tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ε.Ε.Α : Όχι Νέα Επώδυνα Μέτρα για Ασφαλισμένους και Επιχειρήσεις

Η Ατζέντα Κυβέρνησης – Τρόικας κρύβει παγίδες για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και τις Επιχειρήσεις

Η Ατζέντα  Κυβέρνησης – Τρόικας κρύβει παγίδες για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ  και τις Επιχειρήσεις

Το ΕΕΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει τις ανησυχίες που προκαλούν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πως η τρόικα έχει ζητήσει – και η κυβέρνηση δεν το απέρριψε κατηγορηματικά και άμεσα – νέες περικοπές συντάξεων των λεγόμενων ευγενών ταμείων αλλά και του ΟΑΕΕ, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού στο σύνολό του, αλλά και ως αντιστάθμισμα για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων, η οποία είχε προβλεφθεί να ενισχύσει τα έσοδα του ΟΑΕΕ.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ως προς τον τρόπο εφαρμογής ενός από τα ελάχιστα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, όπως είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 τοις εκατό προς το ΙΚΑ έως το 2016, καθώς αναμένεται να ανοίξει «τρύπα» στα έσοδα του ΙΚΑ κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ενόψει του «δεύτερου γύρου» των διαβουλεύσεων για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς τη χώρα μας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επισημαίνει και προς τις δύο πλευρές πως τις αστοχίες των Μνημονίων δεν μπορούν πια να τις πληρώνουν ούτε οι ασφαλισμένοι, ούτε οι επιχειρήσεις.

Γι αυτό το ΕΕΑ προτείνει :

  • Ως προς τις παροχές του ΟΑΕΕ η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην θέση που και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας είχε εκφράσει δημόσια πριν την πρόσφατη άφιξη της τρόικας, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις πέρα από όσες έχουν ήδη ψηφισθεί. Εξ άλλου οι ανακοινώσεις του Υπουργείου ότι, παρά την κρίση, η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει υπερβεί το προϋπολογισμένο ποσό, ενισχύει την άποψη αυτή.
  • Ως προς την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η εφαρμογή της μπορεί να ξεκινήσει από τις συνεπείς προς το ΙΚΑ επιχειρήσεις, κίνηση που θα αποτελέσει και κίνητρο για τις υπόλοιπες, λειτουργώντας και ως μέτρο πάταξης της αδήλωτης εργασίας.