tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ετοιμάζεται “πακέτο” ελαφρύνσεων- Ανακοινώσεις μετά από το Πάσχα

Αυτή τη φορά οι ανακοινώσεις θετικών μέτρων- φοροελαφρύνσεις και επιδόματα- δεν θα περιμένουν την κατάθεση του Προϋπολογισμού, καθώς όπως προέκυψε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, μετά από το Πάσχα και συγκεκριμένα μετά από την επιστροφή του Α. Τσίπρα από την Κίνα, θα γίνει μια ακόμα σύσκεψη και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, με φόντο βέβαια τις Ευρωεκλογές.

 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά από την ανακοίνωση της Εurostat, που έφερε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 στο 4,29% σε όρους προγράμματος, δηλαδή περίπου 1,5 δισ ευρώ πάνω από το στόχο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%.



Ειδικά όσον αφορά στον Προϋπολογισμό, διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί  -παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην  δεκαετή επιβολή λιτότητας. Πηγές του ΥΠΟΙΚ προανήγγειλαν, άλλωστε, την αναθεώρηση της εκτίμησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6%.

Το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης είναι ότι υπάρχει χώρος για τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις), αλλά η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και οι οριστικές αποφάσεις  για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο.



“Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού”, φέρεται να δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι πριν από τις ανακοινώσεις θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους Θεσμούς, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 6 Μαίου για την 3η αξιολόγηση. Αν και οι έως τώρα δημοσιονομικές υπεραποδόσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς, η ανακοίνωση ελαφρύνσεων πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο και υπάρξουν στοιχεία για τις ροές του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων, συνιστά δύσκολη εξίσωση, πόσο μάλλον όταν οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για το κόστος των επικείμενων δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις και τα Δώρα στο Δημόσιο.

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι- εκτός της διατήρησης του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα- είναι η υλοποίηση της μείωσης του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας και η αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς, τα οποία αποτελούν αντίμετρα στην ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου, η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για εφάπαξ καταβολή, η πρόβλεψη μόνιμου επιδόματος εν είδει “13ης σύνταξης”. Το συνολικό κόστος όλων των παραπάνω μέτρων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 4- 5 δισ ευρώ.