Έρχεται μεγάλη χρηματοδότηση για τα ελληνικά start up

Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα διοχετευθούν σε ελληνικά startups και εταιρείες, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

 

Αυτό θα γίνει μέσω του επενδυτικού προγράμματος EquiFund, που συνδυάζει ευρωπαϊκούς, εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, αυτά αναφέρονται στο φετινό ετήσιο report του Found.ation (πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη, ενεργώντας ως κόμβος για startups, ως επιταχυντής ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις και ως τεχνολογική εκπαιδευτική κυψέλη), σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γίνεται καταγραφή της κατάστασης για τις επιχειρήσεις startups στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την καταγραφή:

– Oι ελληνικές startup εταιρείες συνεχίζουν να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, ενώ παραδείγματα όπως της Workable και της Softomotive αποτελούν δυνατά case studies ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2018, οι 10 πιο επιτυχημένες εταιρείες συγκέντρωσαν περισσότερα από €116 εκατομμύρια σε επενδύσεις.

– Το ελληνικό οικοσύστημα των startup ωριμάζει και στρέφεται σε B2B υπηρεσίες. Οι τομείς των βιοεπιστημών, του lifestyle/κοινωνικής δικτύωσης/ ψυχαγωγίας και του τουρισμού/φιλοξενίας είναι οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους.

– Εξαιρετικά σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες είναι πλέον διαθέσιμες στους Έλληνες ιδρυτές νέων νεοφυών επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση, απαιτείται όμως περισσότερη οργάνωση και σοβαρή προεργασία πριν προσεγγίσουν τα σχετικά επενδυτικά ταμεία, ούτως ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους. Οι λόγοι για τους οποίους τα funds απορρίπτουν αιτήματα χρηματοδότησης δείχνουν πως υπάρχει έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας.

Στο report αναλύονται επίσης θέματα όπως: το πρόγραμμα EquiFund, που θα αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό χρηματοδότησης και ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν, τα ποσά που έχουν ήδη επενδυθεί σε αυτό το πλαίσιο, από ποια funds και σε ποια startups.

 

Πηγή : capital.gr