Ε.Τσακαλώτος: Από τα 100 δις ληξιπρόθεσμα το 85% αφορά 17.000 ΑΦΜ

- Θα έρθουν φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη… στο μέλλον!

– Θα έρθουν φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη… στο μέλλον!

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ορισμένα θέματα της Οικονομίας.

Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι ακόμη σε δύσκολη κατάσταση δεν το έχουμε κρύψει ποτέ. Το ξέρουμε και ξέρουμε ότι η ανάπτυξη θα πάρει καιρό να επηρεάσει και μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας

Ληξιπρόθεσμα και χρέη πολιτών

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα που έχουν φτάσει τα 100 δις αλλά και με την δυσκολία που έχουν 4.000.000 φορολογούμενοι να πληρώσουν τα χρέη που έχουν στο δημόσιο, ο Υπουργός σημείωσε ότι το νούμερο αυτό είναι παραπλανητικό.  Από τα 100 δις τα 85 δις τα χρωστάνε 17.000 ΑΦΜ είπε σχετικά. Όντως πολύς κόσμος χρωστάει 300 ευρώ π.χ. στο δημόσιο αλλά το μεγάλο ποσοστό το χρωστάνε μερικές χιλιάδες άτομα. 

Σχετικά με το θέμα της υπερφορολόγησης

Σχετικά με τους υπάρχοντες υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο υπουργός ανέφερε πως στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο θα προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μια 5ετία. «Θα είναι πρωτίστως για τη μεσαία τάξη, για τις ομάδες που έχει δυσκολέψει περισσότερο η ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, παράλληλα, τα αντίμετρα και τον δημοσιονομικό χώρο, που, όπως είπε, τον δημιούργησε η κυβέρνηση.

Σχετικά με την προληπτική γραμμή επιτήρησης μετά το πρόγραμμα ο υπουργός οικονομικών ανέφερε:

«Προσδοκούμε σε μια αλλαγή επιτήρησης που σιγά σιγά από επιτήρηση και στόχων και μέσων θα είναι μια επιτήρηση επίβλεψης των στόχων».

Ο κος Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η χώρα θα έχει έως την άνοιξη το δικό της πρόγραμμα με αναπτυξιακούς στόχους και άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει ως επίκεντρο τη συνέχιση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και στο πετρέλαιο, τη δημόσια διοίκηση, τον επενδυτικό τομέα, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες. Το πρόγραμμα αυτό, είπε ο υπουργός, θα δει ο Ελληνικός λαός στις βουλευτικές εκλογές το 2019.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης, λέγοντας πως «το σημαντικό είναι να βγει η χώρα από την τεχνική βοήθεια, δεν είναι σωστό για μια χώρα να μην έχει την ωριμότητα και την πίστη ότι η κυβέρνηση, οι θεσμοί, οι τράπεζες , οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι μια κανονική χώρα χωρίς πρόγραμμα. Ο μόνο λόγος που είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις από αυτό».

Πηγή: Taxheaven

 

 

 

ΑΣΒ