Έγινε νόμος η οικονομική υποστήριξη και η επιδότηση της στέγης για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία

Της Ειρήνης Τσεσμελή, λογίστριας, οικονομικής συμβούλου


Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των Γυναικών, και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εργασίας για να υποστηρίξει την κοινωνικά αυτή ευπαθή ομάδα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε ως νόμος του κράτους στις  25.11.2020.

Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε μια μεγάλη μερίδα κακοποιημένων γυναικών, είτε εκείνων που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, ήταν ο ανασταλτικός παράγοντας της ανεργίας και η ανυπαρξία των εισοδημάτων που τις κρατούσε εγκλωβισμένες σε έναν φαύλο κύκλο κακοποίησης. Δεν ήταν λίγα άλλωστε τα περιστατικά που ενώ τους παρέχονταν η κατεύθυνση,  από φορείς και δομές, προκειμένου να ξεφύγουν από καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης με ή χωρίς παιδιά η απάντηση ήταν «δεν έχω χρήματα να το υποστηρίξω, είμαι άνεργη». Όλα αυτά που μας λέτε καλά είναι αλλά μετά τι; Για πόσο θα μείνω στην δομή; Δεν έχω κανένα εισόδημα τι θα κάνω με τα παιδιά; Πως θα τα μεγαλώσω; Πως θα συνεχίσω χωρίς εργασία; Που θα πάω να μείνω μετά δεν έχω χρήματα για ενοίκιο.!!!

Σήμερα λοιπόν δίνεται η λύση στο πρόβλημα για πρώτη φορά στα χρονικά. Συγκεκριμένα στο άρ.15  που αναμένεται να γίνει ΦΕΚ , προβλέπεται για τις γυναίκες που φιλοξενούνται σε δομές, ξενώνες κλπ και έχουν υποστεί βία, πλέον παρέχεται από το κράτος η υποστήριξη σε  ΣΤΕΓΗ και ΕΙΣΟΔΗΜΑ  για να καταφέρουν να απεγκλωβιστούν και να πάρουν την ζωή στα χέρια τους. Προβλέπονται λοιπόν τα εξής:

  1. Επίδομα στέγασης για την κάλυψη του ενοικίου για 24 μήνες.
  2. Κάλυψη δαπανών για οικοσκευές και λοιπές λειτουργικές ανάγκες.
  3. Παροχή Υπηρεσιών Ψυχοκοινωνικής στήριξης.
  4. Υπηρεσίες κατάρτισης ανεύρεσης εργασίας και απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων από τον ΟΑΕΔ με προτεραιότητα.
  5. Επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης με στήριξη από τους συμβούλους του ΟΑΕΔ.
  6. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και δεν λαμβάνουν επίδομα από ανεργία θα δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  7. Μετα την διετή υπαγωγή στο πρόγραμμα όσοι είναι ικανοί για εργασία θα μπορούν να λάβουν και επίδομα στέγασης και το Εγγυημένο Εισόδημα με προυποθέσεις.

 

Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω θα χρειαστεί μια πίστωση χρόνου ώστε να αναλάβουν δράση οι Δήμοι και διάφοροι φορείς στους οποίους θα ανατεθεί το έργο για να μπορέσουν να κατευθύνουν τους δικαιούχους. Οι αιτήσεις για τα επιδόματα στέγασης κοινωνικής θα υποβάλλονται μέσω πλατφόρμας ειδικής στο gov.gr.


ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

Email: [email protected]

Web: www.taxgservices.gr