tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΣΕΕ: να μετατραπεί η φορολογία σε μοχλό ανάπτυξης

Η ΕΣΕΕ προτείνει το εισπρακτικό τρίπτυχο «Φόρος - Τόκος – Πρόστιμο» να μετατραπεί στο αναπτυξιακό τρίπτυχο «Τζίρος - Αποδείξεις - Είσπραξη Φόρων»!


Η  Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την αντίθεσή της στην εισπρακτική λογική του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και προτείνει την αντιστροφή αυτής της λογικής σε αναπτυξιακή διαδικασία.
Ειδικότερα όπως αναφέρει, το εισπρακτικό τρίπτυχο «Φόρος – Τόκος – Πρόστιμο» είναι ανάγκη να μετατραπεί μέσα από τη σωστή φορολογική πολιτική στο αναπτυξιακό τρίπτυχο «Τζίρος – Αποδείξεις – Είσπραξη Φόρων»!
Κατά την ΕΣΕΕ το συμπέρασμα που συνάγεται από το φορολογικό νομοσχέδιο είναι πως οι ατομικές και οι προσωπικές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 90% περίπου του συνόλου των επιχειρήσεων, για ακόμη μία φορά καλούνται να υποστούν επιπλέον απώλειες λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, ενώ η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ σε συνάρτηση με την αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος από 55% σε 80%, καθιστούν αβέβαιη τη βιωσιμότητα των ήδη επιβαρυμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σοβαρό κυβερνητικό ατόπημα θεωρεί η Συνομοσπονδία την διαφορετική μεταχείριση των ατομικών, ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων επιχειρήσεων που επιβαρύνονται με αύξηση της φορολόγησης από 61% έως 101%, αντίθετα με τις κεφαλαιουχικές εταιρείες που όχι μόνο δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των συντελεστών φορολογίας αλλά αντίθετα προβλέπεται η μείωσή τους! Αυτό σημαίνει ότι δίδεται με διοικητικό τρόπο συγκριτικό πλεονέκτημα στις εταιρείες αυτές σε σχέση με τις ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις.
Με παρόμοιες ρυθμίσεις τίθεται, κατά την ΕΣΕΕ, σε αμφιβολία η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η τήρηση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια.
Η ΕΣΕΕ προτείνει  για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων το ποσοστό της προκαταβολής να μην ξεπερνάει το 60%, οι αποδείξεις να παίξουν ρόλο πραγματικών δαπανών και τη θέσπιση κινήτρων  για τους συνεπείς φορολογούμενους έστω και με μία συμβολική έκπτωση.ρούν τις άδειες λειτουργίας, τις κτηριακές προδιαγραφές, τις μεταβιβάσεις και σειρά άλλων γραφειοκρατικού και φορολογικού χαρακτήρα ρυθμίσεων. Παράλληλα με την έκδοση ειδικής ΠΟΛ θεσπίζεται ασφυκτικός έλεγχος των φροντιστηρίων με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα μέτρα που προβλέπονται στο νόμο και στη σχετική ΠΟΛ τα οποία στην ουσία ακυρώσουν την επιτέλεση του σκοπού των φροντιστηρίων και θέτουν ζητήματα ύπαρξης του κλάδου.

Παρέμβαση του ΕΕΑ

Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε το ΕΕΑ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος έκανε έντονη παρέμβαση στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αρβανιτόπουλο αναφέροντας ότι οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν λειτουργούν τελικά σε βάρος των Φροντιστηρίων Μ. Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει το ΕΕΑ, «η απελευθέρωση του επαγγέλματος  και η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ήταν το ζητούμενο σε ένα νέο πλαίσιο νόμου, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Δυστυχώς, αιφνίδια, «πρόχειρα» και  χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκαν  «εν μία νυκτί» τεράστιες αλλαγές στην λειτουργία των Φροντιστηρίων  M. Εκπαίδευσης, αλλαγές οι οποίες γεννούν τουλάχιστον ερωτηματικά, για το κατά πόσο θα είναι χρήσιμες και λειτουργικές και κατά πόσο θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην υγιή και νόμιμη λειτουργία μιας «ανοικτής  αγοράς» στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Δυστυχώς, η νομοθέτηση αυτή έγινε χωρίς καμία  διαβούλευση με τους εκπροσώπους των Φροντιστηρίων Μ. Εκπαίδευσης  και δίχως να ληφθούν  υπόψη οι υπεύθυνες και τεκμηριωμένες προτάσεις τους».

Σημειώνουμε ότι το ΕΕΑ αντιπροσωπεύει 483 Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης που είναι μέλη του.

Το ΕΕΑ καταγγέλλει ότι εν μέσω κρίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης  καλούνται υπό το πρόσχημα του κτηριακού εκσυγχρονισμού τους – να δαπανήσουν μεγάλα ποσά μέσα σε συνθήκες παντελούς έλλειψης  ίδιων πόρων για να προσαρμοστούν  στις απαιτήσεις για νέα αδειοδότησή τους  μέχρι τον Απρίλιο 2013, με δεδομένο ότι όλες οι υπάρχουσες  άδειες παύουν  να ισχύουν μετά τις  31.8.2013.

Το ΕΕΑ στηρίζοντας τον κλάδο των φροντιστηρίων ζήτησε  να μην απαιτείται νέα έκδοση αδειών, αλλά να γίνεται αναγγελία (επικαιροποίηση) των ήδη υπαρχουσών και να ανοίξει εποικοδομητικός διάλογος με τους εκπροσώπους των Φροντιστηρίων Μ.Εκπαίδευσης για τις κτηριακές προδιαγραφές και γενικότερα για την τροποποίηση – αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου λειτουργίας τους.