Επιστολή ΣΜΑΣΑΑ στο ΥΠΟΙΚ για τις τροποποιήσεις του «Νόμου Κατσέλη»

"υποχρεώνει τους δανειολήπτες να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένη κατηγορία εκτιμητών,παραβλέποντας για άλλη μια φορά τον κλάδο των Επαγγελματιών Μεσιτών-Εκτιμητών"

Έντονη δυσαρέσκεια και συγκεκριμένες ενστάσεις για προβλέψεις του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, εντός των επόμενων ημερών, αναφορικά με τροποποιήσεις του «Νόμου Κατσέλη» εκφράζει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) σε επιστολή του προς το Υπουργείο Οικονομικών. 
 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή: 

 

                                                                                     Αθήνα, 11 Ιουνίου  2018

 

 

Θέμα : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς: Υπουργείο Οικονομικών

Κοινοποίηση : ΕΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΜΑΣΕ, ΟΔΕ.

 

Με πραγματική έκπληξή μας (αφού για άλλη μία φορά ουδείς εκ των Αρμοδίων μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει προηγουμένως ή να ζητήσει την γνώμη μας) διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο το όποιο θα κατατεθεί στη Βουλή, εντός των επόμενων ημερών, αναφορικά με τροποποιήσεις του «Νόμου Κατσέλη» (και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας των ακινήτων των δανειοληπτών που εντάσσονται σε αυτόν), η εμπορική αξία των ακινήτων θα προσδιορίζεται πλέον μόνο με εκτιμήσεις πραγματογνωμόνων – εκτιμητών που είναι πιστοποιημένοι-εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών. Με λίγα λόγια υποχρεώνει τους δανειολήπτες όπως χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένη κατηγορία εκτιμητών, υποβιβάζοντας εκ προοιμίου όλους τους υπολοίπους επιστήμονες εκτιμητές και παραβλέποντας για άλλη μια φορά όχι μόνο τον κλάδο των Επαγγελματιών Μεσιτών-Εκτιμητών, αλλά και άλλους Φορείς (π.χ. τους ειδικούς Πραγματογνώμονες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο των Δικαστηρίων).

Όπως είναι προφανές η ενέργεια αυτή λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των Τραπεζών και κατά των δανειοληπτών, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει έναν κλάδο όπως αυτόν των Επαγγελματιών Μεσιτών – Εκτιμητών που (εκτός από κύριος  στυλοβάτης του εγχώριου Real Estate τα τελευταία 100 χρόνια) είναι αυτός που έχει την  απόλυτη γνώση των εμπορικών αξιών ανά την επικράτεια, στην βοήθεια του οποίου άλλωστε προσέφυγαν και οι εκτιμητές του Υπουργείου Οικονομικών όταν τους ζητήθηκε να συνταχθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό  πλαίσιο σας θυμίζουμε  και  το πρόσφατο ΦΕΚ (Αρ. φύλλου 1643, τεύχος δεύτερο , 11 Μαΐου 2018 )  και την απαίτηση εκπόνησης στατικής  μελέτης,  η οποία  ζητείται από τους πωλητές για μεταβίβαση ακινήτου, μελέτη  την οποία πρέπει να κάνουν Πολιτικοί Μηχανικοί και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Προστέθηκε λοιπόν ακόμα ένα πιστοποιητικό – σε μια ατελείωτη σειρά υποχρεωτικών εγγράφων – και  ακόμα  ένα μεγάλο έξοδο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μεταβιβάζουν την περιουσία τους.

Ως Διοίκηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, θέλουμε να εκφράσουμε την βαθύτατη λύπη μας για τις ενέργειες αυτές που δείχνουν από μέρους της Κυβέρνησης επιλεκτικές "κλαδικές συμπάθειες" και σε καμία περίπτωση κοινωνική μέριμνα και αναμένουμε άμεσα την διόρθωσή τους πριν την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.-

 

 

Με εκτίμηση

 

  

 

       Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ                                               ΑΣΗΜΕΝΙΑ  ΧΑΡΜΠΑΛΗ