tuv-iso-logo

Ε.Ε.Α.: Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας

οι επαγγελματίες εκπαιδευτές και το Ε.Ε.Α. δηλώνουν δυναμικό "παρών" στη μάχη για την οδική ασφάλεια.

Πιάνουν δουλειά οι 22 Επιτροπές που συστάθηκαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με στόχο τη στήριξη όλων των κλάδων και την αποτελεσματικότερη δυνατή παρέμβαση στην Πολιτεία.
Ποιος είναι όμως ο ρόλος και οι στόχοι κάθε Επιτροπής; Καταλληλότεροι να μας μιλήσουν γι΄αυτούς είναι οι επικεφαλής τους.
Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας ο Κ. Δρόσος
Ξεκινάμε με την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, Πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντίνος Δρόσος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Ταμίας του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Δυτικής Αττικής.
Η Οδική Ασφάλεια είναι ένα σοβαρό και σύνθετο θέμα, που δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός των τομέων δράσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο οποίο εντάσσονται οι επαγγελματίες εκπαιδευτές οδηγών.
Μιλώντας στο site του Ε.Ε.Α. ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας κ. Κωνσταντίνος Δρόσος τονίζει ότι «η Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά τροχαίων δυστυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Τα τροχαία αποτελούν μία μόνιμη "πληγή" με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Οι επαγγελματίες εκπαιδευτές οδηγών μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στις προσπάθειες μείωσής τους», υπογραμμίζει ο κ. Δρόσος, εξηγώντας ότι αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της οποίας προΐσταται.
Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, όπως αναφέρει, η Επιτροπή θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει δράσεις προάσπισης της οδικής ασφάλειας, με κύριο άξονα την εκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου, αλλά και την ενημέρωση κοινωνικών ομάδων (σχολεία, πανεπιστήμια, δήμοι κ.λπ.).
Στόχος της είναι, ακόμη, η καταγραφή των προβλημάτων του κλάδου και η άμεση προώθηση λύσεων για την αντιμετώπισή τους, μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η «φωνή» του οποίου ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ο Δ. Τσαβλής
«Η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας για χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και κατά συνέπεια να μας ενεργοποιήσει ούτως ώστε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση», υπογραμμίζει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. κ. Διονύσης Τσαβλής.
Ο κ. Τσαβλής εξηγεί ότι η οδική ασφάλεια εξαρτάται από τρεις παράγοντες: α) τους χρήστες του οδοστρώματος (οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες) β) την υποδομή (οδόστρωμα, σηματοδότηση κ.λπ.) γ) την εποπτεία – έλεγχο από τα αστυνομικά όργανα.
Αναφερόμενος στον τρίτο παράγοντα, σημειώνει πως έχει αποδειχθεί ότι όσο μεγαλύτερος έλεγχος γίνεται στα οδικά δίκτυα είτε μέσω ηλεκτρονικών μέσων (κάμερες) είτε μέσω των αστυνομικών οργάνων στη συμπεριφορά τω οδηγών τόσο λιγότερα ατυχήματα προκαλούνται. Σχετικά με την υποδομή λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κατάσταση της χώρας με τα περιοριστικά εκ των πραγμάτων κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση παρόλο που τους τελευταίους μήνες έχουν δοθεί αρκετοί νέοι αυτοκινητόδρομοι στην κυκλοφορία μάλλον δεν θα πρέπει να ελπίζουμε σε πολλά πράγματα, αναφέρει.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, «εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στον πρώτο παράγοντα που είναι οι χρήστες των δρόμων. Στον ανθρώπινο παράγοντα δηλαδή».
«Με μεγάλη μου χαρά περιμένω να μπει το μάθημα οδικής ασφάλειας στα σχολεία όπως έχει αποφασιστεί. Αυτό βέβαια θα φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σχετικά με πιο άμεσες λύσεις, διαφημιστικά σποτ στα ΜΜΕ, δωρεάν σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης και σίγουρα σωστή κατάρτιση – εκπαίδευση των νέων οδηγών θα συνέβαλαν κατά τη γνώμη μου προς τη σωστή κατεύθυνση. Η οδική συμπεριφορά αποτελεί δείκτη πολιτισμού μιας κοινωνίας και θα πρέπει να κάνουμε άλματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε τόσους πολλούς αδικοχαμένους συνανθρώπους μας στους ελληνικούς δρόμους», καταλήγει ο κ. Τσαβλής.
 
Είναι σαφές ότι οι επαγγελματίες εκπαιδευτές και το Ε.Ε.Α. δηλώνουν δυναμικό “παρών” στη μάχη για την οδική ασφάλεια.
 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗ