕ με σχετική επιστολή προς τον  Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη ζήτησε την παράταση της προθεσμίας «τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου 2013».

Ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά αναφέρει ότι έχει: «εκατοντάδες προτροπές από επαγγελματίες πελάτες για μια ακόμα μικρή παράταση της ημερομηνίας υποβολής των αιτημάτων, διότι οι επαγγελματίες προσπαθούν να συλλέξουν τις καλύτερες και οικονομικότερες προσφορές για την ολοκλήρωση των επενδύσεων τους».

 Από πλευρά του το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων, πέραν της 10ης  Μαΐου 2013.

Σημειώνουμε ότι για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων όπου υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι προτάσεις (www.ependyseis.gr) θα λειτουργεί συνεχώς και θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων όλο το 24ωρο.  Επίσης, το Help Desk του Πληροφοριακού Συστήματος θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 9 π.μ. έως 5 μ.μ.

Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης μπορεί να κυμαίνεται από 30.000 € μέχρι 300.000 € (Μεταποίηση), από 20.000 € έως 300.000 € (Τουρισμός) και από 20.000 € μέχρι 100.000 € (Εμπόριο – Υπηρεσίες).

Το πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Που απευθυνόμαστε.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης είναι υποχρεωτική μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis.
Για την ενημέρωσή τους οι επαγγελματίες μπορούν να απευθύνονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΛΑΝΕΤ) Βαλαωρίτου 4,  ΤΚ 10671, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3620242, www.elanet.gr, email: [email protected]