ΕΕΑ – Σκουρλέτης για Περίπτερα και Εμπόριο – 2 βίντεο

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση αιτημάτων του κλάδου των περιπτέρων και του γενικού εμπορίου

Με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στις 9 Μαρτίου 2017. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση αιτημάτων του κλάδου των περιπτέρων και του γενικού εμπορίου για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν κυρίως στρεβλές και άδικες νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ αποτελούνταν από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, το μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ και Πρόεδρο του Eμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Νίκο Κογιουμτσή, το μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων κ. Θεόδωρο Μάλλιο, και το μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ, περιπτερούχο, κ. Χρήστος Κοντούρης.  Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Σωτήρης Αντωνίου.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου εξέθεσε στον κ. Σκουρλέτη τα βασικά προβλήματα του κλάδου των περιπτέρων  και του Εμπορίου ζητώντας να μελετηθούν οι προτάσεις των φορέων τους για συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, όπως είπε, για τον κλάδο των περιπτέρων, «το ΕΕΑ, συνηγορώντας στα αιτήματα των εκπροσώπων του κλάδου, σχετικά με τις ρυθμίσεις επί των θεμάτων Ο.Τ.Α. που προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου, αναμένουμε τη θετική από πλευρά σας αντιμετώπιση».

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Μάλλιος αφού κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις του κλάδου, επεσήμανε την ανάγκη διορθώσεων των νομοθετικών ρυθμίσεων ιδίως με την ενοικίαση και διαδοχή των δικαιωμάτων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει τα σχέδιο νόμου Υπουργείου Εσωτερικών «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., Ρύθμιση θεμάτων Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις», για τους περιπτερούχους ενοικιαστές. Εξέθεσε ακόμη τα προβλήματα που συναντούν οι περιπτερούχοι από τη μη ελεγχόμενη πρακτικη των δήμων είτε πρόκειται για τις κατανομές είτε για τις προκηρύξεις. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφέρει ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν λύσεις ώστε να ανοίξουν τα κλειστά περίπτερα που είναι και χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

 

Ο κ. Χ. Κοντούρης εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου των περιπτέρων με τις παρατάσεις στις μισθώσεις, τα τέλη των Δήμων, τα πρόστιμα κ.α. και επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους Δήμους σε ένα λογικό πλαίσιο που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

 

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΣΑ κ. Ν. Κογιουμτσής εξέθεσε το σοβαρό και χρονίζον πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό όλης σχεδόν της χώρας ως «τουριστικής περιοχής»! Αυτός ο χαρακτηρισμός που στην ουσία επιτρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο,  όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της αγοράς αλλά αλλοιώνει και τους όρους ανταγωνισμού του εμπορίου σε βάρος των μικρών εμπόρων. Επίσης έθεσε και το πρόβλημα του ορισμού των καταστημάτων τουριστικών ειδών δεδομένου ότι η οριζόντια θεώρηση επιτρέπει και άσχετα με τα καταστήματα να ανοίγουν Κυριακές όπως καταστήματα ρούχων, σιδηρικών, μηχανημάτων κ.α. Ο διάλογος επεκτάθηκε και στο τέλος 5% που πρόβλεπε το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» επί του Τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική. Το τέλος αυτό είναι βραχνάς για τους εμπόρους σε εποχή κρίσης ενώ δεν λείπουν και οι αυθαίρετες αποφάσεις από Δήμους. Το τέλος μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και στις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων:

α. τουριστικών ειδών, β. ειδών λαϊκής τέχνης, γ. ενθυμίων και δώρων, δ. ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία, ε. ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους, στ. ειδών «σπορ», «σκι» και «ορειβασίας», ζ. σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και η. ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων. 

 

 

Ο κ. Σκουρλέτης από την πλευρά του υποσχέθηκε να μελετήσει τα θέματα που τέθηκαν και να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση.

 

 

Σημειώνουμε ότι η συνάντηση αυτή ήταν συνέχεια της συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε, στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) με τους ίδιους κλάδους.

 

 

 

 

 

 

 

Το υπόμνημα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Κο Παναγιώτη Σκουρλέτη:

 

ΘΕΜΑ: Σχέδιο νόμου Υπουργείου Εσωτερικών «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., Ρύθμιση θεμάτων Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,

 

Σας εκθέτουμε συνοπτικά τις απόψεις μας σχετικά με το σχέδιο νόμου, που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων Ο.Τ.Α. και ειδικότερα τα ζητήματα των άρθρων 104 για την παράταση της μίσθωσης περιπτέρου και την αναδρομική ισχύ αυτής και 105 για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. Αμφότερα τα θέματα έχουν ζωτική σημασία για τον πολύπαθο κλάδο των περιπτερούχων και η άμεση διευθέτηση τους είναι πιο επιτακτική από ποτέ στις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

 

Σας επισημαίνουμε ότι σε ανάλογη περίπτωση, όταν με το εδάφιο α) της παρ. 2, του άρθρου 22, του Ν.3036/2002, οι μισθώσεις περιπτέρων από τριετείς έγιναν πενταετείς, με το εδάφιο β) προβλέφθηκε μεταβατική διάταξη σύμφωνα με την οποία «οι υφιστάμενες μισθώσεις αδειών περιπτέρων παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση πέντε ετών».

Πιστεύουμε λοιπόν ότι στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης όμοιων περιστάσεων, όπως άλλωστε και στο παρελθόν έπραξε ο Νομοθέτης, να παραμείνει η παράγραφος 1 του άρθρου 104, όπως είναι διατυπωμένη. Να γίνει αυτόματα η παράταση και όταν υπάρχει ο δικαιούχος αλλά και όταν ο δικαιούχος έχει αποβιώσει και στα δικαιώματα υπεισέρχεται πλέον ο Δήμος.

 

Καταρχήν με την υποπαράγραφο ΣΤ.3. του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85/7-4-2014) εδάφιο 15 καταργήθηκε η ΚΥΑ 5671/1487/1984. Στο άρθρο 2 της ανωτέρω ΚΥΑ όπως είχε συμπληρωθεί και τροποποιηθεί με την παρ. 4, του άρθρου 6, του Ν.3648/2008 προβλεπόταν ότι σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή του περιπτέρου η μίσθωση συνεχίζεται από τη σύζυγο ή τα τέκνα.

Πρέπει συνεπώς να νομοθετηθεί σχετική διάταξη δεδομένου ότι χωρίς διάταξη συνέχισης της μίσθωσης ελλοχεύει ο κίνδυνος οικονομικής καταστροφής οικογενειών –αφού θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του δικαιούχου να συνάψει νέα μίσθωση με τη σύζυγο ή τα τέκνα του μισθωτή άλλως θα τους πετάξει στο δρόμο και θα μισθώσει την άδεια εκμετάλλευσης του περιπτέρου σε τρίτο.

Δηλαδή όχι μόνο η οικογένεια θα αποστερηθεί τον αγαπημένο της αλλά θα μείνει και στο δρόμο. Τέτοια ανάλγητη κατάληξη πιστεύουμε ότι δεν είναι συμβατή με ένα κράτος δικαίου. Στο άρθρο, λοιπόν, 102, στην παράγραφο 2 υπάρχει η σχετική πρόβλεψη.

 

Όσο για το άρθρο 105 που αφορά τη ρύθμιση των χρεών προς τους Δήμους, είναι μέγιστης σημασίας για τα περίπτερα για προφανείς λόγους, που δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα και στη βιωσιμότητα των σημείων μας, αλλά και στην εισπραξιμότητα των οφειλών, όχι μόνο του κλάδου μας αλλά και αρκετών άλλων που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει με μοναδική, ίσως, βελτίωση ως προς τον αριθμό των δόσεων από 24 μηνιαίες που προβλέπει σε 48.

Τέλος, θα μπορούσε να διατηρηθεί και το άρθρο 106, καθώς προσφέρει κίνητρα σε όλους όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και χρησιμοποιούν με την καταβολή του αναλογούντος τέλους κοινόχρηστο χώρο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνάντηση μαζί σας. Επίσης, σας δηλώνουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο μας ότι θα πράξετε το καλύτερο δυνατό για τον κλάδο μας εν μέσω δυσχερών οικονομικών περιστάσεων. Παραμένουμε διαρκώς στη διάθεση σας, προκειμένου να σας παράσχουμε λεπτομερέστερη πληροφόρηση ή οποιαδήποτε συνδρομή χρειαστείτε εκ μέρους μας.

 

 

ΣΒ