- 26/07/2020
Το ΕΕΑ στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας
Εν μέσω κρισίμων εθνικών και οικονομικών θεμάτων η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τη χώρας τίμησε τους αγώνες και τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας 1967-1974 και για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 2020 και έδωσε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι σε αυτές τις στιγμές η εθνική ενότητα είναι δεδομένη..
Το παρών έδωσαν άνθρωποι του πολιτισμού, της οικονομίας, της πολιτικής και της κοινωνικής δράσης. Λόγω κορονοϊού όμως οι προσκλήσεις ήταν αναγκαστικά περιορισμένες σε αριθμό.
Γ. Χατζηθεοδοσίου, Γ. Καββαθάς με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η επιχειρηματική κοινότητα εκπροσωπήθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ) με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ενώ παρών έδωσε και ο κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Δ.Ε. του Δ.Σ. του ΕΕΑ.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου είχε συνάντηση και σύντομη συνομιλία για επίκαιρα θέματα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.
Με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα και στελέχη της πολιτικής ζωής.
Με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου.
Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα
Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η σεμνότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η ενότητα που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία, δείγμα ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές τα δευτερεύοντα θέματα διαφορών αφήνονται στο περιθώριο.
Κατάθεση στεφάνου από την ΠτΔ κα Κ. Σακελλαροπούλου στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, στον τόπο που βασανίστηκε απάνθρωπα, στο ΕΑΤ-ΕΣΑ
Για το νόημα της ημέρας αλλά και για τις κρίσιμες καταστάσεις που περνάει η χώρα μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως τόνισε «Ο σεβασμός στη δημοκρατία και η προσήλωση στην υπεράσπιση της πατρίδας είναι σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας».
Στο μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης
Το πρωί της ίδιας μέρας, στην εκδήλωση για τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα που πραγματοποιήθηκε στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της 46ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης από εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-74. Όπως δήλωσε, «Σήμερα είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της δημοκρατίας».
Δήλωση του κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου
Για το νόημα της ημέρας ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Τιμάμε σήμερα την αποκατάσταση της δημοκρατίας και όσους αγωνίστηκαν γι αυτήν και ταυτόχρονα ο νους μας είναι στραμμένος στα μεγάλα εθνικά και οικονομικά θέματα. Πράγματι η προσβολή ανθρωπότητας από τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, και οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, μας επιβάλουν θέση άμεσης επαγρύπνησης. Παλεύουμε για την ειρήνη και είμαστε έτοιμοι να την υπερασπίσουμε μαζί με τα δίκαια της χώρας μας. Εντυπωσιάστηκα σήμερα από την επίσημη ενότητα που παρουσίασε ο πολιτικός κόσμος, κάτι που επιδιώκει πάντα το ΕΕΑ. Παράλληλα ο νους μας είναι στραμμένος τη νέα οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις και η απασχόληση βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και η στήριξή τους αποτελεί εθνικό θέμα. Αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί, αν θέλουμε να κερδίσουμε και στα εθνικά θέματα».
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής στην εκδήλωση
Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού υπογράμμισε ότι η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα Τιμής, επισήμανε ότι «σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία μας διαθέτει πλούσιο θεσμικό κεκτημένο. Στάθηκε όρθια στις κρίσεις και εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι πλέον μόνον η αδιαπραγμάτευτη βάση του πολιτεύματός μας, αλλά συνδέεται αναπόσπαστα με τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».
Α. Τσίπρας, Δ. Κουτσούμπας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κ. Μητσοτάκης, Α. Τσίπρας με αντιστασιακούς
Όπως ήταν αναμενόμενο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι υπονομεύει ανοικτά τον διάλογο και τις διμερείς μας σχέσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό κατευθύνοντας μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενη στη μετατροπή μετά από 86 χρόνια της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.
Όπως παρατήρησε «Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».
Ωστόσο, τόνισε ότι ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι «Η επέτειός μας είναι και ημέρα θλιβερής μνήμης. Η βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο είναι μία οδυνηρή στιγμή στην ιστορία μας και ανοικτή πληγή για τον Ελληνισμό» και επανέλαβε ότι η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Αναλυτικά η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας
«Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα τιμής. Τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, τους λίγους που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ελευθερία τους για τους πολλούς. Αυτούς που συνέβαλαν γενναία στη δημοκρατική αφύπνιση της χώρας και τη μετάβαση στη Μεταπολίτευση, την πιο ειρηνική και προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία μας διαθέτει πλούσιο θεσμικό κεκτημένο. Στάθηκε όρθια στις κρίσεις και εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι πλέον μόνον η αδιαπραγμάτευτη βάση του πολιτεύματός μας, αλλά συνδέεται αναπόσπαστα με τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας.
Ομάδα αντιστασιακών κατά της δικτατορίας. Ανάμεσά τους και αντιστασιακοί μαχητές από την Κύπρο
Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειό μας σε ειδικές συνθήκες. Το υγειονομικό πρωτόκολλο επέβαλε να έχουμε πολύ λιγότερους προσκεκλημένους, ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι φυσικές αποστάσεις. Η πανδημία του κορωνοϊού, όπως κάθε γεγονός που μας δοκιμάζει υπαρξιακά, αλλάζει τις συνήθειες και τις προτεραιότητές μας. Μας θέτει μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η Πολιτεία μας έγινε διεθνές παράδειγμα και πέτυχε να ανακόψει το πρώτο κύμα. Εμπιστευθήκαμε το Κράτος και εκείνο εμπιστεύθηκε τους πολίτες του: τους ειδικούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν επίσης άνθρωποι της παραγωγής και της εργασίας, αυτοί που δούλεψαν και για όσους από μας είχαμε την πολυτέλεια να μείνουμε σπίτι. Η πανδημία απέδειξε, ακόμη μια φορά στην ιστορία μας, ότι μπορούμε να υπερβούμε την ατομικότητα και τον εγωισμό μας, να συσπειρωθούμε και να εργαστούμε για τον κοινό σκοπό και το συλλογικό καλό. Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να είναι εδώ, ως τιμώμενοι καλεσμένοι, και συμπολίτες μας που φέρουν αυτό τον υψηλό συμβολισμό. Η παρουσία τους είναι η ελάχιστη αναγνώριση που τους οφείλουμε. Είναι, ακόμη, μια ζωντανή υπενθύμιση ότι η μάχη με τον ιό δεν έχει τελειώσει και η εγρήγορση όλων μας είναι επιβεβλημένη.
Η επέτειός μας είναι και ημέρα θλιβερής μνήμης. Η βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο είναι μία οδυνηρή στιγμή στην ιστορία μας και ανοικτή πληγή για τον Ελληνισμό. Η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είναι ωστόσο σαφές ότι η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα υπονομεύει ανοικτά τον διάλογο και τις διμερείς μας σχέσεις. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό κατευθύνοντας μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή.
Σήμερα, οι στιγμές είναι ακόμη πιο δύσκολες και φορτισμένες για όλους μας. Για πρώτη φορά, μετά από 86 χρόνια, έγινε στην Αγία Σοφία μουσουλμανική προσευχή, γεγονός που μας πληγώνει βαθιά. H μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών. Ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η χώρα μας ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά στην πρωτοφανή αυτή πρόκληση, σε συνεργασία με τους εταίρους της και τη διεθνή κοινότητα, με στόχο την αποκατάσταση του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, παραμένει ανυποχώρητη στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων. Εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων και η ομοψυχία λαού και πολιτικής ηγεσίας απέναντι σε κάθε απειλή.
Στις μέρες μας, η δημοκρατία συχνά απομυθοποιείται και γίνεται αντικείμενο οξείας κριτικής. Ιδίως από τους λαϊκιστές και τους ακραίους, κάθε πολιτικής κατεύθυνσης. Όμως η δημοκρατία μας έχει βάθος, ιστορικό και κοινωνικό, και κανείς δεν μπορεί να την υποτιμά και να την ευτελίζει. Οι παραλληλισμοί που κάποιοι αποτολμούν με τη σκοτεινή περίοδο της επταετίας δεν είναι μόνον ανιστόρητοι, αλλά και ευθέως αντιδημοκρατικοί. Όλοι γνωρίζουμε ότι τέλεια δημοκρατία δεν υπάρχει. Η εκπλήρωση των ιδανικών και των υποσχέσεών της είναι μία συνεχής διεκδίκηση, μία δύσκολη και απαιτητική άσκηση. Και έχουμε να κάνουμε πολλά: για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη προοπτική ζωής για τους νέους. Για τη δημιουργία μιας ανοικτής κοινωνίας που μας περιλαμβάνει όλους. Η ακλόνητη πίστη μας στη δημοκρατία είναι αυτή που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και να συνυπάρχουμε, να συνθέτουμε τις διαφορές μας και να προοδεύουμε. Έτσι ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και προχωράμε στην ιστορία. Ο σεβασμός στη δημοκρατία και η προσήλωση στην υπεράσπιση της πατρίδας είναι σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Β