Αίτημα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Η ΠΟΦΕΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς ζητάει την επαναλειτουργία της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Ειδικότερα αναφέρει:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε η 28η Απριλίου 2020 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων (ύψους 800€) που αντιστοιχούσε στο διάστημα 17 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου 2020.

Μέσα σε έναν κυκεώνα νομοθετημάτων, ερμηνευτικών διατάξεων, αιτήσεων σε πολλαπλές πλατφόρμες με ασφυκτικές προθεσμίες (μέσα σε αργίες και σαββατοκύριακα) και των μη-αναβαλλόμενων τακτικών δηλωτικών υποχρεώσεων της περιόδου αυτής (σε ένα περιβάλλον με κλειστές επιχειρήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας όπου το έργο των Λογιστών-Φοροτεχνικών κατέστη ακόμα πιο δυσχερές), άνοιξε και η εν λόγω πλατφόρμα για την αποζημίωση των επιχειρήσεων. Ειδικά δε, στις περιπτώσεις για επιχειρήσεις από 6 έως 20 άτομα, η πλατφόρμα έμεινε ουσιαστικά ανοιχτή για μιάμιση μόνο μέρα.

Σε συνδυασμό όλων των παραπάνω, μαζί με τους παράγοντες της μη ορθής ενημέρωσης και της έλλειψης καθαρού μυαλού (δικαιολογημένα λόγω του χάους των ημερών), αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου εκ παραδρομής δεν έγινε η αίτηση για κάποιες επιχειρήσεις, περιπτώσεις που δεν έγινε εκ νέου αίτηση λόγω του ότι θεωρήθηκε ότι αρκούσε η αίτηση που είχε γίνει ήδη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ή ότι καταγράφοντας το IBAN έχει προχωρήσει η αίτηση. Θα αναφέρουμε ακόμα και ότι υπάρχουν άτομα τα οποία είναι σίγουρα ότι έχουν κάνει την αίτηση, αλλά μπαίνοντας μετά στο σύστημα διαπιστώσανε ότι δεν υπάρχει αίτηση και λόγω του ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει εκτύπωση κάποιας βεβαίωσης δεν μπορούν να το αποδείξουν αυτό.

Δεν αιτούμαστε κάτι άλλο παρά να μην μείνει κανένας δικαιούχος έξω από τα μέτρα λόγω ανθρώπινου λάθους.

Γι’ αυτό ζητάμε να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να αιτηθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι αυτής της αποζημίωσης, για να μπορέσουν να καλύψουν έστω κάποια από τα βασικά τους έξοδα.

 

Β