tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχεται ο Αύγουστος, αλλά η ρευστότητα των επιχειρήσεων κινδυνεύει σοβαρά…

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Λίγες ημέρες έχουν μείνει μέχρι να έρθει ο πιο αγαπητός μήνας των περισσοτέρων πολιτών!Ανέκαθεν ο μήνας Αύγουστος ήταν μήνας διακοπών, μήνας που, με εξαίρεση τους τουριστικούς τόπους, έπεφταν οι ρυθμοί του χειμώνα, μήνας που φορτίζονταν μπαταρίες για την επόμενη σεζόν.

Οι ιδιότητές του αυτές δεν είχαν αλλάξει σχεδόν ποτέ. Η αγωνία πολλών λοιπόν είναι εάν θα ισχύσει και φέτος αυτός ο άγραφος ή και μερικές φορές καταγεγραμμένος κανόνας.

Τα θέματα του Αυγούστου πολλά,με το πρώτο να είναι η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Όλοι ακούσαμε τον Υφυπουργό να ανακοινώνει από τη Βουλή την παράτασή τους για τις 28 Αυγούστου, ενώ παράλληλα ανακοίνωνε και την παραμονή των 8 μηνιαίων δόσεων για τους φορολογούμενους.

Όλα καλά μέχρι εδώ… Η παράταση θα δοθεί τελικά, όμως μαζί με αυτή δεν διορθώνονται οι αδικίες του περιορισμένου χρόνου. Το πεντάμηνο δεν ίσχυσε για άλλη μία χρονιά, ενώ δεν συνυπολογίστηκε η «ιερότητα» του μηνός Αυγούστου, όπως ακριβώς έγινε και το Πάσχα δηλαδή. Με λίγα λόγια αυτά που είχαμε προβλέψει στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται δυστυχώς να ισχύουν. Κανένας υπολογισμός στο θέμα «Αύγουστος», παρά το γεγονός ότι έχει γίνει ήδη κοινά αποδεκτό από την πολιτεία ότι είναι μήνας διακοπών (βλ. κλειστά δικαστήρια και προθεσμίες προσφυγών). Το δίκαιο και το λογικό κατά την άποψή μας θα ήταν να δοθεί προθεσμία για τα τέλη Σεπτεμβρίου, έστω κι εάν χρειαζόταν να μειωθούν οι δόσεις. Άλλωστε αυτό συμβαίνει με τα μέλη εταιρειών με απλογραφικά βιβλία. Αυτοί χωρίς να μπορούν να το επιλέξουν, έχουν 6 δόσεις αντί για 8.

Πάμε για 28 Αυγούστου λοιπόν, με τις 8 δόσεις να παραμένουν στη θέση τους, με μια μικρή ιδιαιτερότητα όμως… Η δόση του Αυγούστου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διπλή! Θα περιλαμβάνει τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου, προκειμένου να παραμείνουν σε ομαλότητα οι επόμενες δόσεις, με την τελευταία αυτών να παραμένει τον Φεβρουάριο του 2021. Για μεταφορά της τελευταίας δόσης, φαίνεται ότι δεν γίνεται κανένας λόγος, εξ ’ου και η επιβολή διπλής δόσης τον Αύγουστο.

Το θέμα όμως είναι ότι ο Αύγουστος είναι ήδη επιβαρυμένος με μια σειρά άλλων υποχρεώσεων που κουβαλάνε οι φορολογούμενοι από την περίοδο του lockdown κι έχουν μεταφερθεί για τις 31 Αυγούστου. Αναφερόμαστε στις οφειλές που έληγαν την περίοδο 1/3 έως 30/4.Για τις 31/8 έχουν μεταφερθεί οι δόσεις ρυθμίσεων μηνών Μαρτίου και Απριλίου, το ΦΠΑ 1ου τριμήνου ή μηνών Φεβρουαρίου-Μαρτίου, οι παρακρατούμενοι φόροι μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αλλά και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Επιπλέον, φυσικά θα παραμείνουν και οι τρέχουσες οφειλές που έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου. Επιγραμματικά αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτήν την ημερομηνία λήγει η προθεσμία πληρωμής της 2ης δόσης του ΦΠΑ Β’ τριμήνου επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία. Το ίδιο και για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες θα έχουν να πληρώσουν τη 2η δόση του ΦΠΑ μηνός Ιουνίου και την 1η δόση του ΦΠΑ μηνός Ιουλίου. Επιπρόσθετα, θα είναι οι παρακρατούμενοι φόροι μηνός Ιουνίου. Σε αυτά βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε να προσθέσουμε τις δόσεις ρυθμίσεων που λήγουν στις 31 Αυγούστου.

Με λίγα λόγια, στα τέλη Αυγούστου θα συσσωρευθούν ούτε λίγο, ούτε πολύ,οι υποχρεώσεις 5-6 μηνών που με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα πρέπει να πληρωθούν όλες. Η μοναδική δυνατότητα που παρέχεται μέχρι στιγμής είναι η υπαγωγή των τρεχουσών υποχρεώσεων στις 24 δόσεις, με τις ανάλογες ρυθμιζόμενες υποχρεώσεις που προβλέπονται. Για τις δόσεις ρυθμίσεων που είναι σε αναστολή ούτε λόγος, γιατί ως γνωστόν δεν μπορείς να ρυθμίσεις ήδη ρυθμισμένες οφειλές.

Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το άτοκο δάνειο που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις στο Ελληνικό δημόσιο και αναφερόμαστε στο θέμα της προκαταβολής φόρου. Οι εκκαθαρίσεις ατομικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων ακόμη γίνονται με προκαταβολή φόρου 100%. Λογικό, αφού αυτό λέει ο νόμος. Όμως, η επιχείρηση δηλαδή καλείται να πληρώσει αρχικά διπλό φόρο και μάλιστα η πρώτη δόση να είναι διπλή.

Στη συνέχεια, όταν έχουν βρεθεί τα συγκριτικά στοιχεία, με την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, θα γίνει η αφαίρεση από την προκαταβολή. Μέχρι τότε όμως η επιχείρηση θα έχει να διαλέξει μεταξύ τριών επιλογών, με την κάθε μία να έχει τα μειονεκτήματά της.

Η πρώτη επιλογή, εάν υπάρχει ρευστότητα, θα είναι να πληρώσει κανονικά τη διπλή δόση του Αυγούστου, όμως κάτι τέτοιο θα της μειώσει τη ρευστότητα από κάτι άλλο ενδεχομένως σημαντικότερο από το «άτοκο δάνειο». Ερχόμενοι βέβαια σε επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτήν τη δυνατότητα την έχουν ελάχιστες από αυτές.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνει ρύθμιση του ποσού, όμως σε αυτήν την περίπτωση όλο το ποσό της ρύθμισης θα επιβαρυνθεί με τους γνωστούς τόκους που προβλέπονται από το νόμο. Από την άλλη όμως, οι τόκοι δεν αφαιρούνται ακόμα κι εάν γίνει νωρίτερα αποπληρωμή του ρυθμιζόμενου ποσού, με την επιστροφή που θα προκύψει από την όποια μείωση της προκαταβολής.

Η τρίτη επιλογή είναι να τα αφήσει ως έχουν και να μην πληρώσει κάτι, περιμένοντας την αναπροσαρμογή του ποσού. Μέχρι τότε όμως δεν θα μπορεί να έχει φορολογική ενημερότητα, το ποσό θα επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και μπορεί ξαφνικά να βρεθεί και με μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιλογή χωρίς μειονεκτήματα δεν υπάρχει δυστυχώς. Η αδικία είναι ξεκάθαρη και έγκειται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2020 δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτά του 2019 για τις περισσότερες των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο φορολογικός συντελεστής των ατομικών επιχειρήσεων για τις πρώτες 10.000 των κερδών, το 2019 είναι 22% ενώ το 2020 πέφτει στο 9%.

Όλα αυτά μας οδήγησαν και σαν Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να διαμορφώσουμε την άποψη ότι «η μη εφαρμογή της μείωσης προκαταβολής φόρου απειλεί χιλιάδες επιχειρήσεις». Η απειλή είναι ξεκάθαρη κι έχει να κάνει με το πολύτιμο αγαθό που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσειςτη ρευστότητα. Αγαθό το οποίο με την ύφεση που υπάρχει,λόγω των ειδικών συνθηκών που ζούμε, εάν το έχει κάποιος το κρατάει με νύχια και με δόντια. Είναι κρίμα να το σπαταλάει σε άτοκα δάνεια προς το ελληνικό δημόσιο μέσω της προκαταβολής φόρου…

Πηγή: www.e-forologia.gr