- 07/06/2021
Έρευνα Ε.Ε.Α. για την Aσφάλιση των Eπιχειρήσεων: Xρήσιμα ευρήματα για αξιοποίηση από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση
Σημαντικά ευρήματα που παρέχουν πληροφόρηση και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές προέκυψαν από την έρευνα για την ασφάλιση των επιχειρήσεων την οποία πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τον Απρίλιο του 2021 με την συνεργασία της εταιρείας Pulse, σε περισσότερους από 500 επιχειρηματίες- επαγγελματίες της Αθήνας.
Τα στοιχεία ρίχνουν φως στον τομέα της «ασφάλισης των επιχειρήσεων», εξειδικεύοντας : στο πώς διαμορφώνονται οι επιλογές ασφάλισης, ποιες είναι οι αιτίες άρνησης, πώς σχετίζεται η ηλικία της επιχείρησης και του επιχειρηματία με την ασφάλιση, πώς συνδέεται ο αριθμός εργαζομένων της επιχείρησης με την ασφάλιση, ποιες δραστηριότητες ηγούνται της ασφάλισης και ποιες βρίσκονται στον αντίποδα, καθώς και άλλα ειδικότερα θέματα.
Με αφορμή την ανταπόκριση που είχε η έρευνα, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α. και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης κ. Δημήτρης Γαβαλάκης δηλώνει ότι: «Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας συνεχίζει με σειρά ερευνών να αναδεικνύει τις απόψεις των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών σε σειρά θεμάτων. Σε πλαίσιο αυτό διερευνά και θέματα που αφορούν την ασφαλιστική βιομηχανία συνδυαστικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη έρευνα εκτιμώ ότι αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την ασφαλιστική βιομηχανία. Μέσα από τα στοιχεία της ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να διαμορφώσει με ακόμα καλύτερο τρόπο τη στρατηγική του απαντώντας στις απαιτήσεις, τις προσδοκίες, και στους προβληματισμούς των επιχειρήσεων και να επιτύχει ακόμα καλύτερη διείσδυση προς όφελος της προστασίας των επαγγελματιών και επιχειρηματιών αλλά και της ίδιας της βιομηχανίας».
Η ΕΡΕΥΝΑ
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, διεξήχθη με συγκεκριμένα ερωτηματολόγια και έδωσε πληροφόρηση για το επιχειρείν γενικά, και για την ασφάλισή του καθώς υπήρχαν ανάλογες ερωτήσεις. Τα ευρήματά της τα οποία παρουσιάστηκαν σε τρείς ενότητες από το insuranceeea δίνονται συγκεντρωμένα ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Από τους ερωτώμενους επιχειρηματίες-επαγγελματίες- τα 2/3 είναι άνδρες και το 1/3 γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό (86%) του δείγματος έχουν ηλικιακό εύρος από 30 έως 60 ετών.
Ευρήματα:
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΦΥΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
-Το 33% των επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστική κάλυψη για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.
-Το 49% δεν διαθέτει ασφάλιση και το 18% δεν απάντησε ή δεν γνώριζε.
-Το ποσοστό των ασφαλισμένων διαμορφώνεται καλύτερα (36%) στους άντρες επιχειρηματίες σε αντίθεση με τις γυναίκες που κατέρχεται στο 26%.
ΗΛΙΚΙΑ ΙΔΙΟΚΤΉΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Παρατηρείται από τα ευρήματα της έρευνας ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία του επαγγελματία τόσο μεγαλώνει το ποσοστό αυτών που έχουν επιλέξει την ασφάλιση της επιχείρησής τους. Δηλαδή η εκκίνηση της δραστηριότητας γίνεται χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία που διασφαλίζουν από τυχόν απρόοπτα όπως η ασφάλισή της, και όσο μεγαλώνει η ηλικία του επιχειρηματία τόσο ο ίδιος τείνει στην επιλογή να ασφαλίσει την δραστηριότητά του.
Συγκεκριμένα:
-Στις ηλικίες 30-44 ετών το 26% έχουν ασφαλισμένη την επιχείρησή τους.
-Στις ηλικίες 45-50 ετών το 34% και
-Στις ηλικίες 60 ετών και άνω το 62%.
ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ενδιαφέρον εύρημα –συσχετισμός- είναι και η σχέση που καταγράφεται μεταξύ ετών λειτουργίας της επιχείρησης και ασφάλισης. Φαίνεται ότι όσο πιο πολλά χρόνια λειτουργεί τόσο περισσότερο οδηγούνται οι ιδιοκτήτες της στο να την ασφαλίσουν. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνεται και από την σχέση που προαναφέρθηκε μεταξύ «ηλικίας και ασφάλισης». Όπως προκύπτει από την έρευνα:
– το 56% των ασφαλισμένων επιχειρήσεων λειτουργούν άνω της δεκαετίας.
– το 25% ασφαλισμένων εμφανίζεται σε επιχειρήσεις έως 10 έτη λειτουργίας.
Γίνεται αντιληπτό ότι εάν κάποια επιχείρηση δεν κατανόησε, δεν γνώριζε, ή δεν ήθελε για διάφορους λόγους ότι στο ξεκίνημά της είναι σημαντικό να ασφαλιστεί σταδιακά εδραιώνοντας την πεποίθηση της λειτουργίας και θεωρώντας σταθερή τη δραστηριότητα της, σε συνδυασμό με την ηλικιακή εξέλιξη του ιδιοκτήτη της, τελικώς προσεγγίζει περισσότερο την ιδιωτική ασφάλιση.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συσχετισμός παρατηρείται και στον αριθμό των εργαζομένων με την επιλογή ασφάλισης. Όσο περισσότεροι εργαζόμενοι τόσο αυξάνεται και το ποσοστό ασφάλισης. Έτσι προκύπτει ότι:
– Επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από έξι άτομα εμφανίζονται να είναι ασφαλισμένες σε ποσοστό 64%
– Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα είναι ασφαλισμένες περίπου σε ποσοστό 30%.
ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ενδιαφέρον εύρημα είναι και το ποιές επιχειρήσεις έχουν τα μικρότερα ποσοστά ασφάλισης. Αυτές είναι: επιχειρήσεις αισθητικής, κομμωτήρια, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη φωτογραφία, εταιρείες marketing και διαφήμισης αλλά και πληροφορικής σε ποσοστά κάτω του 15%.
ΣΗΜ: Σε επόμενα άρθρα θα ακολουθήσουν και άλλα ενδιαφέροντα πορίσματα της έρευνας που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο για την ανάπτυξη των εργασιών και να αποκαλύψουν τις πιθανές αιτίες χαμηλής διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στην επιχειρηματικότητα.
ΤΙ ΘΑ ΚΆΝΕΤΕ ΣΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Α. Στο ερώτημα τι σκοπεύετε να κάνετε στο άμεσο μέλλον με την ασφάλισή σας οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
-το 61% δηλώνει ότι θα μείνει στα ίδια επίπεδα
-το 16% θα αυξήσει τις ασφαλιστικές καλύψεις
-το 10% θα τις μειώσει (το υπόλοιπο δηλώνει ΔΓ/ΔΑ)
Ερμηνεύοντας τα ποσοστά φαίνεται ότι η μειωμένη ρευστότητα και η στασιμότητα, λόγω πανδημίας, της οικονομίας δεν έχει επηρεάσει αρνητικά το θέμα της ασφάλισης. Επίσης στην πρόθεση αύξησης της ασφαλιστικής κάλυψης το 20% είναι άνδρες και το 11% γυναίκες.
Β. Στο ερώτημα πρόθεση για το μέλλον που σχετίζεται με την ηλικία του επιχειρηματία και την ασφάλιση, προκύπτει ότι οι λιγότερο ασφαλισμένοι σήμερα που είναι η ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών δηλώνει εντονότερο ενδιαφέρον να αυξήσει την ασφαλιστική κάλυψη. Συγκεκριμένα:
-στους επιχειρηματίες έως 30 ετών, το 25% δηλώνει ότι θα αυξήσει την ασφαλιστική κάλυψη
-στην ηλικιακή ομάδα 30-44ετών, το 15% θα αυξήσει την ασφαλιστική κάλυψη
-στην ομάδα 45-59ετών το 17% θα αυξήσει την ασφαλιστική κάλυψη
-στην ομάδα άνω των 60 ετών το 11% δηλώνει πρόθεση αύξηση την κάλυψης.
Γ. Στο ερώτημα που συσχετίζει τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης με την πρόθεση του επιχειρηματία για το πώς μελλοντικά θα αντιμετωπίσει την ασφάλιση οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
-στις νέες επιχειρήσεις: το 10% δηλώνουν πρόθεση μείωσης της κάλυψης, το 57% δηλώνουν σταθερότητα και συνέχιση και το 15% δηλώνουν πρόθεση να αυξήσουν την ασφαλιστική κάλυψή τους.
-στις επιχειρήσεις που λειτουργούν από 1-5 έτη: το 12% θα μειώσει, το 62% θα κρατήσει στο ίδιο επίπεδο και το 17% θα αυξήσει την κάλυψή του.
-στις επιχειρήσεις 6-10 έτη λειτουργίας: το 9% θα μειώσει, το 53% θα κρατήσει στα ίδια επίπεδα και το 16% θα αυξήσει την ασφαλιστική κάλυψη.
-στις επιχειρήσεις άνω των 11 ετών λειτουργίας προκύπτει ότι το 10% θα μειώσει, το 66% θα κρατήσει σταθερό και το 17% θα αυξήσει την ασφαλιστική του κάλυψη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Α. Στο ερώτημα εάν είστε ασφαλισμένοι έναντι ακραίων Φυσικών Φαινομένων οι απαντήσεις που δόθηκαν φέρνουν τους άνδρες να υπερτερούν με 33% στη θετική απάντηση έναντι των γυναικών με 22%. Συγκεκριμένα:
– το 27% είναι ασφαλισμένοι
– το 59% δεν είναι ασφαλισμένοι
– το 14% ΔΓ/ΔΑ
Β. Σε σχέση με την ηλικία των επιχειρηματιών αναδεικνύεται ότι:
-Στην ηλικιακή ομάδα έως 29 ετών το 18% είναι ασφαλισμένοι
– Οι από 30-34 ετών είναι το 24% ασφαλισμένοι
– Οι από 45-49 ετών το 29%
– Από 60% και άνω δηλώνουν ασφαλισμένοι το 41%
Γ. Από το ερώτημα που σχετίζει τα έτη λειτουργία της επιχείρησης με την ασφάλισή της απέναντι σε ακραία Φυσικά Φαινόμενα προκύπτει:
-Στις επιχειρήσεις άνω των 11 ετών είναι ασφαλισμένες το 47%
– Μέχρι 1 έτος λειτουργίας (δηλαδή οι νεοσύστατες επιχειρήσεις) μόλις το 15% είναι ασφαλισμένες
-Από 1 έως 10 έτη το 24% είναι ασφαλισμένες για ακραία Φυσικά Φαινόμενα
Δ. Στην σχέση ασφάλισης και αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις αναδεικνύεται ότι αυτές που έχουν από 6 εργαζόμενους και άνω είναι ασφαλισμένες στο 61% έναντι ακραίων Φυσικών Φαινομένων.
Ε. Ανά δραστηριότητα επιχείρησης προκύπτει ότι οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη προσέγγιση στη συγκεκριμένη ασφάλιση είναι η εστίαση-τρόφιμα-ποτά-τουρισμός δηλώνοντας ασφαλισμένες το 32% . Αντίθετα το μικρότερο ποσοστό το κατέχουν οι κατηγορίες: μάρκετινγκ-φωτογραφία-διαφήμιση-κομμωτήρια με 7% να δηλώνουν ασφαλισμένες.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Αναφορικά με το μέλλον της ασφάλισης ακραίων Φυσικών Φαινομένων από το σχετικό ερώτημα, εάν προτίθενται οι επιχειρηματίες να ασφαλιστούν, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
– Το 28% των επιχειρήσεων σκοπεύουν μελλοντικά να προχωρήσουν στην κάλυψή τους.
– Το 70% δηλώνει μάλλον όχι και σίγουρα όχι.