tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έκθεση και επιστημονικό συνέδριο: «ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019, ένας αιώνας μικρές επιχειρήσεις, ένας αιώνας διεκδικήσεις»

Με συμμετοχή παλιών και νέων συνδικαλιστών, επιστημόνων και επισκεπτών ξεκίνησαν, η έκθεση για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ και το επιστημονικό συνέδριο για την ιστορία της.

Μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς εξήρε το σπουδαίο έργο των επιστημόνων που κατέγραψαν με ακρίβεια και χωρίς εκπτώσεις την ιστορία της και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η γνώση της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων.  Αναφέρθηκε επίσης και στη σύγχρονη δράση της Συνομοσπονδίας ιδίως στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων με τεκμηριωμένος θέσεις στηριζόμενη σε έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καθώς και στην παροχή σημαντικής εκπαιδευτικής κατάρτισης μέσω του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ.

* Κάντε “κλικ” στις φωτογραφίες

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων του πρώτου μέρους διεξήχθη ευρύς διάλογος για την ιστορία τη Συνομοσπονδίας, ιδίως για τις κρίσιμες στιγμές της που συνδέονταν και με τις κρίσιμες στιγμές που περνούσε η χώρα και η κοινωνία.

Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο «ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019, ένας αιώνας μικρές επιχειρήσεις, ένας αιώνας διεκδικήσεις» που διοργανώνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιείται στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα αποσκοπεί στο να πλουτίσει τις γνώσεις τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και των άμεσα ενδιαφερόμενων, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων.

Όπως αναφέρεται στην αναγγελία του, οι επέτειοι είναι πάντα μια ευκαιρία για αναστοχασμό, και η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο για τον συνδικαλισμό των μικρών επιχειρήσεων. Συγχρόνως, στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει στη συζήτηση των ιστορικών και των κοινωνικών επιστημόνων για την ελληνική κοινωνία και τον ρόλο των μικρών επιχειρηματιών σ’ αυτήν.

Στο πλαίσιο του διήμερου αυτού συνεδρίου ερευνητές και ακαδημαϊκοί ρίχνουν φως σε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το συνδικαλισμό των μικρών επιχειρήσεων και την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ.

Το συνέδριο αρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, στόχος των οποίων είναι να κατανοηθεί σε μεγαλύτερο βάθος το παρελθόν αλλά και το τι αυτό κληροδοτεί στο μέλλον:

Θεματική ενότητα 1: Πτυχές της ιστορίας της ΓΣΕΒΕΕ
Θεματική ενότητα 2: Εικόνες του επαγγελματοβιοτέχνη και του εμπόρου
Θεματική ενότητα 3: Μόχθος και επιχειρηματικότητα
Θεματική ενότητα 4: Αιτήματα και διεκδικήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων

Παράλληλα, με το διήμερο επιστημονικό συνέδριο την πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια ιστορικής έκθεσης αφιερωμένης στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ. Στόχος της έκθεσης είναι μια συνολική παρουσίαση του έργου, του ρόλου και της ιστορίας της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα από τη μία στους ανθρώπους της να εξερευνήσουν την ιστορία του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στη χώρα, και από την άλλη στο ευρύ κοινό να μάθει τι είναι και τι κάνει η ΓΣΕΒΕΕ.
Μέσα από την έκθεση προβάλλεται υλικό που παρουσιάζει την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας της ΓΣΕΒΕΕ στις διαφορετικές εποχές, τους θεσμούς και τα μέσα του συνδικαλισμού, τους ίδιους τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τα επαγγέλματά τους, τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ και τον επαγγελματοβιοτεχνικό συνδικαλισμό, την κοινωνική και πολιτική λειτουργία της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και τα διαχρονικά αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και την αντιμετώπισή τους από το κράτος κ.α.

Κατά την ξενάγηση στην έκθεση, η αφήγηση ξεκίνησε από την ίδρυση της πρώτης μορφής της ΓΣΕΒΕΕ, της Ενώσεως Βιοτεχνικών Συντεχνιών και Σωματείων Εργοδοτών της Ελλάδος (ΕΣΣΕΕ), το 1919, και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του κόσμου των επαγγελματοβιοτεχνών και των μορφών οργάνωσης και δράσης της ΓΣΕΒΕΕ και των οργανώσεων που τη συγκροτούσαν από τον Μεσοπόλεμο έως τις μέρες μας.

Η έκθεση φιλοξενείται στο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46 Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες και ημέρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00 και κατόπιν συνεννόησης. Το σύνολο της έκθεσης θα παρουσιαστεί σε μια ειδικά αφιερωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, σε σύνδεσμο όπου θα ανακοινωθεί.

Β