Εργασιακά, ασφαλιστικά,νομοθετικά,ρυθμίσεις οφειλών για αρτοποιούς

Αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών στην λειτουργία των αρτοποιείων με την εξεύρεση λύσεων στα θέματα που απασχολούν τον φούρνο ως δραστηριότητα και τον αρτοποιό

Αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών στην λειτουργία των αρτοποιείων με την εξεύρεση λύσεων στα θέματα που απασχολούν τον φούρνο ως δραστηριότητα και  τον αρτοποιό ως επάγγελμα,  διεκδίκησε και εξασφάλισε το προεδρείο της ΣΑΑΠΠ σε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων που σχετίζονται με την βιοτεχνική αρτοποιία.

https://www.youtube.com/watch?v=9e8kIKB4JkM

 

Εργασιακά, ασφαλιστικά, νομοθετικά, ρυθμίσεις χρεών- οφειλών και άλλα ζητήματα που χρήζουν πολιτικών παρεμβάσεων ετέθησαν στο τραπέζι του διαλόγου κατά τις συναντήσεις που είχαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Συντεχνίας κύριοι Χ. Μάνος και Π. Σαχινίδης με:  τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, τον γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιά, τον γ.γ του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Ι. Τόλιο και τον γ.γ Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Α. Παπαδεράκη.

Στις συναντήσεις που είχαν τεχνικό χαρακτήρα και αποτελούν συνέχεια των όσων είχαν συζητηθεί στην επίσκεψη του προεδρείου της ΣΑΑΠΠ στον υπουργό Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη, αναλύθηκε το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί ο κλάδος των αρτοποιών και αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα. 

 

ΥΓΕΙΑΣ

Συγκεκριμένα από τον Υπουργό Υγείας ζητήθηκε: «Να ξεκαθαριστεί στους καταναλωτές  ποιο είναι το φρέσκο ψωμί και ποιο αυτό από κατεψυγμένη ζύμη και να ενταθούν  οι έλεγχοι  : στην  εφαρμογή  της  υφιστάμενης  νομοθεσίας   , ώστε  εκτός  φούρνων – αρτοποιείων  να  μη  διατίθεται  ασυσκεύαστο  ψωμί . Να είναι  υποχρεωτικώς  συσκευασμένο  και  κρύο  το  ψωμί και το αρτοσκεύασμα που  διατίθεται  από  κατεψυγμένη  ζύμη και με τις σημάνσεις που ο νόμος ορίζει. Να   ενταθεί ο έλεγχος  στην πρώτη  ύλη  της  κατεψυγμένης  ζύμης  και  την  κατεψυγμένη  ζύμη  για  γενετικά  τροποποιημένη  μαγιά, και απαγορευμένα  χημικά  και πρόσθετα. Τέλος, να ληφθεί  πρόνοια  για  την  υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη όλων των αρτοποιών που αδυνατούν  να ανταπεξέλθουν  στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.».

 

Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Από τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητήθηκε σχετικά με τις ρυθμίσεις ΙΚΑ – ΤΕΒΕ :    Το  πάγωμα  των  χρεών  και  η  κεφαλαιοποίησή  τους  μέχρι  να  ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία. Επίσης να μειωθούν οι εισφορές και να αποφασιστεί η απαλλαγή  εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στα  δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα  και στο  επίδομα  αδείας , αφού  δεν  καταβάλλονται  στο συνταξιούχο  επιδόματα  Εορτών  και αδείας, άρα  δεν  υπάρχει  ούτε  κεφαλαιοποιητικός – ανταποδοτικός  λόγος  για  τη  σχετική  επιβάρυνση, ούτε  αναδιανεμητική ανάγκη.   Τέλος, σε όσους οφείλουν  για  πολλά  έτη  την εισφορά  του  κλάδου  υγείας.  Το  δίκαιο θα  ήταν  να  απαλλαγούν  από  την  υποχρέωση  καταβολής  οι ανασφάλιστοι που ρυθμίζουν τις  οφειλές  τους, για  όσο χρονικό διάστημα  δεν είχαν ασφαλιστική  κάλυψη  και  δεν έκαναν χρήση  των παροχών υγείας. Σε ότι αφορά το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, αυτό πρέπει να   παραμείνει  αυτόνομο , καθώς δεν είναι  προβληματικό ή ελλειμματικό. Ακόμα, πρέπει να βρεθεί λύση  στην  εισφορά, που  παλαιότερα  εισπραττόταν  σε  ποσοστό επί του  τιμολογίου  αλεύρων. Από 1.1.2015, έπαψε  να  υφίσταται  αυτό το καθεστώς, και  ενώ  οφείλεται  η  εισφορά  πέντε (5) μηνών δεν έχει διευκρινισθεί αποτελεσματικός  τρόπος  είσπραξής  της,  με  αποτέλεσμα οι αρτοποιοί να  οφείλουν ήδη  την  εισφορά, το ύψος  της  οποίας  συνεχώς  διογκώνεται».

 

Γ. Γ. Εμπορίου

Στον κ. Αντώνη Παπαδεράκη ετέθη το θέμα της αρτοποιητικής νομοθεσίας. Ζητήθηκε να αναιρεθεί η απορύθμιση που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην αρτοποιητική νομοθεσία και να επανέλθει το καθεστώς που διέπει την παραγωγή και τη διάθεση του ψωμιού στην προτεραία κατάσταση. Ακόμα να διαγραφούν ή να συμψηφιστούν όπου έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα που επεβλήθησαν μόνο στους αρτοποιούς κυρίως της Αθήνας επί  υφυπουργίας του κ. Γιακουμάτου σχετικά με την ζύγιση του ψωμιού παρουσία του πελάτη εξαιτίας της παρανόμου εγκυκλίου με Αρ. Πρωτ. Α2-809 που εκδόθηκε από το υπουργείο σας και ίσχυσε για ένα τρίμηνο περίπου μέχρι την απάλειψη της υποχρέωσης του ζυγίσματος με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Γ.Γ  Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Το ζήτημα που ετέθη στον κ. Τόλιο και προχωράει ήδη η υλοποίησή του με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή είναι αυτό που αφορά τις «παλιές άδειες» αρτοποιείων αλλά και των ελέγχων στα προϊόντα από κατεψυγμένη ζύμη.  Συγκεκριμένα ζητήθηκε: « η επαναφορά στο παλιό καθεστώς όπου υπήρχε πρόνοια για τα παλαιά αρτοποιεία που σε ότι είχε σχέση με τους κτηριοδομικούς κανονισμούς συνέχιζαν να λειτουργούν με βάση τους νόμους με τους οποίους είχαν αδειοδοτηθεί.  Κάτι που συμβαίνει άλλωστε και στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, να  επανέλθει  η  διάταξη  περί  διατηρήσεως αποθέματος  αλεύρου, η  οποία  αφενός μπορεί  να  αποβεί σωτήρια  για  την  αποτροπή  λιμού  και  σιτοδείας   σε  κάποιο  έκτακτο  γεγονός και αφετέρου δυσχεραίνει την παραπλάνηση του καταναλωτή.  Να επανέλθει σε ότι έχει σχέση με τη διάθεση του ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη το προηγούμενο καθεστώς το οποίο ήταν απόλυτα σύννομο και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν συνέτρεχε κανένας λόγος αντικατάστασής του. Να γίνονται έλεγχοι στα  κατεψυγμένα  προιόντα  ζύμης  και  στις  πρώτες  ύλες  αυτών, αλλά και στη  συσκευασία  του ψωμιού που προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη».

Πρότειναν μάλιστα για να αποφευχθεί η σύγχυση που δημιουργείται στον καταναλωτή σχετικά με το ψωμί που προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη, η συσκευασία αυτού του ψωμιού να έχει συγκεκριμένο χρώμα.