Εντατικοποίηση των ελέγχων για το παραεμπόριο

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Σημειώνεται ότι:
1) Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται καθώς για το χρονικό διάστημα από 16.09.2019 έως 05.10.2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 800, δηλαδή αυξημένοι κατά 35% σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα από 26.08.2018 έως 15.09.2019.
2) Οι παραβάσεις αυξήθηκαν κατά 52% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
3) Οι επιχειρήσεις ελέγχου πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα.
4) Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν εκατοντάδες τεμάχια ειδών παραεμπορίου (κυρίως απομιμητικά είδη) τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Φλώρινα

Συγκεκριμένα στη Φλώρινα, ελέγχθηκαν πάγκοι πώλησης ενδυμάτων σε εμποροπανήγυρη στο Αμύνταιο, όπου κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 820 τεμάχια που αφορούσαν σε απομιμητικά είδη ένδυσης και επεβλήθησαν πρόστιμα για έλλειψη παραστατικών και παράνομη διακίνηση, συνολικού ύψους 10.500 ευρώ.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ξηροκρήνη, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τις Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης (Δημοτική Αστυνομία και Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων).

Διενεργήθηκαν 12 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων

-κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 257 τεμάχια ειδών παραεμπορίου,

-επιβλήθηκαν πρόστιμα για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομη διακίνηση, συνολικού ύψους 2000 ευρώ,

-και έγιναν 10 συλλήψεις για εμπορία βιομηχανικών προϊόντων άνευ αδείας.