tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επ.Πειραιά:Επιμελητηριακή Νομοθεσία-Παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου

Οι παρατηρήσεις στο σχετικό προκαταρκτικό σχέδιο διαβούλευσης για την αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού:

Επιμελητηριακή Νομοθεσία-Παρατηρήσεις στο προκαταρκτικό σχέδιο

διαβούλευσης

 

 

 

ΠΡΟΣ                                                                  Πρός:    κ. Αντώνιο Παπαδεράκη
Γενικό Γραμματέα Εμπορίου &
Προστασία Καταναλωτή

                                                                   Κοιν:    Κ.Ε.Ε.Ε. & Επιμελητήρια μέλη της

 

κύριε Γενικέ Γραμματέα,

 

Σε απάντηση του με αρ.πρωτ. 899/21-09-2016 εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε τις παρατηρήσεις μας στο σχετικό προκαταρκτικό σχέδιο διαβούλευσης για την αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού:

 

1. Στην Αττική θα μπορούσε να λειτουργεί ένα Επιμελητήριο και όχι δύο. Σε διαφορετική περίπτωση τυχόν μικρή  χωρική  αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου Πειραιά πιθανόν να επιφέρει σε αυτό πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας.

 2. Πρόβλεψη ειδικού Π.Δ. για τα Επιμελητήρια για προμήθειες – έργα – μισθώσεις – αγορές – πωλήσεις  κλπ. και όχι εφαρμογή αναλογική ή μη των διατάξεων για το δημόσιο ή τα ν.π.δ.δ. Ομοίως για έξοδα παράστασης μελών Δ.Ε., καθώς και για δαπάνες μετακίνησης μελών Δ.Ε., Δ.Σ., Επιμελητηρίου, υπαλλήλων, καθώς και  τρίτων στους οποίους ανατίθεται συγκεκριμένη ενέργεια εκπροσώπησης.

 3. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού να είναι απλοποιημένο ( όχι μέρη Α & Β ) και να περιέχει υποψηφίους για όλα τα τμήματα Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.  Μεμονωμένη υποψηφιότητα να αποκλείεται. Η κατανομή των εδρών να γίνεται με βάση την απλή αναλογική, η οποία να έχει εφαρμογή και στην Κ.Ε.Ε.Ε.

 4. Ενιαία υποχρεωτική συνδρομή μελών Επιμελητηρίων για Επιμελητήριο, Γ.Ε.Μ.Η., Υπηρεσία μιας Στάσης και λοιπές προσφερόμενες  υπηρεσίες από τα Επιμελητήρια.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης το μοντέλο της «παροχής κοστολογημένης υπηρεσίας» σε ενδιαφερόμενα μέλη, όσον αφορά την ανταγωνιστική τιμή αυτής, αλλά και από πλευράς θεσμικού πλαισίου, καθόσον ένα Ν.Π.Δ.Δ. έρχεται να λειτουργήσει μερικώς ως «ιδιωτική επιχείρηση», ανταγωνιζόμενο μέλη του παρέχοντα τις ίδιες υπηρεσίες.

5. Δημόσια πρόβλεψη οικονομικής επάρκειας για την κατάλληλη στελέχωση των νέων υπηρεσιακών δομών των Επιμελητηρίων, ούτως ώστε  να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο της μη πλήρους υπηρεσιακής ανταπόκρισης τους στα αιτήματα των μελών τους.

 

6. Προτείνεται οι συνέργειες των Επιμελητηρίων να οργανώνονται, ενθαρρύνονται και συνεπικουρούνται μέσα από την δομή της Κ.Ε.Ε.Ε., ούτως ώστε να έχουμε και καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν λόγο ύπαρξης τα Περιφερειακά Επιμελητηριακά Συμβούλια και ως μετεξέλιξη αυτών τα Περιφερειακά Επιμελητήρια.  

 

Επιπρόσθετα αναφέρουμε ως κείμενο εργασίας και  θέσεις τις οποίες έχουμε ήδη διατυπώσει σε σχετικές συναντήσεις:

 

                Α. Βασικά θέματα επιμελητηριακής νομοθεσίας.

 

1. Διατήρηση νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους ως Ν.Π.Δ.Δ.

             2. Ισχυροποίηση του ρόλου τους ως συμβούλου της Πολιτείας και των μελών τους.

3. Βελτίωση διαδικασίας λειτουργίας Γ.Ε.ΜΗ. και Υπηρεσίας μιας Στάσης.

Όσον αφορά το Γ.Ε.ΜΗ. θα πρέπει να λειτουργήσει σαν μητρώο καταγραφής και    πιστοποίησης της εμπορικότητας (επιχειρηματικότητας), περιέχον πλήρη στοιχεία, ούτως ώστε να προσφέρει άμεση απεικόνιση προς πληροφόρηση κάθε  ενδιαφερόμενου, των δεδομένων και παραμέτρων άσκησης της επιχειρηματικότητας κατά περιοχές. 

  

           4. Λειτουργία σε κάθε τέως νομό ενός μεικτού Επιμελητηρίου (βασικό υπάρχον καθεστώς).

            Στην   Αττική κατ’  εξαίρεση να λειτουργούν δύο μεικτά Επιμελητήρια με έδρα  την   Αθήνα και τον Πειραιά και Περιφέρεια αυτή των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Αθήνας και Ανατολικής Αττικής (Επιμελητήριο Αθήνας) και Πειραιά και Δυτικής Αττικής (Επιμελητήριο Πειραιά). Τα οφέλη που θα προκύψουν από την ως άνω λειτουργία εστιάζονται επιγραμματικά:

– καλύτερη εκπροσώπηση των μελών των Επιμελητηρίων.

– εξοικονόμηση πόρων, οικονομικών  και υπάρχοντος  ανθρώπινου δυναμικού. Το   υπάρχον  ανθρώπινο δυναμικό  θεωρείται απολύτως  απαραίτητο, μετά από την σχετική ανακατανομή αρμοδιοτήτων (λόγω της ενοποίησης),  για την διεκπεραίωση των νέων επιμελητηριακών αρμοδιοτήτων (Γ.Ε.ΜΗ., Υπηρεσία μιας Στάσης, Παροχή Πρωτοβάθμιας Συμβουλευτικής Υποστήριξης).

       – ενιαία και ορθολογικότερη αντιμετώπιση λειτουργικών οικονομικών και    διοικητικών    θεμάτων.

 – καλύτερη συνολική Επιμελητηριακή εικόνα προς τα έξω.

5. Προληπτικός έλεγχος δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

      Για την ταχύτητα της διαδικασίας προτείνεται ο έλεγχος να γίνεται από κλιμάκιο εδρεύον στο εποπτεύον Υπουργείο ή στην Κ.Ε.Ε.Ε., με αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο των ενταλμάτων δαπανών των Επιμελητηρίων, τα οποία θα υποβάλλονται προς έλεγχο με ηλεκτρονικό τρόπο.

  6. Νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα διακανονισμού οφειλών από συνδρομές για μέλη  του Επιμελητηρίου που διακόπτουν την δραστηριότητά τους για συνταξιοδότηση, ούτως ώστε να λαμβάνουν το σχετικό πιστοποιητικό μας για τον ασφαλιστικό φορέα. Οι οφειλόμενες συνδρομές να αποδίδονται από τον ασφαλιστικό φορέα απευθείας στο Επιμελητήριο, χρεώνοντας το συνταξιοδοτικό προϊόν.

  7. Αναβαθμισμένη παροχή επιχειρηματικών συμβουλών στα μέλη (γενικές  κατευθυντήριες  γραμμές επιχειρηματικής δράσης, στάδια δημιουργίας επιχείρησης, συναλλαγές με φορείς Ο.Τ.Α. & Δημοσίου, λοιπή πληροφόρηση).

  8.  Συγκεντρωτική κατάθεση από την Κ.Ε.Ε.Ε, μετά από επεξεργασία από μόνιμες ανά θεματολογία επιτροπές,  γνωμοδοτικών & εισηγητικών παρεμβάσεων προς αρμόδιους φορείς άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, για θέματα αφορώντα την δραστηριότητα των μελών τους, συμμετέχοντας παράλληλα μαζί με την εκάστοτε Κυβέρνηση, ως νομοθετημένος σύμβουλός της, στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για θέματα οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

 

  9.  Κατόπιν και εφόσον διευθετηθούν τα ως άνω σημεία, προτείνεται να ιδρυθούν και   λειτουργήσουν με έδρα την Αθήνα  και παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και σε άλλες  κομβικές πόλεις της περιφέρειας της χώρας,  υπό την σκέπη της Κ.Ε.Ε.Ε., αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο της:

  – Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Μελών Επιμελητηρίων. Ο εν λόγω φορέας στελεχωμένος με το κατάλληλο δυναμικό θα επιμορφώνει περιοδικά τα μέλη μας, με την καταβολή απ΄ αυτά μιας ελάχιστης συμβολικής αμοιβής, για την προσφορά περιβάλλοντος διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης.

–  Φορέας συμβουλευτικής υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, κάτι σαν το άδοξα παύσαν την δράση του Κ.Ε.Τ.Α. Αττικής, έχοντας τώρα ως εμπειρία την γνώση των παραμέτρων που το οδήγησαν στην αφάνεια.

Τέλος προτείνεται, μετά την διεξαγωγή των επόμενων εκλογών ανάδειξης νέων οργάνων διοίκησης επιμελητηρίων (2017), να συζητηθεί και η διαδικασία εκλογής αυτών, η σύνθεσή τους, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας τους.

 

                     Β. Λοιπά λειτουργικά οικονομικά θέματα

1.Αναδρομική (από 01/01/2015) τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής  απόφασης ΚΥΑ 79752(ΦΕΚ 3623/Β/31-12-14), όσον αφορά το τέλος για την αρχική καταχώριση  (εγγραφή) στο ΓΕΜΗ που εισπράττεται από τις ΥΜΣ ποσού 10,00 ευρώ, προκειμένου να παραμένει στο σύνολό του  στα Επιμελητήρια και να μην υπάρχει θέμα νομιμότητας στην εφαρμογή. (σχετικό έγγραφό ΚΕΕΕ αρ. πρωτ. 61/14-1-15).

Επιπλέον να διευκρινισθεί εάν η απόφαση αυτή αφορά το σύνολο των  επιχειρήσεων που εγγράφονται στα Επιμελητήρια (ατομικές επιχειρήσεις κλπ) ή μόνο εκείνες που συστήνονται μέσω των ΥΜΣ.

 

                2. Θεσμοθέτηση με υπουργική απόφαση (άμεσα ή με εξουσιοδότηση του Δ.Σ. ή της Δ.Ε. των Επιμελητηρίων) του τέλους παροχής υπηρεσίας ψηφιακής υπογραφής, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στην  ΥΑ 78030 (ΦΕΚ 3586/Β/31-12-2014).

         3.Θεσμοθέτηση ποσού επιχορήγησης του Insuleur  από τα Επιμελητήρια.      (τροποποίηση  Επιμελητηριακής νομοθεσίας). 

 

Παραμένοντες  στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία,

 

                                                                                               Με εκτίμηση,

                                                                                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

                                                                                       ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΝΕΤΟΣ

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας