tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Φορολογικά δικαιώματα & υποχρεώσεις των κληρονόμων

Της Ειρήνης Τσεσμελή, λογίστριας – οικονομικής συμβούλου.


Σύμφωνα με το κληρονομικό Δίκαιο και την Παραγραφή δικαιώματος επιβολής φόρου και προστίμου από τις Δημόσιες αρχές ισχύουν τα κάτωθι.

Με το αρ. 102 προβλέπονται οι υποχρεώσεις των κληρονόμων απέναντι στην φορολογική αρχή καθώς και τα δικαιώματα σε συνδυασμό του Ν.4583/2018 αρ. 61 καθώς και την απόφαση του ΣτΕ1751/2017.

Εφόσον για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αποθανόντων, υπόχρεοι είναι οι κληρονόμοι με την αποδοχή της κληρονομιάς, εν σχέση  με τις Φορολογικές Υποχρεώσεις εάν ο κληρονόμος δεν είναι σίγουρος για την  φορολογητέα ύλη του αποθανόντος, να γίνετε δήλωση με επιφύλαξη, ώστε να διατηρούνται τα δικαιώματα του κληρονόμου, όπως προβλέπεται και στο αρ.85 του κληρονομικού δίκαιου.  Όσον αφορά για την αξίωση από τον φορολογούμενο (κληρονόμο) τυχών αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου να υποβάλλει ανακλητική δήλωση για την αξίωση επιστροφής του φόρου για τις χρήσεις μέχρι την παραγραφή δικαιώματος του προς επιστροφή. Ως προς τον χρόνο του οποίου μπορεί να υποβληθεί ανάκληση δήλωσης φόρου εισοδήματος σύμφωνα με την παρ. 15 αρ.8 του 3842/2010και αντικαταστάθηκε από την παρ.7οτυ αρ.8 ΚΦΕ ορίζεται ότι  «Η κατά του Δημοσίου απαίτηση προς επιστροφή φόρου παραγράφεται μετά τρία (3) έτη από την ημερομηνία της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης ή αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση, μετά τρία (3) έτη από την ημερομηνία που η δήλωση αυτή όφειλε να είχε υποβληθεί. Αν υποβληθεί ανακλητική δήλωση ή δήλωση με επιφύλαξη, η αξίωση για την επιστροφή του φόρου παραγράφεται μετά τρία (3) έτη από την ημέρα της με οποιονδήποτε τρόπο αποδοχής της. Η αξίωση για επιστροφή φόρου βάσει υποβληθείσας εμπρόθεσμης δήλωσης αναβιώνει από την κοινοποίηση φύλλου ή πράξης ελέγχου. Ως προς τα λοιπά θέματα της παραγραφής εφαρμόζονται οι διατάξεις του δημοσίου λογιστικού (ν. 2362/ 1995), όπως εκάστοτε ισχύουν».

 

Ως προς την δήλωση φορολογίας εισοδήματος από τους κληρονόμους, τα δικαιώματα του Δημοσίου για την κοινοποίηση πράξης επιβολής φόρου και προστίμου εκπίπτουν με την παρέλευση της 5ετίας και της παραγραφής της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος παρελθόντων ετών.

Σχετικά με την βεβαίωση Φόρου κληρονομιάς

 

  1. Το Δημόσιο εκπίπτει του δικαιώματός του προκειμένου:
    α) για ανακριβή δήλωση, μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο
    υποβλήθηκε η δήλωση,

β) για παράλειψη δήλωσης ολόκληρης ή μέρους της περιουσίας που αποκτήθηκε ή εικονικότητας του συμβολαίου, μετά πενταετία από το τέλος του έτους, μέσα στο οποίο έληξε η προθεσμία για υποβολή της δήλωσης ή έχει συνταχθεί το προσβαλλόμενο για εικονικότητα συμβόλαιο,
γ) για επιβολή προστίμου, μετά πενταετία από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο έχει συντελεστεί η παράβαση.
2. Προκειμένου για κληρονομιαία στοιχεία που δεν δηλώθηκαν, μετά την πάροδο της πενταετίας που ορίζεται στην περίπτωση β’ της προηγούμενης παραγράφου και μέσα στην επόμενη πενταετία, και πάντως όχι πέρα από το χρόνο που κατά την παράγραφο 5 του άρθρου αυτού το δικαίωμα του Δημοσίου θεωρείται ότι έχει παραγραφεί, δεν μπορεί να χορηγηθούν τα πιστοποιητικά για τα οποία ορίζουν τα άρθρα 105 έως και 115, χωρίς να υποβληθεί δήλωση και να καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί. Σε περίπτωση ανακρίβειας της δήλωσης αυτής έχει εφαρμογή η περίπτωση α’ της προηγούμενης παραγράφου, ως προς την κοινοποίηση πράξης.

Σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης αναβιώνουν προς τυχόν έλεγχο δεκαετής ή δεκαπενταετής χρονικού περιθωρίου, ανάλογα με το είδος του φόρου προς εξέταση.


ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΟΙΚ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Email:[email protected]

Web: www. cpaauditors.gr