Έρευνα του Ε.Ε.Α.: Υπερβολικές οι χρεώσεις των πιστωτικών καρτών

το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται με σημαντική επιβάρυνση για κάθε συναλλαγή, από 1,5% έως ακόμα και ανώτερη του 3% προμήθεια

Εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα της διαδικτυακής έρευνας που διεξήγαγε το ΕΕΑ (30/11-7/12) σχετικά με τις χρεώσεις για την χρήση των POS από τις επιχειρήσεις.

Από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις που έχει εκφράσει το ΕΕΑ περί υπερβολικών χρεώσεων από τις τράπεζες και τις ιδιωτικές εταιρείες για την παροχή και χρήση των POS.

 

Το 40% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα προμηθεύθηκε τα μηχανάκια POS το 2015, προφανώς εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της χρήσης των καρτών λόγω των Capital Controls.

 

Το 88% των επιχειρήσεων έχει προμηθευθεί το POS από τράπεζες και το υπόλοιπο 12% από ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον τραπεζικό τομέα.

 

Όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του Πιστωτική κάρτα, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται με σημαντική επιβάρυνση για κάθε συναλλαγή, από 1,5% έως ακόμα και ανώτερη του 3% προμήθεια.

 

Συγκεκριμένα:

  • Το 25,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής.

  • Το  64,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 27,2%, 2,0% το 25,4% και 2,5% το 12,1%)

  • Το  9,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής

 

Όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του Χρεωστική κάρτα, τα πράγματα είναι οριακά καλύτερα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται σε κάθε συναλλαγή με προμήθεια από 1,5% έως και άνω του 3%.

 

Συγκεκριμένα:

  • Το 34,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής.

  • Το  60,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 25,4%, 2,0% το 25,0% και 2,5% το 10,3%)

  • Το  4,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής

 

Οι ανωτέρω προμήθειες υπολογίζονται στις συναλλαγές με τον ΦΠΑ καθιστώντας ακόμα πιο δυσβάσταχτη την χρέωση της επιχείρησης, αφού ο ΦΠΑ θα αποδοθεί ολόκληρος στο Δημόσιο. Για να γίνει κατανοητό, σε μια συναλλαγή που ο ΦΠΑ είναι 23%, αν η τράπεζα χρεώσει προμήθεια 2,5% επί του συνολικού ποσού, η τελική επιβάρυνση της επιχείρησης είναι 3,07%.

 

Πέραν όμως των ανωτέρω δυσβάσταχτων προμηθειών, το 27,7 των επιχειρήσεων χρεώνεται επιπλέον ένα ποσό για κάθε συναλλαγή (πλέον της προμήθειας) και το 21,4% των επιχειρήσεων έχει επιπλέον χρέωση για να μεταφερθούν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης. Και οι χρεώσεις δεν σταματάνε εδώ. Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων χρεώνεται με ετήσια συνδρομή για την χρήση του POS, επιπλέον όλων των ανωτέρω χρεώσεων. Ενός POS που το 30% των ερωτηθέντων κατέβαλε για την αγορά του 100€-500€!!!.

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν επίσης για τους λόγους που μια επιχείρηση σήμερα δεν έχει εγκαταστήσει ακόμα POS για να δέχεται πληρωμές με κάρτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών απαντήσεων δηλώνει ως λόγο την έλλειψη επιθυμίας εκ μέρους της επιχειρήσεις να τοποθετήσει POS.

 

Οι επιχειρήσεις που αιτήθηκαν και έλαβαν αρνητική απάντηση δηλώνουν, το 44,9%, ως αιτία απόρριψης της αιτήσεως τους τα δυσμενή στοιχεία της επιχείρησης. Το 55,1% όσων έλαβαν αρνητική απάντηση δηλώνουν ότι δεν έλαβαν καμία δικαιολογία για την απόρριψη.

 

Το Ε.Ε.Α., από τις πρώτες ημέρες των Capital Controls και της εκτόξευσης της χρήσης καρτών από τους καταναλωτές, επεσήμανε το οξύτατο πρόβλημα των υπερβολικών χρεώσεων. Μέσα στη δυσμενή οικονομική συγκυρία χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας των υπερβολικών χρεώσεων από τις τράπεζες και τις ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν τα POS.

 

Με δεδομένο ότι από τις 9/12/2015 καθίσταται υποχρεωτικός ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, που ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα, θεωρούμε απαράδεκτες κάθε είδους χρεώσεις που ξεπερνάνε κατά πολύ τις χρεώσεις αυτές.

 

Ιδίως όταν οι συναλλαγές αυτές δεν εμπεριέχουν κανένα ρίσκο για τις τράπεζες.

 

Το Ε.Ε.Α. είναι αποφασισμένο να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μελών του στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Στα πλαίσια αυτά, και εάν δεν υπάρχει άμεση προσαρμογή των υπερβολικών χρεώσεων, το Ε.Ε.Α θα εξετάσει κάθε δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, ακόμα και την συνεργασία με ξένα πιστωτικά ιδρύματα για την παροχή POS με σημαντικά χαμηλές χρεώσεις για τα μέλη του.

 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών