Ένα εξάμηνο αργότερα η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου

Με το σταγονόμετρο οι πληρωμές προς τους ιδιώτες παρά τη δόση του 1 δισ ευρώ

Στα επίπεδα των 3 δισ ευρώ, παραμένουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών, με αποτέλεσμα η πλήρης εξόφληση τους να μετατίθεται στο τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ένα ακόμα επεισόδιο σε αυτό το κακόγουστο θρίλερ. 

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το ΓΛΚ δείχνουν ότι το σύνολο των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρου, διαμορφώνεται στα 2,974 δισ ευρώ, καθώς στο τέλος Μαίου, η μείωση τους ήταν οριακή. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχώρησαν στα 2,385 δισ από 2,623 δισ ευρώ, κυρίως λόγω πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών περιορίστηκαν στα 589 εκατ. από 741 εκατ. ευρώ. 

Η σφικτή πολιτική πληρωμών από το ΓΛΚ- ελέω ανάγκης ταμειακών αποθεμάτων- και η αδυναμία ή ανικανότητα των φορέων να απορροφήσουν τάχιστα τα σχετικά κονδύλια, είχε κατ’ αρχάς ως αποτέλεσμα το γνωστό θρίλερ με την υποδόση του 1 δισ ευρώ, της οποίας η εκταμίευση εγκρίθηκε κυριολεκτικά στο παρά 1’ λόγω ελλιπών στοιχείων για πληρωμές 65 εκατ. ευρώ, αλλά το χειρότερο για την αγορά είναι ότι ενώ η αρχική μνημονιακή υποχρέωση προέβλεπε την πλήρη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου ως τον Αύγουστο, με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο η σχετική υποχρέωση έχει μετατεθεί για το τέλος Δεκεμβρίου. 

Σημειωτέτον ότι οι Θεσμοί αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην τάχιστη εξόφληση των χρεών του Δημοσίου και πολύ περισσότερο στην απάλειψη του φαινομένου δημιουργίας τέτοιων οφειλών, καθώς η επίτευξη των ιδιαιτέρως φιλόδοξων στόχων για το ΑΕΠ, περνά μέσα κι από τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά.