Επιστολή του Ε.Ε.Α. προς τον Υπουργό Εργασίας για το ασφυκτικό περιθώριο της δήλωσης της τηλεργασίας

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών επισημαίνει το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο για τη δήλωση της τηλεργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κάτι που επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό επιχειρήσεις και λογιστές, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου ύψους 3.000 ευρώ.

 

Ακολουθεί η επιστολή προς τον κ. Βρούτση:

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Ι. ΒΡΟΥΤΣΗ

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

 

Την Παρασκευή 18/9/2020, ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων της Αττικής, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Μέσα από δηλώσεις σας σε τηλεοπτικό σταθμό, ενημερωθήκαμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει ισχύ εντός 24 ωρών από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Όμως με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που θα πρέπει να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ τη μεταβολή του είδους εργασίας, αλλά και της αδυναμίας που υπάρχει αυτή την στιγμή λόγω του ότι δεν υπάρχει ακόμα σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα, εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

 

Ειδικά από την στιγμή που οι λογιστές αντιμετωπίζουν έναν εξαιρετικά υψηλό φόρτο εργασίας που καθιστά σχεδόν αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών που ανακοινώθηκαν.

Αν υπολογίσουμε και το πρόστιμο των 3.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το απαιτούμενο ποσοστό, καταλαβαίνετε ότι επιχειρήσεις και λογιστές βρίσκονται σε δυσχερέστατη θέση και χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης.

 

Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέματος, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές δηλώσεις, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής ενός χρηματικού προστίμου που σε αυτή τη χρονική συγκυρία μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξοντωτικό. Αρκεί να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown της άνοιξης, για τη δήλωση της τηλεργασίας είχε δοθεί προθεσμία 15 ημερών μετά το πέρας του μήνα για τον οποίο ίσχυε η εξ΄ αποστάσεως απασχόληση.

 

Με τιμή

 

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος Ε.Ε.Α.