tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρευνα – Καινοτομία: Οι άλλες χώρες προχωρούν…

Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής από το Κοινό Κέντρο Ερευνών θα παράσχουν υποστήριξη και καθοδήγηση σε 13 βουλγαρικά κέντρα έρευνας και καινοτομίας για να τους βοηθήσουν να φέρουν τις καινοτόμες ιδέες τους στην αγορά, να διευκολύνουν τη μεταφορά και τη διάδοση της γνώσης και να ενισχύσουν τόσο τους δεσμούς τους με τις επιχειρήσεις όσο και τη συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία.

Οι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν επίσης τα 13 κέντρα να βελτιώσουν τα νομικά, διαχειριστικά και επιχειρησιακά τους πλαίσια, να ασχοληθούν με θέματα κρατικών ενισχύσεων και να εντοπίσουν ευκαιρίες χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την πολιτική γειτονίας, οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση και η περιφερειακή πολιτική Johannes Hahn δήλωσε: “Η ανάπτυξη αυτών των 13 κέντρων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και η στήριξη που παρέχεται από την Επιτροπή θα βελτιώσουν τις επιδόσεις του συστήματος καινοτομίας της Βουλγαρίας. Αυτό θα βοηθήσει τους ντόπιους ερευνητές να μετατρέψουν τη δουλειά τους σε έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία, για την οικονομία και τους ανθρώπους, και τους προσφέρει τη δυνατότητα να προωθήσουν την καινοτόμο προσέγγισή τους σε παγκόσμια κλίμακα ».

Ο κ. Tibor Navracsics , αρμόδιος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, δήλωσε: “Η συγκέντρωση των τοπικών αρχών, του ακαδημαϊκού κόσμου, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό των καλύτερων τρόπων για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών ανάπτυξη. Αυτή η βασισμένη στις τεκμηριωμένες και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής έχει εξαιρετικό ιστορικό, επιτρέποντας στις περιφέρειες της Ευρώπης να επικεντρωθούν στα πλεονεκτήματα και τις προτεραιότητές τους ».

Τα 13 κέντρα περιλαμβάνουν τέσσερα «κέντρα αριστείας», δηλαδή τα θεμελιώδη ερευνητικά ιδρύματα και εννέα «κέντρα ικανότητας», που επικεντρώνονται σε δραστηριότητες εφαρμοσμένης έρευνας με δυνατότητες βιομηχανικής πρόσληψης. Πρόκειται για τομείς όπως η μηχανική, οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι βιομηχανίες δημιουργικών και τυχερών παιχνιδιών και η βιοτεχνολογία και άλλοι τομείς σύμφωνα με τις προτεραιότητες της στρατηγικής της Βουλγαρίας για την έξυπνη εξειδίκευση , της βιομηχανικής στρατηγικής και της καινοτομίας που βασίζονται σε τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Το εν λόγω σχέδιο στήριξης θα υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020, με πρόσθετο προϋπολογισμό 250.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, επιπλέον των 170 εκατ. Ευρώ που προορίζονται για έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο της βουλγαρικής «Επιστήμης και Εκπαίδευσης για το 2014-2020» Smart Growth “ . Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας θα συμβάλουν στο σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2021-2027 και στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για τον εκσυγχρονισμό του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Ιστορικό

Η Επιτροπή, μέσω του Κοινού Κέντρου Ερευνών, βοήθησε στο παρελθόν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του πάρκου τεχνολογίας Sofia Tech Park , ενός επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου στη Βουλγαρία, ο οποίος συγχρηματοδοτείται επίσης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Επιτροπή βοηθά τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τις στρατηγικές τους για έξυπνη εξειδίκευση και μέσω της πλατφόρμας έξυπνης εξειδίκευσης . Επιπλέον, το 2017, η Επιτροπή δρομολόγησε μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει 12 κράτη μέλη και περιφέρειες που βρίσκονται σε βιομηχανική μετάβαση. Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής συζήτησαν με τις εθνικές και περιφερειακές αρχές για να τους βοηθήσουν να διαγνώσουν τι παρεμποδίζει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ανάπτυξη και να αγκαλιάσει την καινοτομία που απαιτείται για να διατηρηθεί η δική τους σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Το έργο EU4TECH “Ανάπτυξη ικανοτήτων στη μεταφορά τεχνολογίας για τα Δυτικά Βαλκάνια” που χρηματοδοτείται από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας βοηθά 15 τοπικά πανεπιστήμια να αναπτύξουν ικανότητα καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας.

Πηγή: https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5829_en.htm

Β