Εσύ θα επενδύσεις στην οικονομία γνώσης και της καινοτομίας;

Αποθέωση της επιχειρηματικότητας που επενδύει στο μέλλον, μέσω της γνώσης και της καινοτομίας, ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών απονέμοντας «Βραβεία Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» σε επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση.

Πώς άντεξαν όμως; Όπως παρατηρήσαμε στην εκδήλωση, η μια πλευρά ήταν η συνετή επιχειρηματική διαχείριση των προβλημάτων που πρόεκυψαν από την κρίση. Η άλλη ήταν η αναζήτηση διεξόδου μέσα από τη καινοτομία και την επένδυση στη γνώση. Νέες γνώσεις, νέες ιδέες, νέοι άνθρωποι έκαναν τη διαφορά! Όχι μόνο άντεξαν, αλλά και αναπτύχθηκαν! Βγήκαν και έξω απο τα σύνορα της χώρας!

Το παράδειγμα αυτών των επιχειρήσεων μας παραπέμπει στο καθήκον κάθε επιχειρηματία να αναζητήσει την τύχη της επιχείρησής του στην οικονομία του μέλλοντος, στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. Το μέλλον του επιχειρηματία εξαρτάται ακριβώς από αυτή τη μεγάλη αλλαγή στον προσανατολισμό της επιχειρηματικής του οργάνωσης και δράσης.

Με την έξοδο από τα μνημόνια βλεπουμε μια ασθενική ανάπτυξη της οικονομίας. Σε μεγάλο βαθμό αυτό ισχύει γιατί οι νέου τύπου επιχειρήσεις δεν αποτελούν ακόμη ένα κρίσιμο μέγεθος που θα μπορέσουν να παίξουν αμέσως τον ρόλο της ατμομηχανής. Ποιο είναι το κύριο ζήτημα; Ότι αυτός το τύπος επιχείρησης έχει το μέλλον με το μέρος του. Μόλις αυτό επιτευχθεί, τότε η οικονομία μπορεί να απογειωθεί. Διαφορετικά θα είναι μονίμως καχεκτική.

Το νέο μοντέλο επιχείρησης επισήμανε και ο αναπληρωτής υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στη διάρκεια της εκδήλωσης, μιλώντας για οικοδόμηση νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης που θα χαρακτηρίζεται από επένδυση στη γνώση, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα και παράλληλα θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή.

Το θέλουμε ή όχι, η επένδυση στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας αποτελεί το μονόδρομο για νέες και παλιές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και το ερώτημα που προβάλει για όλους τους επιχειρηματίες είναι: Εσύ θα επενδύσεις στην οικονομία γνώσης και της καινοτομίας; Από την θετική απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της επιχειρηματικότητας, της επιβίωσης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Β