tuv-iso-logo

Εξωδικαστικός: Οι αλλαγές που θα τεθούν στο τραπέζι με τους θεσμούς

Την επόμενη η εβδομάδα ξεκινά η διαπραγμάτευση.

Μια σειρά από αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης περισσότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών την επόμενη εβδομάδα, όπως εξήγησε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης.
 
 
Μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε -σε συνεργασία με την Επιτροπή ΟΠΑΠ του ΕΕΑ- την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί πάγιο αίτημα η ένταξη στον Εξωδικαστικό και των χρεών του 2017 ή η εξεύρεση των εναλλακτικών εκείνων που θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Στα αιτήματα περιλαμβάνεται ακόμη η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των μισών περίπου απαιτούμενων δικαιολογητικών, καθώς είναι ήδη περασμένα μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η δυνατότητα ρύθμισης διαφόρων ζητημάτων μέσω υπουργικών αποφάσεων χωρίς την ανάγκη αλλαγής του νόμου, αλλά και το ζήτημα των πρώην εμπόρων που έκλεισαν την εταιρία τους ή αυτών που είναι μέτοχοι εταιριών και δεν έχουν μπλοκάκι οι ίδιοι.
Μόνο 36 επιχειρήσεις έχουν πάρει 120 δόσεις και κούρεμα 
Με βάση τα στοιχεία, έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία 30.680 επιχειρήσεις, περίπου 5.600 είναι σε ώριμο στάδιο και 910 αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, περίπου 11.200 ξεκίνησαν τη διαδικασία, 6.500 είναι σε ώριμο στάδιο και 850 αιτήσεις υποβλήθηκαν.
Μόλις 36 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή και πήραν 120 δόσεις και κούρεμα, ενώ όλες οι υπόλοιπες συνεχίζουν ακόμη τη διαδικασία.
Συστράτευση με το ΕΕΑ
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κουρμούσης εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Πρόεδρό του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας την ανάγκη συστράτευσης στο θέμα του χρέους. 
Ο Ειδικός Γραμματέας αναγνώρισε ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ώστε να μπορούν αξιοποιηθούν από τα μέλη του Επιμελητηρίου, ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε το ΕΕΑ για τη συνεργασία και την προσπάθεια ενημέρωσης για τον Μηχανισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι κοινός στόχος η διάσωση των επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκε ακόμη στο Πρόγραμμα της "Έγκαιρης Προειδοποίησης", το οποίο τρέχουν πιλοτικά το ΕΕΑ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας τη σημαντική προσπάθεια του Επιμελητηρίου για την ανάδειξη του Μηχανισμού Έγκαιρης Διάγνωσης ώστε να σωθούν όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται, αλλά και να μην παραλαμβάνονται όλες "στο χειρουργείο". 
 
 
Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δίπλα στα μέλη μας με συγκεκριμένες δράσεις
Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ παρέστησε επίσης ο Α' Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος.
Κατά την ομιλία του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών -όπως το Πρόγραμμα της "Εγκαιρης Προειδοποίησης", ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Ε.Ε.Α., οι εκδηλώσεις ενημέρωσης, τα προγράμματα elearning, η δωρεάν παροχή νομικών και φοροτεχνικών συμβουλών – και τόνισε την ανάγκη να επιλυθούν μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων.
 

 

 
 
Για φορολογικά, ασφαλιστικά και ρυθμίσεις χρεών ενημέρωσαν ακόμη τους παρευρισκόμενους Πράκτορες ΟΠΑΠ, πέραν του κ. Κουρμούση, η νομική του συνεργάτιδα κ. Θεώνη Αλαμπάση, ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος, ο φοροτεχνικός σύμβουλος Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. – Ε.Π.Π.Α.Π. κ. Ιάκωβος Γκούμας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ενώ το Πρόγραμμα "Έγκαιρη Προειδοποίηση" παρουσίασε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Προγράμματος για το ΕΕΑ κ. Γ. Φλωράς.
 

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Γ. Πουλημάς, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Αττικής.