tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εποχικές απειλές για την υγεία από γρίπη, ιό πουλερικών και νέο κοροναϊό

  • Συνολικά οκτώ νεκροί από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, οι επτά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Είκοσι τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εποχική γρίπη εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης και αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει, όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

  • ΠΟΥ: Απειλή εξάπλωσης νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα-

Προειδοποίηση σε όλα τα Νοσοκομεία

Μπορεί να υπήρξε “περιορισμένη” μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα και υπάρχει ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ευρύτερα, προειδοποίησε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μια Κινέζα τέθηκε σε καραντίνα στην Ταϊλάνδη μετά την προσβολή της από μυστηριώδες στέλεχος κοροναϊού (οικογένεια ιών στην οποία ανήκει ο Sars), ανακοίνωσαν  οι αρχές της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο κρούσμα εκτός της Κίνας.

“Η Ταϊλάνδη εντόπισε έναν πρώτο ασθενή που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό”, ανακοίνωσε  ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης Ανουτίν Σαρνιβιρακούλ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια Κινέζα ηλικίας 61 ετών.

Συνολικά 41 κρούσματα πνευμονίας έχουν καταγραφεί στην πόλη Βουχάν στην κεντρική Κίνα, τα οποία, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που επικαλούνται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να οφείλονται σε ένα νέο στέλεχος κοροναϊού.

Μέχρι σήμερα μόνον ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από τους 41 ανθρώπους που νόσησαν στην Βουχάν, η οποία έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους.

“Από τις πληροφορίες που έχουμε είναι πιθανόν να υπάρχει περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενδεχομένως μεταξύ μελών μιας οικογένειας. Ωστόσο είναι πολύ σαφές αυτήν τη στιγμή ότι δεν έχουμε συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”, δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της μονάδας του ΠΟΥ πρωτοεμφανιζόμενων νόσων Μαρία Φαν Κέρκχοβε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ προετοιμάζεται ωστόσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ευρύτερο ξέσπασμα, σημείωσε η ίδια. “Ακόμη είναι πολύ νωρίς, δεν έχουμε σαφή κλινική εικόνα”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Είναι κάτι που εντοπίσαμε, είναι πιθανό, χρειάζεται να προετοιμαστούμε”.

Οι κοροναϊοί είναι μια οικογένεια με μεγάλο αριθμό ιών που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες στους ανθρώπους, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι ιδιαίτερα σοβαρές, όμως κάποια στελέχη τους έχουν προκαλέσει μεγάλες επιδημίες, όπως ο Sars (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας) και ο Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής).

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ σημείωσε επίσης ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έδωσε οδηγίες στα νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο για τον έλεγχο λοιμώξεων στην περίπτωση εξάπλωσης του νέου ιού. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον νέο ιό, αλλά εξετάζονται διάφορα αντιιικά φάρμακα, η χρήση των οποίων μπορεί να “αναπροσαρμοστεί”, κατέληξε η Φαν Κέρκχοβε.

  • Δεν υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα. Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές

Δεν υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα για τον νέο κοροναϊό που έχει εντοπιστεί στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, καθώς η πιθανότητα μιας περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μικρή και ο κίνδυνος για την Ευρώπη «χαμηλός», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωτήρης Τσιόδρας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο τονίζει πως οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, συντασσόμενες με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προς τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο να επαγρυπνούν για την ανίχνευση και διάγνωση κρουσμάτων. «Η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις για το νέο στέλεχος κοροναϊού της οικογένειας των ιών στην οποία ανήκει ο Sars, (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας)», αναφέρει και προσθέτει ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή για μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Σημειώνει ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφή κλινική εικόνα, από πού προέρχεται. Πάντως πολλοί από τους ασθενείς εργάζονται ή επισκέπτονται συχνά την αγορά της πόλης Γιουχάν, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να απολυμανθεί.

Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων αυτών. Δύο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας. Μια Κινέζα τέθηκε σε καραντίνα στην Ταϊλάνδη και οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό. Ο άνδρας είχε ταξιδέψει στην κινεζική πόλη Γιουχάν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προς το παρόν, δεν συστήνονται περιορισμοί στα ταξίδια προς την πόλη αυτή ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κοροναιό

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, και με δεδομένη της απουσία επιστημονικών δεδομένων για τη δυναμική μετάδοσης και διασποράς του συγκεκριμένου στελέχους, συστήνονται τα παρακάτω: χορήγηση απλής αναπνευστικής μάσκας στον ασθενή, απομόνωση του ασθενή, χρήση προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων από το προσωπικό, άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στα μέτρα προφύλαξης και συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και συγκεκριμένα:

Υγιεινή χεριών

Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.

Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.

Υγιεινή του Αναπνευστικού

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.

Οι ταξιδιώτες προς την πόλη Γιουχάν συνιστάται να :

Αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

Αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς

Πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την πόλη Γιουχάν και εμφανίζουν συμπτώματα συνιστάται να:

Παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι τους.

Αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα.

Αποφεύγουν να ταξιδέψουν ενώ έχουν συμπτώματα.

Καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι τους (όχι με το χέρι τους) όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β