Επιστροφές εφάπαξ παροχών στο κράτος και συντάξεις από χηρεία

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


Μείζον θέμα οι ΕΦΑΠΑΞ παροχές από το ΕΤΕΑΕΠ  και οι συντάξεις χηρείας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και απίστευτες καθυστερήσεις και για τους δύο αρμόδιους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί.

Οι Συντάξεις από χηρεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έρχονται από το 2017 και οι δικαιούχοι λαμβάνουν έναντι τόσα χρόνια της τάξης των 100 και 150 ευρώ και καλούνται να ζήσουν και να βιοποριστούν. Πολλοί είναι οι δικαιούχοι που όχι μόνο είναι αδύνατον να έρθουν σε επικοινωνία με το Γ.Λ.Κ, εννοείται λόγο κορονοϊού οι επισκέψεις απαγορεύονται και οι άνθρωποι θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μία φορά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κατά περίπτωση, ενοίκια και να καλύψουν τις βασικές πρώτες ανάγκες, φάρμακα, γιατρούς, έξοδα, τόκους και δάνεια πολλές φορές, τα οποία συσσωρεύονται ταχύτατα. Η κατάσταση πραγματικά, είναι απελπιστική στο Γ.Λ.Κ. Οι φάκελοι των υποθέσεων πλήρεις εγγράφων και δικαιολογητικών παραμένουν στοιβαγμένοι και οι υπάλληλοι αδυνατούν να διαχειριστούν τον όγκο των υποθέσεων. Δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι που έχουν προβεί σε αίτηση επίσπευσης πάνω από δύο και τρεις φορές και τελικά καμία ενέργεια δεν έγινε.

Έχει γίνει σχετικό αίτημα για επίσπευσης όλων των συντάξεων που βρίσκονται στο Γ.Λ.Κ  στον αρμόδιο φορέα, που είναι πλέον ο ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας, ώστε εν μέσω Πανδημίας και λόγω του ότι στους  πληττόμενους δεν συγκαταλέγονται μόνο οι επιχειρήσεις και οι μισθωτοί των επιχειρήσεων αυτών ,αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που περιμένουν την σύνταξή τους, την σύνταξη από χηρεία, και δικαιούνται να λάβουν άμεσα τα δικαιούμενα ποσά.

Επίσης μεγάλο θέμα και οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν οι καταβολές τους από το 2016 και ακόμη τις ψάχνουμε σε ποιόν φορέα έχει σταματήσει, γιατί δεν έχει καταβληθεί ώστε τελικά να βρούμε μια άκρη. Τα ασφαλιστικά ταμεία και τα τμήματα απονομής επικουρικών συντάξεων, αναμένουν κατόπιν επικοινωνία μας, να ανοίξει το σύστημα για τον επαναϋπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ώστε να καταβληθούν όσο το δυνατόν συντομότερα στους δικαιούχους αναπροσαρμοσμένα με τις αυξήσεις που δικαιούται ο κάθε συνταξιούχος. Μια αιτία  λοιπόν  καθυστέρησης είναι η προαναφερόμενη. Μια άλλη αιτία είναι ότι έχουν χαθεί αρχεία και καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ανευρεση  τους ώστε οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι να λάβουν το συντομότερο δυνατόν και εφόσον ανοίξει το σύστημα τις επικουρικές συντάξεις.

Τέλος το μεγαλύτερο θέμα όλων όσων δικαιούνται ΕΦΑΠΑΞ παροχές  από το ΕΤΕΑΕΠ.  Με την εγκύκλιο 19  ανακλήθηκε προηγούμενη εγκύκλιος το καλοκαίρι του 2019, που συγκρατούσε μειώσεις εφάπαξ  που ψηφίστηκαν με τον νόμο 4387/2016. Λόγω λοιπόν της αντίθεσης της εγκυκλίου με τον νόμο 4387/16 και κατόπιν ανάκλησης της  εγκυκλίου, ο υπολογισμός του εφάπαξ έρχεται με αναδρομικότητα από το 2013 έως και σήμερα με τον τρόπο που ορίζει το αρ 35 του 4387/2016.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως πολλοί θα γνωρίζετε οι καθυστερήσεις ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 5 έτη, διότι δεν γνώριζαν τον τρόπο υπολογισμού του Εφάπαξ οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Όσοι είχαν την τύχη να λάβουν την εφάπαξ παροχή από το ΕΤΕΑΕΠ θα κληθούν άμεσα να επιστρέψουν κάτι πάνω από το ήμισυ του καταβληθέντος εφάπαξ ποσού, αχρεωστήτως στο ταμείο του ασφαλιστικού φορέα.

Ποια έτη αφορά; Όσοι έλαβαν το εφάπαξ τους από το 2013 έως και σήμερα !!!

Όσοι είχαν την ατυχία  και δεν έχουν λάβει την εφάπαξ παροχή με αίτηση κατατεθειμένη από το 2013 και μετά και ενώ ίσχυσε ο νόμος 4387/2016 και ακόμη περιμένουν θα λάβουν το ήμισυ του συνόλου του εφάπαξ που δικαιούντο.

Πιο συγκεκριμένα όσοι έλαβαν εφάπαξ  και όσοι είχαν καταθέσει για εφάπαξ από το 2013 έως και σήμερα, όσοι το έλαβαν κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών έως και σήμερα και όσοι δεν το έχουν λάβει ως και σήμερα θα δικαιούνται το ήμισυ του αρχικού συνολικού ποσού εφάπαξ από το ΕΤΑΕΠ.

Οι αρμόδιοι του ΕΤΕΑΕΠ πλέον ΕΦΚΑ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αναζητηθούν τα μισά και επιπλέον ποσά του ΕΦΑΠΑΞ αχρεωστήτως άμεσα επιστρεπτέα στα ταμεία τους!!!  Σε κάθε περίπτωση όσοι έλαβαν το εφάπαξ  από το τέλος του 2013 και μετά θα αρχίσουν να λαμβάνουν εντολή επιστροφής  ενός ποσού αρκετά μεγάλου. Η έγκυρη ενημέρωση ίσως βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχραιμίας  που θα πρέπει να επιδείξουν οι δικαιούχοι  αφού είναι αναγκασμένοι από τον νόμο να επιστρέψουν  το ήμισυ σχεδόν του εφάπαξ που έλαβαν ακόμη και εάν δεν τα έχουν πια.

Θα σας ενημερώσουμε για σχετικές ενέργειες μας σύντομα.


ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

Φοροτεχνικός – Οικ.Σύμβουλος

Email: [email protected]

Web: www.taxgservices.gr