tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιχείρηση σε πανδημία ή επιχείρηση με πανδημία; Είναι εφικτό το μοντέλο «Εργασία και Υγεία»;

Οι ειδήσεις από την πανδημία covid19, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο είναι ζοφερές.

Την ώρα που γράφονται αυτέ οι γραμμές, τα κρούσματα κορωνοϊού στον κόσμο έφτασαν στα 58.997.869 και οι θάνατοι στο 1.393.837. Στην Ευρώπη μετράμε 15.647.602 κρούσματα και 355.392 θανάτους. Στις ΗΠΑ μόνο, τα κρούσματα έφτασαν τα 12.589.088 και οι θάνατοι στους 262.701. Μικρές χώρες με υψηλό δείκτη οικονομίας και υγείας έχουν μεγάλο αριθμό θυμάτων ανά 1 εκ. κατοίκους όπως το Βέλγιο που ξεπερνά κατά 752% τον μέσο παγκόσμιο όρο  η Σουηδία με 354%, η Τσεχία με 375%, η Ελβετία με 261%, η Ολλανδία 289% κ.α. Η Ελλάδα βρίσκεται μόνο στο 0,88%, το οποίο όμως μεγαλώνει ραγδαία.

Ελάχιστα κράτη κατάφεραν, με συνδυασμό κλασσικών μεθόδων με νέες τεχνολογίες και διοικητικά μέτρα, να περιορίσουν τις ανθρώπινες απώλειες στο ελάχιστο. Έχουν όμως σχεδόν όλες οικονομικές απώλειες.

Οικονομικές απώλειες

Η οικονομική πλευρά της πανδημίας ακόμη δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί. Γίνονται υπολογισμοί που κινούνται σε πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ στα επίπεδα της κρίσης του 1929 και κάποιες στα αποτελέσματα του Β. Παγκοσμίου πολέμου. Εκτιμήσεις που ξεκινούν από πτώση 5% του ΑΕΠ και φτάνουν σε διψήφια ποσοστά. Οι προβλέψεις για την ΕΕ και την Ελλάδα κινούνται μεταξύ 8% και 10%. Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για, μέχρι τώρα, απώλειες στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια! Η αιμορραγία συνεχίζεται και οι προβλέψεις για το μέλλον πέφτουν προς τα κάτω. Το  ΔΝΤ υπολογίζει συνολικές απώλειες από τον κορονοϊό στα 28 τρεσκ. δολάρια μέχρι το 2025!

Εμβόλιο με πανδημία

Ακόμη και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τα εμβόλια που «έρχονται σύντομα» κρύβουν στενάχωρες λεπτομέρειες. Θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρι να αποδώσουν. Έχουν επικίνδυνα κενά, όπως ότι γίνονται σε δύο δόσεις και μέχρι την επίτευξη πραγματικής ανοσίας ο εμβολιαζόμενος είναι εκτεθειμένος στον ιό ο οποίος αν τον βρει μπορεί να ακυρώσει το εμβόλιο. Ένας χρόνος που κυμαίνεται μέχρι και 50 μέρες από τον πρώτο εμβολιασμό μέχρι την απόκτηση ανοσίας, είναι χρόνος που δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό εμβολιασμένων θα προσβληθεί, ακυρώνοντας το εμβόλιο. Άλλο πρόβλημα είναι ότι ο εμβολιασμός είναι αδύνατο να γίνει σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα. Θα είναι σταδιακός και θα διαρκέσει πιθανόν όλο το 2021. Μέχρι τότε, ίσως και περισσότερο θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε συνθήκες κορονοϊού και συναγερμού.

Στο μεταξύ στον επιχειρηματικό και κοινωνικό τομέα εκτυλίσσονται δράματα. Ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, φτώχεια, εκτίναξη του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους…

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στη χώρα μας υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που από την αρχή της πανδημίας «δεν σταύρωσαν» ευρώ! Τα έξοδα όμως «τρέχουν» και τα χρέη συσσωρεύονται. Δεν είναι λύση οι συνεχείς παρατάσεις ρυθμίσεων, τα επιδόματα και η μετάθεση των αποπληρωμών στο μέλλον. Ήδη το βεβαιωμένο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος κινείται κοντά στα 600 δισεκ. ευρώ! Το αναπόγραφο και ανεπίσημο χρέος που δημιουργείται «υπογείως» σε επιχειρήσεις, άτομα και νοικοκυριά είναι ανεξέλεγκτο και θα προστεθεί σχεδόν άμεσα. Ήδη τα δημόσια «ανοίγματα» αντιμετώπισης των συνεπειών για τα έτη 2020-2021, ξεπερνούν σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2021, τα 90 δισεκ!  Το μέλλον, αν μας βρει ξανά υπερχρεωμένους θα είναι οδυνηρότερο από την οικονομική κρίση, όταν υπήρχαν κάποια αποθέματα να θυσιαστούν. Μόνο οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν θα γυρίσουν την οικονομία σε συνθήκες δεκαετίας 1950.

Παράλληλα ο θρήνος για τους ανθρώπους που χάνουμε από έναν ιό που δεν ξέρουμε που και πως θα μας βρει  δημιουργεί κατάσταση παράλυσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Υπάρχει διέξοδος; Το μοντέλο: «Εργασία και Υγεία»

Όλοι λένε ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση, καμία αδάπανη διέξοδος. Ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει βαλθεί να βρει μια σύνθετη ενδιάμεση λύση που να κινεί την παραγωγή και να απομονώνει την πανδημία. Τίποτα δυσκολότερο. Μοντέλα όπως Κίνας, Ιαπωνίας και χωρών της Ανατολικής Ασίας δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστούν στη Δύση λόγω εντελώς διαφορετικής κουλτούρας των λαών και οργάνωσης των κρατών.

Αν δούμε την Ελλάδα, θα λέγαμε ότι αυτή η παθητική στάση απέναντι στην πανδημία με μέτρα άμυνας που διαπερνούνται συνεχώς, μας οδηγεί σε συνεχή επανάληψη μιας κατάστασης οικονομικής απραξίας η οποία δεν αντιμετωπίζεται με επιδοματική και εμβαλωματική πολιτική.

Η οικονομική απραξία επιπλέον είναι βασικός παράγοντας αποδυνάμωσης της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τον ιό.

Συνεπώς, είναι ανάγκη να βρεθεί ένα σύνθετο μοντέλο «Εργασία και Υγεία» ταυτόχρονα!

Η λύση αυτή είναι όμως πολύ δύσκολη, σύνθετη και έχει διαφορετικές μορφές ανάλογα με το επάγγελμα. Θα χρειαστεί να εκπονηθούν μοντέλα – οδηγοί, με αντοχή στο χρόνο, για κλάδους και ατομικά μοντέλα για κάθε επιχείρηση. Εδώ η δημόσια ευθύνη και η ατομική ευθύνη θα ανταμώσουν σε δημιουργική σχέση και όχι σε αντιπαράθεση.

Ήδη, η τεράστια εξάπλωση της ψηφιακής οικονομίας και της ηλεκτρονικής, επέλυσε σειρά από σοβαρά προβλήματα εκσυγχρονισμού της χώρας που επί δεκαετίες καθυστερούσαν. Αυτό είναι μια καλή βάση για εκπόνηση σχεδίων «Εργασίας και Υγείας» σε κάθε κλάδο και επιχείρηση.

Από πού ν’ αρχίσουμε;

Το καλύτερο δυναμικό παραγωγής λύσεων για ένα τέτοιο μοντέλο, που ξεπερνάει την αδράνεια απέναντι στον κορονοϊό, είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι. Είμαστε βέβαιοι ότι με την άμεση συμβολή των επιχειρηματιών ιδίως των μικρομεσαίων και των εργαζομένων που κατέχουν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, μπορούν να καταρτιστούν τέτοια σχέδια. Χρειάζεται, φυσικά, και η συμβολή των επιστημόνων και της πολιτείας.

Η προσαρμογή σε ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας απέναντι σε μια πανδημία που ήρθε  για να μείνει για πολύ καιρό, είναι αναγκαία. Η αντικατάσταση των παθητικών πολιτικών επιδομάτων και καταστολής δραστηριοτήτων που έχουν τα όριά τους, είναι εκ των «ων ουκ άνευ». Αν μείνουμε έτσι,  η αποδιάρθρωση και αποδιοργάνωση είναι προ των πυλών. Το 3ο κύμα του ιού παραμονεύει.

Ίσως μια δραστική περίοδο αυστηρών μέτρων προστασίας, όπως αυτή που διανύουμε μέχρι τέλους του 2020, αποτελεί καλό έδαφος να μελετηθεί εξ αρχής η πανδημία και τα μέσα αντιμετώπισής της. Αυτό που δεν κάναμε ως χώρα τον Απρίλιο και τον Μάιο, ίσως είναι ώρα να το κάνουμε τώρα και να αναθεωρήσουμε τη λογική και την κουλτούρα αμυντικής αντιμετώπισης του ιού και να εκπονηθούν οργανωμένα σχέδια επαναλειτουργίας της οικονομίας με βάση το μοντέλο «Εργασία και Υγεία». Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο.

Η ανθρωπότητα σε καιρούς μεγάλων κρίσεων, επιτάχυνε ιλιγγιωδώς τις ταχύτητες επίλυσης των προβλημάτων. Μπορεί να το κάνει και τώρα.

 

Πηγές:

COVID-19 Coronavirus Pandemic

 ΔΝΤ για κορωνοϊό: Απώλειες 28 τρισ. δολαρίων έως το 2025 σε όλο τον πλανήτη -Στο 9,5% η ύφεση στην Ελλάδα

 Κορονοϊός: Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές των εμβολίων

 κορονοϊός: τα ερωτηματικά και οι επιφυλάξεις επιστημόνων για το ρωσικό εμβόλιο “sputnik-v”

 Στα 596,9 δισεκατομμύρια ευρώ το πιστοποιημένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος!

-Κρατικός Προϋπολογισμός 2021

 

Ανάρτηση Β