Γράφει ο Στάθης Δημ. Σταματελόπουλος, Νομικός Συνεργάτης Ε.Ε.Α.
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την τρόπο εφαρμογής του άρθρου 2 της από 30/3/2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, το οποίο προβλέπει την παράταση κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής όλων των αξιογράφων προχώρησε με ανακοίνωση της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ειδικότερα και σύμφωνα με την σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρει ότι, το άρθρο 2 της από 30/3/2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει την αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων εις διαταγήν, με ημερομηνία πληρωμής από την 31/3/2020 μέχρι την 31/5/2020, κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες . Η σχετική αναστολή, σύμφωνα με την ως άνω πράξη νομοθετικού περιεχομένου αφορά σε συγκεκριμένη κατηγορία υπόχρεων προσώπων, που μπορούν να κάνουν χρήση της σχετικής ευνοϊκής ρύθμισης και τίθεται προθεσμία έξι (6) εργασίμων ημερών, για την σχετική δήλωση των αξιογράφων αυτών. Σύμφωνα δε με την σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών ισχύουν τα ακόλουθα αναφορικά με τις κάτωθι κατηγορίες υποχρέων προσώπων: Α) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΔ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
- Για την διευκόλυνση των συναλλασσομένων και ειδικότερα των υποχρέων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγματικών, εκδοτών γραμματίων εις διαταγήν κ.λ.π.) τα ΑΦΜ των οποίων εμπίπτουν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), των πληττομένων επιχειρήσεων (όπως αυτά προσδιορίζονται και διαβιβάζονται στις τράπεζες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ) και επιθυμούν να κάνουν χρήση της σχετικής ευνοϊκής ρύθμισης, τα πιστωτικά ιδρύματα θα ολοκληρώσουν και θα ενημερώσουν άμεσα το κοινό – εντός της προβλεπόμενης στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προθεσμίας-, σχετικά με την διαδικασία υποβολής της εν λόγω δήλωσης.
- Ως εκ τούτου το χρονικό διάστημα από την 31/3/2020, μέχρι την 7/4/2020, αναστέλλεται και δεν θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος για την εμφάνιση, την πληρωμή και την σφράγιση των ως άνω αξιογράφων.
- Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας (ήτοι της 7/4/2020 , δεν θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε δήλωση για την υπαγωγή των αξιογράφων αυτών στην ευνοϊκή ρύθμιση της, από 30/3/2020, πράξης νομοθετικού περιεχομένου .
- Από την 8η Απριλίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα, για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα ως άνω αναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται, θα πληρώνονται και θα σφραγίζονται κανονικά.
- Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή των αξιογράφων, παρά το γεγονός ότι, εμπίπτουν στους ΚΑΔ των πληττομένων επιχειρήσεων, επιθυμούν να πληρώσουν αυτά εμπροθέσμως, δηλαδή κατά την ημερομηνία της λήξης τους, ακόμα και πριν την 7η Απριλίου 2020 θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα .
- Η ίδια ως άνω διαδικασία δήλωσης αξιογράφων θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις, τα ΑΦΜ των οποίων, θα συμπεριληφθούν στους προστατευόμενους ΚΑΔ, εντός του Απριλίου του 2020. Η σχετική δήλωση θα υποβάλλεται εντός έξι (6) εργασίμων ημερών από την υπαγωγή τους στην περίμετρο των πληττόμενων ΚΑΔ, με την σχετική Υπουργική Απόφαση.
- Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων, παρά το γεγονός ότι, εμπίπτουν στους προστατευόμενους ΚΑΔ, που θα ενταχθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις τον Απρίλιο του 2020, επιθυμούν να πληρώσουν τα αξιόγραφα, πριν από την καταληκτική ημερομηνία των έξι εργασίμων ημερών, από την υπαγωγή τους κατά τα ως άνω οριζόμενα, θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.