Επεκτείνεται ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η επέκταση των ρυθμίσεων για όλους τους πολίτες.

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η επέκταση των ρυθμίσεων για όλους τους πολίτες.

Αυτό προανήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, 104,9 FM.

Ερωτηθείς εάν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και φυσικά πρόσωπα, δηλαδή απλοί πολίτες, ο κ. Κουρμούσης απάντησε:

«Οι θεσμοί δεν επέτρεπαν αυτές οι ρυθμίσεις να ισχύσουν και στα φυσικά πρόσωπα. Από τον Σεπτέμβριο, όμως, που θα έχουμε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο λειτουργίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη να επεκταθούν αυτές οι ρυθμίσεις και σε όλους τους πολίτες, σε όλο τον πληθυσμό, στους συνταξιούχους, στους ανέργους έτσι ώστε όλοι να έχουν μια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στα μέτρα τους».

Σχετικά με τη νέα πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων ο κ. Κουρμούσης διευκρινισε ότι διασφαλίζει διαφάνεια, ταχύτητα, καλύτερο έλεγχο και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Ο καθένας μπορεί, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται η υπόθεσή του και τι εκκρεμεί» εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, επισημαίνοντας ότι όλα πλέον αυτοματοποιούνται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxis και να βρουν μέσα όλα τα δικαιολογητικά και όλες τις πληροφορίες καταχωρημένες από τράπεζες και εφορίες. «Αυτόματα όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και απλώς ο πολίτης μπορεί να προσθέσει ή να διορθώσει αυτά που θέλει»  διευκρίνισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Οπως είπε, είναι συγκεκριμένα τα οφέλη που λαμβάνει κανείς σε σχέση με τους κανόνες που ισχύουν.

«Ανάλογα με την οικονομική αδυναμία του, κάθε πολίτης μπορεί να διεκδικήσει 120 δόσεις, κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων και εάν δεν έχει περιουσία ακόμα και κούρεμα κεφαλαίου, δηλαδή υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και ο καθένας παίρνει αυτό που του αναλογεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών. «Κάποιοι, εξήγησε, «ενώ είχαν περιουσία, την έκρυβαν και εμφανίζονταν ως οικονομικά αδύναμοι, προκειμένου να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη που παρέχει το κράτος επιβαρύνοντας όμως όλους του υπολοίπους».

«Μέσα από την πλατφόρμα υπάρχει σύνδεση με 140 χώρες του εξωτερικού και γίνονται έλεγχοι, οπότε εάν κάποιος έχει χρήματα κρυμμένα στην Ελβετία και η πλατφόρμα το εντοπίζει, σταματάει τη διαδικασία και τον ενημερώνει ότι πρέπει να πληρώσει» επισήμανε ο κ. Κουρμούσης και τόνισε ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα σε αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν, έτσι ώστε να μην προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και να πάνε να πληρώσουν αυτά που οφείλουν.

 

Για τα παράπονα πολιτών σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, όταν προσπάθησαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ο κ. Κουρμούσης είπε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ορισμένα περιστατικά, ειδικά σε πόλεις της επαρχίας, όπου δεν έχουν ενημερωθεί όλοι οι τραπεζικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, ενδέχεται να μην δίνουν τις σωστές πληροφορίες στους επιχειρηματίες και στους συνεργάτες τους.

Γι' αυτό τον λόγο πραγματοποιούνται πολλά σεμινάρια ενημερωτικά, εξηγώντας το θεσμικό πλαίσιο και πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι πολίτες προς όφελος τους«.

 

Πηγή : iefimerida.gr