tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εστίαση: Εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο

Σε δηλώσεις του, στο Euro2day.gr, ο  Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις του πολέμου σε όλους τους παράγοντες κόστους μιας επιχείρησης εξανεμίζουν το όποιο συγκυριακό όφελος, συμπεριλαμβάνοντας τον κλάδο της εστίασης.

Όπως σημειώνει η εστίαση είναι ο πιο επιβαρυμένος κλάδος, που βρέθηκε σε “ομηρία” τρία χρόνια χάνοντας τζίρο ο οποίος δεν θα αναπληρωθεί ποτέ. Η ανάκαμψη που καταγράφεται στο α’ εξάμηνο του 2022, με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών στην εστίαση ξεπέρασε το 70% στο β’ τρίμηνο, αλλά και οι εκτιμήσεις για το γ’ τρίμηνο που δείχνουν ενίσχυση της τάσης, δεν αρκούν για να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Περισσότερες από 1 στις 3 (37,1%) δηλώνουν είτε ότι έχουν μηδενικά διαθέσιμα (27,8%) είτε ότι τα διαθέσιμά τους επαρκούν για λιγότερο από μήνα (9,2%), σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε θεωρείται ημίμετρο η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% μέχρι τον Ιούλιο του 2023, όταν πάγιο αίτημα του κλάδου εστίασης είναι η μείωση του συντελεστή στο 6% σε βασικά αγαθά.

Ταυτόχρονα παραμένουν ενεργά αιτήματα όπως για τη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών και τη ρύθμιση χρεών, προκειμένου να εξυγιανθεί ο κλάδος και να λειτουργήσει με θετική προοπτική όπως η τουριστική αγορά.

Ας σημειωθεί ότι στη διετία της πανδημίας οι επιχειρήσεις εστίασης μειώθηκαν κατά περίπου 1.800 ενώ ελέγχεται κατά πόσον είναι βιώσιμες όσες έκαναν έναρξη αυτή την περίοδο, με παράγοντες της αγοράς να μιλούν για “επιχειρηματικότητα ανάγκης“, με εξαίρεση την ανάπτυξη της αγοράς σε δημοφιλή νησιά όπως π.χ. η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Η κατάσταση μάλιστα φαίνεται να ευνοεί την φοροαποφυγή, που ερμηνεύεται ως απότοκο της μη βιώσιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr επαγγελματίες, το υπερβολικό κόστος ενέργειας, οι αυξήσεις των πρώτων υλών και του εργατικού κόστους δεν μπορούν να μετακυλιστούν στην κατανάλωση και ορισμένοι επιχειρηματίες με μικρές επιχειρήσεις, οδηγούνται στην «αυτοσυντήρηση» παίρνοντας το ρίσκο π.χ. να μην κόψουν απόδειξη.

Κρούσματα πάντως εντοπίζονται και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις και μάλιστα συγκαλυμμένης φοροαποφυγής, όπως το πρόσφατο περιστατικό με γνωστό εστιατόριο στο Κολωνάκι που αποκαλύφθηκε από την ΑΑΔΕ ότι χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό. Επιπλέον εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα παραβατικότητας αναφορικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Πηγή: Euro2day.gr

Β