tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιδότηση στέγης για 340.000 νοικοκυριά

Διεύρυνση του επιδόματος στέγασης σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Προϋπολογισμού- Δράσεις για τα δικαιώματα των παιδιών

Περί τα 400 εκατ. ευρώ είναι το κονδύλι για το επίδομα στέγασης, που ενσωματώνεται στο σχέδιο Προϋπολογισμού. Το αρχικό αντίμετρο προέβλεπε 600 εκατ. ευρώ για περίπου 600.000 δικαιούχους, εν συνεχεία στο "πακέτο" της ΔΕΘ το κονδύλι περιορίστηκε στα 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις, ανέβηκε στα 200 εκ. ευρώ όταν εστάλη το σχέδιο στην Κομισιόν και τελικά θα διπλασιαστεί μετά από συνεννόηση με τις Βρυξέλλες. 

Η στόχευση του επιδόματος θα διπλή: κάλυψη κόστους ενοικίου για νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα και επιδότηση δόσεων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με το κυπριακό μοντέλο, ως διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη. Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου, μιλώντας Στο Κόκκινο, ανέφερε, μάλιστα, ότι η πίστωση του επιδόματος θα γίνεται απευθείας στην τράπεζα, προσδιορίζοντας τα ποσά στα 70- 210 ευρώ, αναλόγως του είδους του νοικοκυριού. 

Η επιδότηση στέγασης συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό για τα δικαιώματα των παιδιών, που εγκρίθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Μεταξύ των νέων δράσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου περιλαμβάνονται:

  • Η επιδότηση στέγης, σε πρώτη φάση, για 340.000 οικογένειες από το 2019.
  • Η παροχή υπηρεσιών οδοντιατρικής πρόληψης και περίθαλψης σε παιδιά μέχρι και 18 ετών, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ (ύψους 40 εκατ. ευρώ) από το 2019, μέσα από τη  συνεργασία με ιδιώτες οδοντιάτρους.
  • Η δημιουργία 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας, συνδεδεμένων με τα Κέντρα Κοινότητας για την έμπρακτη στήριξη γονέων και παιδιών στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
  • Η αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, με ρυθμίσεις μεταξύ άλλων για ζητήματα επιμέλειας τέκνων μετά το διαζύγιο (Μάρτιος 2019).
  • Η άρση οικονομικών επιβαρύνσεων των οικογενειών στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, με αλλαγή του σημερινού συστήματος της προπληρωμής από  τους γονείς και την υποβολή της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ.
  • Η εφαρμογή προγράμματος αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).
  • Η ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών παιδοψυχιατρικής φροντίδας, με δημιουργία και στελέχωση νέων παιδοψυχιατρικών κλινικών και Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων.
  • Η δράση για τα παιδιά έγκλειστων γονέων (για τη διατήρηση της επικοινωνίας και επαφής των παιδιών με τους γονείς τους).