tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εμπαιγμός η κατάργηση της εγγραφής στα Επιμελητήρια

Εμπαιγμός η δήθεν διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με την προαιρετική εγγραφή στα Επιμελητήρια

Με τη φράση «Εμπαιγμός των πολιτών η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με την προαιρετική εγγραφή στα Επιμελητήρια» το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας περιγράφει την απόπειρα της κυβέρνησης να πείσει πολίτες και επιχειρηματίες ότι η επιχειρηματικότητα θα ανθήσει ευκολότερα με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στις 17 Νοεμβρίου 2012, το ΕΕΑ «Σαν ένα κακόγουστο σίριαλ εξελίσσεται η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εκπροσώπους της. Η συνεχής δημόσια διαπόμπευση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που παρουσιάζονται περίπου σαν το ιερατείο των φοροφυγάδων στη χώρα μας, συνοδεύεται από τη συστηματική και εντεινόμενη υπονόμευση των καταξιωμένων θεσμών που τους εκπροσωπούν.
  Η δήθεν διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων με την καθιέρωση ως προαιρετικής της εγγραφής στα Επιμελητήρια συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό των σκληρά δοκιμαζόμενων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών. Θέλει η κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες πως η συνδρομή σε ένα Επιμελητήριο (στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 3,33 ευρώ το μήνα) αποτελεί εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Την ίδια όμως ώρα ανακοινώνει το πιο σκληρό φορολογικό νομοσχέδιο όπου μόνον η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος φθάνει τα 150 ευρώ το χρόνο για τους εμπόρους (από 500 στα 650) και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις (από τα 500 στα 1000 ευρώ)!
  Το σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το πρώτο Μνημόνιο και είναι φανερό πως έχει εκπονηθεί εκτός Ελλάδας με τη συνδρομή λίγων αλλά ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων : Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συκοφαντηθούν χυδαία και να στερηθούν τη φωνή και την έγκυρη δημόσια έκφρασή τους. 
  Πρώτα η κυβέρνηση επιφύλαξε στους κοινωνικούς εταίρους (ανάμεσα τους η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ) διακοσμητικό ρόλο στην διαμόρφωση του μισθολογικού κόστους του ιδιωτικού τομέα. Η όποια συμφωνία τους στο πλαίσιο της Εθνικής Σύμβασης δεν μπορεί στο εξής να διαμορφώνει το ύψος των μισθών, για το οποίο αποφασίζει η ίδια η κυβέρνηση, αφού βεβαίως το εγκρίνει η τρόικα των ξένων δανειστών και οι προνομιακοί συνομιλητές της στο εσωτερικό.
  Τώρα θέλει να οδηγήσει σε αποσύνθεση τον θεσμό των Επιμελητηρίων, ακριβώς επειδή βλέπει τα Επιμελητήρια να ανταποκρίνονται το ένα μετά το άλλο στις σύγχρονες ανάγκες των μελών τους, στα οποία συμπαρίστανται ως εξειδικευμένος σύμβουλος και συνεργάτης. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αξιόπιστη ενημέρωση, σεμινάρια, επικαιροποιημένες συμβουλές για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, φοροτεχνικές και νομικές υπηρεσίες παρέχονται ως ανταπόδοση της συνδρομής στα μέλη του Ε.Ε.Α, η διοίκηση του οποίου σέβεται απόλυτα και το τελευταίο ευρώ του κάθε εμπόρου και επαγγελματία. Γι αυτό αγωνίστηκε και αγωνίζεται ενάντια στην αυθαίρετη απομείωση του αποθεματικού του, από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
  Αυτή η μαχητική στάση και οι καίριες δημόσιες παρεμβάσεις του Ε.Ε.Α σίγουρα ενοχλούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που επιθυμεί Επιμελητήρια χωρίς δικούς τους πόρους για να εξαρτώνται από επιχορηγήσεις και «διευκολύνσεις» των εκάστοτε Υπουργών!
  Η οργή που εισέπραξαν οι κύριοι Μηταράκης, Σκορδάς και Παναγιωτόπουλος στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, είναι απλώς η απαρχή των όσων θα ακολουθήσουν.
  Αν δεν πάρουν πίσω την προκλητική απόφαση οι αρμόδιοι Υπουργοί θα αντιληφθούν πολλαπλώς τους ισχυρούς δεσμούς των Επιμελητηρίων με την ελληνική κοινωνία».

    Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ                                      ΓΙΑΝΝΗΣ  ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ