Έσκασε «βόμβα» από το Eurogroup για το αφορολόγητο

Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup άναψε πράσινο φως για τα 970 εκατ. ευρώ, βάζοντας τέλος στο πολύμηνο σήριαλ και ανοίγοντας το δρόμο αφενός για μια νέα έκδοση ομολόγου αφετέρου για την πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Τα κακά νέα είναι ότι με το επίσημο ανακοινωθέν του το Eurogroup επαναφέρει στο προσκήνιο τη μείωση του αφορολογήτου, που έχει ψηφιστεί για να ισχύσει από 1/1/2020, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε επ’ αυτού!

«We welcome that the Greek authorities reiterated their general commitment to continue the implementation of all key reforms adopted under the ESM programme, especially as regards the income tax reform broadening the tax base and other tax reforms to ensure growth friendly measures and targeted social programmes…» αναφέρει το ανακοινωθέν ήτοι «χαιρετίζουμε ότι οι Ελληνικές Αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ, ιδίως όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση φιλικών προς την ανάπτυξη μέτρων και στοχοθετημένων κοινωνικών προγραμμάτων…».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το φλέγον θέμα της μείωσης του αφορολογήτου επανέρχεται στην κεντρική σκηνή και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές.

Το μέτρο, που θα πλήξει ακόμα και χαμηλόμισθους- χαμηλοσυνταξιούχους, είχε επιβάλει το 2016 το ΔΝΤ, κατά τη 2η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Ωστόσο, στην ίδια γραμμή κινείται και η Κομισιόν, όπως προκύπτει από τις νεώτερες Εκθέσεις της και δηλώσεις αξιωματούχων της, καθώς και οι Βρυξέλλες θεωρούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολογήτου, ως διαρθρωτικό μέτρο, που θα επιτρέψει να εξασφαλιστούν πόροι αφενός για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές- άρα να ενισχυθεί η ανάπτυξη- αφετέρου για να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι.