tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επαφές για την αύξηση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα – Ελπίδες για ροές από Ρωσία – Ο τουρισμός και η ανάκαμψη στην ΕΕ

Η υγειονομική ασφάλεια στα ταξίδια των πολιτών του κόσμου ανδεικνύεται ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει τις τουριστικές ροές ανάμεσα στις χώρες, συμφώνησαν τόσο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, όσο και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, επ’ ευκαιρία της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη που φιλοξενείται από την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα (2-4 Ιουνίου).

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι από τη στιγμή της επαννεκίνησης παρατηρήθηκε μια επιτάγχυνση των ρυθμών αποκλιμάκωσης της πανδημίας, γεγονός που δικαιώνει την επιλογή του ανοίγματος με βάση το πλάνο που ακολουθήθηκε. Την ίδια στιγμή ο κ. Θεοχάρης για μια ακόμη φορά στάθηκε στην αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και στην γρήγορα διάδοση των εμβολιασμών, που με τη σειρά τους θα διευκολύνουν τους αεροδιαδρόμους για τα ταξίδια. Ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα ανκάμψει στον τουρισμό και η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή την προσπάθεια. Αλλωστε οι πρωτοβουλίες για το ψηφιακό πιστοποιητικό και οι δράσεις στο μέτωπο της αναγνώρισης τρίτων εμβολίων υπογραμμίζουν την άνω διαπίστωση εξήγησε ο κ. υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Πολολικασβίλι ανέδειξε τον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο που επελέγη η Αθήνα για την διεξαγωγή της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη. «Αγκάθια» και για τη φετινή τουριστική περίοδο παραμένουν οι δυσκολίες στα ταξίδια ανάμεσα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες εντός της ΕΕ, ανάφερε ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξομάλυνση αυτών τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται εναρμονισμένα πρωτόκολλα, αλλά εντονότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, όπως τονίστηκε.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αγγλίας και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι στο πορτοκαλί για τη συγκεκριμένη χώρα, ο κ. υπουργός τόνισε ότι έχει στείλει ό,τι χρειάζεται, από πλευράς υγειονομικών στοιχείων κ.λπ. και αναμένει με αισοδοξία επίσημες ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση οι διπλωματικές επαφές του Έλληνα υπουργού Τουρισμού συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα θα μεταβεί σε Ολλανδία και σε σκανδιναβικές χώρες, πάντα με γνώμονα την αύξηση των τουριστικών ροών από αυτές τις χώρες.

Η 66η Συνάντηση της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη παρέχει την ευκαιρία στα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία αλλά και να καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές, και κοινά πρωτόκολλα, με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη του κλάδου, με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.

Παράλληλα με τη θεσμική συνάντηση, πραγματοποιείται στην Αθήνα και θεματική εκδήλωση με τίτλο «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά COVID εποχή», στην οποία ειδικοί από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διά ζώσης το ρόλο της βιωσιμότητας για το μέλλον του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Ρωσία Ελλάδα: Ελπίδες για σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων τσάρτερ από τις 20 Ιουνίου

Η Ελλάδα ελπίζει σε σταδιακή επανέναρξη των προγραμμάτων πτήσεων τσάρτερ από τη Ρωσία με αφετηρία την 20ή Ιουνίου, καθώς η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα βελτιώνεται καθημερινά, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο τον διευθυντή του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας και Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών Πολύκαρπο Ευσταθίου.

«Μεταξύ Μόσχας και Αθήνας πετούν οκτώ τακτικές πτήσεις την εβδομάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται από την Aeroflot και την Aegean Airlines, μία πτήση της εταιρείας S7 πετά τις Τετάρτες στη διαδρομή Μόσχα-Θεσσαλονίκη. Την 1η Ιουνίου επίσης ξεκίνησε εβδομαδιαία πτήση της S7 από τη Μόσχα για Ηράκλειο Κρήτης και στις 4 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη επίσης εβδομαδιαία πτήση της S7 για τη Ρόδο, ενώ στις 17 Ιουνίου η εταιρεία Ural Airlines θα ξεκινήσει τη διαδρομή Αικατερινμπούργκ – Ηράκλειο», δήλωσε ο κ. Ευσταθίου σε συνέντευξη Τύπου κεντρικών ρωσικών ΜΜΕ, που σημειώνουν ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για τους Ρώσους τουρίστες.

Ο επικεφαλής του ΕΟΤ στη Ρωσία σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις για πτητικά προγράμματα και από τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι υγειονομικές Αρχές της χώρας σας σταδιακά θα επιτρέψουν τέτοια προγράμματα, ελπίζω από τις 20 Ιουνίου να επιτραπεί η πραγματοποίηση των πτήσεων».

Την 1η Ιουνίου το αρμόδιο Επιχειρησιακό Κέντρο της ρωσικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό αποφάσισε να αυξήσει από τις 10 Ιουνίου τις τακτικές αεροπορικές πτήσεις προς δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και να τις ξεκινήσει προς άλλες οκτώ, μεταξύ των οποίων η Μ.Βρετανία. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι η Ρωσία «παγώνει» έως τις 21 Ιουνίου την αύξηση των τακτικών πτήσεων προς Τουρκία (σήμερα επιτρέπονται μόνο τέσσερις εβδομαδιαίως μεταξύ Μόσχας και ‘Αγκυρας), ενώ η επικεφαλής της αρμόδιας Τουριστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (Rostourism) Zαρίνα Ντογκούζοβα εκτίμησε μιλώντας στο πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» ότι, αν και δεν λαμβάνει η ίδια τις σχετικές αποφάσεις, αλλά το Επιχειρησιακό Κέντρο, θα επιτραπούν τα τουριστικά ταξίδια Ρώσων προς την Τουρκία αρχίζοντας περί τον Ιούλιο.

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Ο τουριστικός τομέας θα προωθήσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας»

«Καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος αυτής της πανδημίας, είναι καιρός να δράσουμε με αποφασιστικότητα για να εξασφαλίσουμε ότι το οικοσύστημα των ταξιδιών και του τουρισμού είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην ομιλία του στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής Υπουργών για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα.
Ο Έλληνας επίτροπος επισήμανε πως «το οικοσύστημα του τουρισμού είναι μεταξύ αυτών που επλήγησαν σκληρότερα από την πανδημία» και υπογράμμισε τη σημασία των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών Covid για να επιστρέψουμε στις ελεύθερες μετακινήσεις. «Αγκαλιάζοντας μια ιδέα που υποστηρίχθηκε για πρώτη φορά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε χρόνο ρεκόρ ένα σταθερό κοινό πλαίσιο για την έκδοση και την επαλήθευση των πιστοποιητικών αυτών», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Είμαστε σε καλό δρόμο ώστε αυτά τα πιστοποιητικά να είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη από φέτος το καλοκαίρι» και θα βοηθήσουν ώστε «να επιταχυνθεί η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης και τη σημαντική πρόοδο στις εκστρατείες εμβολιασμού» ενώ «το άνοιγμα και στον υπόλοιπο κόσμο παραμένει επίσης προτεραιότητα».
Αφού απαρίθμησε τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού από την αρχή της επιδημίας, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι «η υποστήριξη αυτή θα βοηθήσει τον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα να ανακάμψει γρήγορα και να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία», ενώ επισήμανε ότι «η ανάκαμψη απ’ αυτή την κρίση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσουμε ότι ο τομέας θα γίνει περισσότερο βιώσιμος, περισσότερο ανθεκτικός και περισσότερο ανταγωνιστικός σε παγκόσμια κλίμακα».
Για τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, «ο τουριστικός τομέας της Ευρώπης βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων. Συνδέεται εγγενώς με τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας. Ο βιώσιμος θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός είναι ένα κλειδί της λύσης». «Καθώς ετοιμαζόμαστε για μια εποχή περισσότερο ψηφιακή, περισσότερο βιώσιμη και περισσότερο ανθεκτική, αναμένουμε ότι ο τουριστικός τομέας θα προωθήσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας», κατέληξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β