tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Φ. Τατούλη: Σε βαθιά κρίση τα σχολικά κυλικεία

Η κατάσταση στον κλάδο θα έλεγα ότι είναι απελπιστική - τραγική! Η κρίση δεν άφησε κανέναν τομέα άθικτο

Συνέντευξη με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων, Φραντζέσκα Τατούλη

Η νέα εγκύκλιός του υπουργείου Υγείας, την οποία δημοσίευσε το www.eea.gr και καθορίζει τους κανόνες υγιεινής των σχολικών κυλικείων και των προϊόντων που διατίθενται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, αποτέλεσε την αφορμή να ρωτήσουμε την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων, και μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ, Φραντζέσκα Τατούλη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο.

Οι απαντήσεις που μας έδωσε σε σχετικές ερωτήσεις είναι οι παρακάτω:

 

Η κρίση κτύπησε τα κυλικεία

-Η κατάσταση στον κλάδο θα έλεγα ότι είναι απελπιστική – τραγική! Η κρίση δεν άφησε κανέναν τομέα άθικτο. Εκατοντάδες κυλικεία έχουν ήδη κλείσει. Πολλά απλώς επιβιώνουν. Κανένας δεν ξέρει τι μας ξημερώνει. Χωρίς αστεία, τα περισσότερα  κυλικεία χρωστάνε ΟΑΕΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, φόρους, χαράτσια, ακόμη και τη συνδρομή στο Επιμελητήριο! Αυτή είναι η κατάσταση.

 

Πώς να δώσει χρήματα ο άνεργος γονιός στο παιδί;

 

-Αιτία είναι η κρίση που κτύπησε τα εισοδήματα των γονιών. Πώς να δώσει χρήματα ο άνεργος γονιός στο παιδί όταν δεν έχει ούτε για τα βασικά; Πιστεύετε ότι αν είχαν δεν θα έδιναν; Είναι δυνατόν να αφήνουν τα παιδιά τους πεινασμένα, να βλέπουν από μακριά τις τυρόπιτες και να μην έχουν ένα ευρώ να πάρουν;

 

Μοιραζόμαστε τη κρίση με τα παιδιά!

 

-Έχουμε πολλά τέτοια παιδιά που μόνο βλέπουν. Ξέρετε τι κάνουμε οι περισσότεροι; Τα δίνουμε κάτι να φάνε και για να μη τα προσβάλουμε τα γράφουμε δήθεν ως χρωστούμενα. Ξέρουμε την κατάσταση αυτών των παιδιών και των γονιών τους που είναι άνεργοι ή πάμπτωχοι. Μετά τα σβήνουμε μόνοι μας από το «τευτέρι». Μέσα στη δική μας κρίση μοιραζόμαστε τη κρίση και με τα παιδιά.

Απαγορεύεται η σφολιάτα!

 

-Η νέα εγκύκλιος έφερε μια σημαντική ανατροπή. Απαγόρευε την διάθεση τυροπιτών με σφολιάτα. Ως αιτία προβάλλονται τα πολλά λιπαρά που έχουν και επιβαρύνουν την υγεία των παιδιών. Το θέμα δεν είναι απλώς ότι την απαγόρευσαν. Το θέμα είναι ότι αυτό το κάνουν στο «παραπέντε» της σχολικής χρονιάς πράγμα που σημαίνει ότι οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν σε νέες παραγωγές.

 

Ακριβαίνει η τυρόπιτα!

 

Το φθηνότερο προϊόν που είχαμε ήταν η τυρόπιτα με σφολιάτα. Τώρα με την απαγόρευση κάποια παιδιά θα στερηθούν ακόμη και το φθηνότερο προϊόν στα κυλικεία. Αυτό δεν είναι σοφή πολιτική σε τέτοιες περιόδους φτώχειας. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να βρεθεί τρόπος να δίνουμε τυρόπιτα φθηνή χωρίς τα ελαττώματα της σφολιάτας. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε τίποτα και στην ουσία μας στέρησε ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ενώ υπογείως εξωθεί κάποιους σε παράβαση με διάθεση σφολιάτας που όμως μπορεί να τους βγει πολύ ακριβή αν αρχίσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα.

 

Το δεκατιανό

 

Η κυβέρνηση όταν οξύνθηκε η κρίση έχει εξαγγείλει ότι θα καθιερωθεί το δεκατιανό για τα παιδιά με κάποια τρόφιμα, φρούτα κ.α. Στην πράξη δεν έγινε τίποτα. Υπήρξε ένα σχέδιο σύμβασης κυλικείων – υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση του δεκατιανού ονοματικά σε μαθητές αλλά δεν έγινε τίποτα. Χορήγησαν τρεις φορές δεκατιανό στην επαρχία και μετά τίποτα! Όμως το δεκατιανο είναι ανάγκη για χιλιάδες παιδιά και οι λιποθυμίες στα σχολεία μας το υπενθυμίζουν συνεχώς.

 

Πολλά τα άλυτα προβλήματα

 

Για να έχουμε σωστά κυλικεία και φθηνά προϊόντα ο κλάδος μας έκανε πολλούς αγώνες. Θα θυμάστε τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2004 – 2006.

Τότε λοιπόν η Ομοσπονδία ζήτησε να αλλάξει η λίστα τροφίμων που περιόριζε την γκάμα των προϊόντων καιήταν ίδια από το 1982(!) να αναμορφωθεί  το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κυλικείων, να μην είναι κριτήριο η μεγαλύτερη προσφορά στους διαγωνισμούς αλλά η συμφερότερη για να μη αποβαίνει σε βάρος τη ποιότητας των προϊόντων, να αυξηθούν τα είδη με νέα που είναι σύγχρονα και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, να αυξηθεί ο χρόνος ενοικίασης των κυλικείων κατά τρία χρόνια ώστε να γίνονται επενδύσεις, να επιλυθεί με ευθύνη των Δήμων και των Σχολικών Επιτροπών το σοβαρό πρόβλημα της «χρήσης γης» που ταλανίζει το κλάδο και να προστατεύονται τα παιδιά κατά την ώρα του σχολείου από προϊόντα επικίνδυνα που πωλούνται γύρω από τα σχολεία. Στα κυλικεία τότε δεν επιτρέπονταν να πωλείται ούτε νερό (!), ούτε σοκολάτες, χαρτομάντιλα κ.α.!

Τελικά έφεραν κάποια αποτελέσματα εκείνες οι κινητοποιήσεις και η σημερινή εγκύκλιος των ειδών έχει ως βάση εκείνη την εποχή. Όμως δεν λύθηκαν πολλά άλλα θεσμικά προβλήματα και μάλλον επιδεινώθηκαν οι καταστάσεις. Για παράδειγμα τα χωροταξικά προβλήματα που έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες εγκατάστασης και δεν είναι δικά μας αλλά των σχολείων, καλούμαστε κάθε φορά να τα λύνουμε εμείς. Για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα χρήσης γης θα πρότεινα η αδειοδότηση να δίνεται στα σχολεία και αυτά να τα υπενοικιάζουν στους κυλικειάρχες, όχι κάθε φορά να τρέχουμε σε όλες τις υπηρεσίες από την αρχή για τις άδειες. Επίσης οι διαγωνισμοί να μην είναι πλειοδοτικοί αλλά με βάσει ποιοτικά κριτήρια, να είναι δηλαδή μοριοδοτικοί.

 

Να μειωθούν τα ενοίκια

 

Πολλά κυλικεία είναι μισθωμένα από χρόνια και με συμβόλαια που αντανακλούσαν άλλες εποχές. Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν ενιαία πολιτική πάνω σε αυτό. Πολλές είναι ανυποχώρητες και ενώ και οι ίδιοι βιώνουν την κρίση, αρνούνται να προσαρμόσουν τα ενοίκια στη σημερινή πραγματικότητα. Στην ουσία υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των κυλικείων και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά σχολεία δεν έχουν καθόλου κυλικεία. Κάποιες άλλες επιτροπές έχουν κάνει πραγματικές μειώσεις. Για το θέμα έχει κάνει υπόμνημα προς το υπουργείο Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης ζητώντας οριζόντια μείωση ενοικίων κυρίως σε ακίνητα του δημοσίου αλλά δυστυχώς φωνή βοώντος… Έτσι παραμένουν τα ενοίκια πολλών ταχυτήτων πράγμα που υπονομεύει τη βιωσιμότητά μας.

 

Οι νέοι κυλικειάρχες

 

Παρατηρήθηκε τελευταία κάποιοι νέοι πάνω στην απελπισία τους να έχουν μια δουλειά, να δίνουν μεγάλες προσφορές σε διαγωνισμούς κυλικείων για να πάρουν τα κυλικεία. Δεν μπορούν να υπολογίσουν σε τι «λούκι» μπαίνουν. Δεν μπορούν να υπολογίσουν πως θα βγουν αφού σήμερα η κατανάλωση έχει πέσει στο κατακόρυφο συν το ότι το καλοκαίρι δεν δουλεύουν. Χρειάζεται προσοχή σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί αυτοί δεν μπορούν και να διεκδικήσουν καλύτερα ενοίκια αφού μόνοι τους τα πρόσφεραν.

 

Η άσκηση του επαγγέλματος

 

Μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε τελικά και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, διατυπώσαμε το «Επαγγελματικό Περίγραμμα» του Κυλικειάρχη. Αυτό έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς από την τότε υφυπουργό Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου με υποσχέσεις για έκδοση Π.Δ. που θα το θέτει σε εφαρμογή και για να ασκηθεί το επάγγελμα θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει περάσει από την απαραίτητη εκπαίδευση – κατάρτιση. Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζεται υλικά που άπτονται της υγείας των παιδιών μας και να μην είναι επαρκώς καταρτισμένος και πιστοποιημένος. Το Περίγραμμα από τότε μπήκε στα συρτάρια και κανένας δεν το είδε, δεν το άκουσε!

 

Επέκταση δραστηριότητας

 

Μας λένε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας στην παρασκευή ορισμένων ειδών όπως οι σαλάτες. Όμως δεν υπάρχουν στα κυλικεία χώροι παρασκευής που να μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής και παρασκευής. Η υλικοτεχνική υποδομή των κυλικείων που νοικιάζουμε είναι χάλια. Είναι δώρο άδωρο μια τέτοια πρόταση.

 

Συνάντηση με Συμεών Κεδίκογλου

 

Αυτά τα προβλήματα και πολλά άλλα θα τα θέσουμε στον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου. Η συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι. Ελπίζουμε να προωθήσουμε κάποιες λύσεις. Διαφορετικά δεν μας μένει παρά ο δρόμος του αγώνα.