tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Φολορόγηση των τραπεζικών συναλλαγών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές έχει προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές, ως ένα από τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

Την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές έχει προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές, ως ένα από τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές έχει προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές, ως ένα από τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο συντελεστής με τον οποίο θα υπολογίζεται το τέλος επί των συναλλαγών τελεί υπό διαπραγμάτευση, καθώς δεν έχει καθοριστεί ποιες συναλλαγές θα εξαιρεθούν. Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι της τάξης του 0,1 με 0,2%. Εάν εξαιρεθούν οι κινήσεις από τα ΑΤΜ και οι συναλλαγές εως 500 ευρω, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 300 και 600 εκ. ευρω. 
Επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή εξετάζεται να εξαιρεθούν συναλλαγές με χρεωστική κάρτα, ώστε να μην λειτουργήσει το μέτρο ως αντικίνητρο στη χρήση του πλαστικού χρήματος. 

Την ίδια ώρα οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση για δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 15 και 18% (όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ) με την Αθηνά να επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες νέα πρόταση που προβλέπει συντελεστή 7,5% για τρόφιμα και φάρμακα, 15% για ξενοδοχεία, εστίαση και ΔΕΚΟ και 21 ή 22% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι οι εταίροι εκφράζουν ενστάσεις για το προτεινόμενο καθεστώς ΦΠΑ, καθώς εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια φορολογικών εσόδων. 

Πάντως, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, η πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή με τη χρήση καρτών, παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.