tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Μάθαμε ότι…

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο Μάιος μπαίνει αισίως στις τελευταίες του ημέρες, ενώ ο Ιούνης καραδοκεί να τον ακολουθήσει, ανοίγοντας την αυλαία της πιο αγαπημένης εποχής των περισσοτέρων από εμάς, του καλοκαιριού. Το θερμόμετρο βέβαια έχει χτυπήσει για τα καλά καλοκαίρι εδώ και μερικές ημέρες, χτυπώντας τα πρώτα 35άρια, κάνοντάς μας κυριολεκτικά «ζέσταμα» για τη συνέχεια των επόμενων μηνών!

Στο ζέσταμα βρίσκεται ακόμα και η άλλη μας αγαπημένη διαδικασία, αυτή της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ ανέφεραν ότι έχει υποβληθεί περίπου το 25% των δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι. Την εβδομάδα που μας πέρασε, η ροή των υποβολών ήταν ελαφρά καλύτερη από τις προηγούμενες εβδομάδες, φτάνοντας περίπου κατά μέσο όρο τις 70.000 υποβολές, ενώ την Τρίτη 24 Μαΐου σημειώθηκε το μέχρι τώρα φετινό ρεκόρ με τις 76.150 δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκείνη την ημέρα. Τα στατιστικά μπορεί να τα παρακολουθεί κάποιος από την επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ .

Κατά την άποψή μας, η ροή των υποβολών είναι απόλυτα λογική μέχρι σήμερα, εάν υπολογίσουμε ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες παρέμεναν κλειστές οι δηλώσεις των νομικών προσώπων, αλλά κι εάν συνυπολογίσουμε τις παράλληλες εργασίες που είχαν να φέρουν εις πέρας τα λογιστικά γραφεία και οι φοροτεχνικοί, με χαρακτηριστικότερη όλων την υποχρέωση αποστολής των εσόδων χρήσεως 2021 στην πλατφόρμα των myDATA.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πολλά για αυτό, τα ζείτε και τα ζούμε καθημερινά, αλλά αξίζει να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση. Το σύστημα έχει τα προβλήματά του, το καθεστώς είναι κάτι πολύ νέο, εγκύκλιοι ξεκάθαροι δεν υπάρχουν και γενικά το ζήτημα παραμένει ακόμα σε σχεδόν νηπιακή φάση όσον αφορά τις διασταυρώσεις… Τα είχαμε πει εδώ και καιρό άλλωστε, αλλά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε το τι έχει να γίνει όταν θα πρέπει να σταλούν οι διαφωνίες που υπάρχουν σε σχέση με τα έξοδα των επιχειρήσεων. Για εκείνη τη διαδικασία ένα έχουμε να πούμε… Ψυχραιμία σε όλους… Πιστεύουμε θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από ό,τι τώρα, που έχουμε να κάνουμε μόνο με το θέμα των εσόδων, για τα οποία παρεμπιπτόντως η αποστολή πήρε μια μικρή παράταση έως τις 15 Ιουνίου.

Γυρίζοντας στο θέμα των δηλώσεων, πριν λίγο μάθαμε με μεγάλη χαρά ότι επιτρέπονται πλέον τα λάθη στις υποβολές!!! Τι εννοούμε; Τις τροποποιητικές δηλώσεις φυσικά, αφού μετά από σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ μάθαμε ότι μπήκε σε λειτουργία η εφαρμογή για τροποποιητικές φυσικών προσώπων. Άρα πλέον δεν χρειάζεται να τρέμει το φυλλοκάρδι μας μην ξεχάσουμε κανέναν φιλοξενούμενο, θα μπορούμε να τον προσθέσουμε με τροποποιητική δήλωση, αρκεί βέβαια η δήλωση να μην είναι ελέγξιμη, που εκεί είναι άλλη διαδικασία. Επίσης, σχετικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις, στα μέσα της εβδομάδας μάθαμε ότι άνοιξε η εφαρμογή δήλωσης αναδρομικών μισθών και συντάξεων για τα έτη 2015-2019. Βέβαια, επειδή το 2015 είναι χρονιά που έχει παραγραφεί, η δήλωση πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφα μέσα από το e-αίτημα, στέλνοντας τη σχετική αίτηση. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και για τα άλλα έτη, εάν για κάποιον λόγο η αρχική δήλωση είχε περάσει από έλεγχο της Δ.Ο.Υ. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού η προθεσμία υποβολής είναι η 31η Δεκεμβρίου.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τις δηλώσεις θανόντων, που υποβάλλονται χειρόγραφα από τους κληρονόμους, όμως πρώτα θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί το μητρώο, προσκομίζοντας τα σχετικά πιστοποιητικά βάσει των οποίων προκύπτει η ιδιότητα του κληρονόμου (πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή αντίγραφο της δημοσίευσης της διαθήκης). Σε περίπτωση που σταλεί η δήλωση χωρίς να έχει τακτοποιηθεί το μητρώο, η δήλωση δεν παραλαμβάνεται και υπάρχει κίνδυνος προστίμου, εάν περάσει η σχετική προθεσμία. Επιπλέον, έως τις 31 Δεκεμβρίου έχουν χρόνο να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι που αιτούνται αλλαγή φορολογικής κατοικίας μέσα στο 2022, με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρήσει τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ 1201/2017. Στο παλαιότερο άρθρο μας «Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, αλλαγές στη διαδικασία μεταβολής» είχαμε αναφέρει τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται, καθώς και τα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση. Στο θέμα αλλαγής φορολογικής κατοικίας, επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα αναφερθούμε και σε μελλοντικό μας άρθρο.

Εκτός όλων των ανωτέρω, μόλις χθες μάθαμε επίσημα ότι δεν μας απασχολούν οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2021. Με τη χθεσινή Εγκύκλιο Ε.2046/2022 μάθαμε ότι «…με δεδομένο, ωστόσο, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού από την ΑΑΔΕ και υπό αυτήν την έννοια δεν έχει οριστικοποιηθεί η ωφέλεια των δικαιούχων, οι επιχειρήσεις: α) που δεν γνώριζαν την 31.12.2021 εάν έχουν εκπληρώσει τους όρους μη αποπληρωμής, δύνανται να καταχωρήσουν το μη επιστρεπτέο ποσό και το τυχόν ποσό έκπτωσης στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2022 και β) που καταχώρησαν το μη επιστρεπτέο ποσό στα αποτελέσματα του 2021 αλλά εντός του 2022 αποφασίζουν να προβούν σε εφάπαξ εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, δύνανται να καταχωρήσουν μόνο το ποσό της έκπτωσης στα αποτελέσματα του 2022.».

Με λίγα λόγια, δύο μήνες μετά την έναρξη των δηλώσεων, το μπαλάκι έφυγε από τα χέρια των φοροτεχνικών ως προς το να κάτσουν να υπολογίσουν ποιος τήρησε τους όρους, αλλά και ποια θα είναι η ωφέλεια από το μη επιστρεπτέο ποσό, αλλά και να προεξοφλήσουν ποιος θα καρπωθεί την έκπτωση της εφάπαξ πληρωμής. Μην μας ρωτάτε πως μπορεί να νιώθει αυτός που δαπάνησε χρόνο να κάτσει να τα βρει… Είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που νιώθει έτσι, αλλά δυστυχώς είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Τα είχαμε τονίσει άλλωστε για άλλα ζητήματα, στο άρθρο μας «Ας μιλήσουμε για δύο σημαντικές έννοιες… Προγραμματισμός και εμπιστοσύνη». Για να νιώσει πάντως καλύτερα, μπορούμε να του πούμε ότι, εάν θέλει, μπορεί να τα συμπεριλάβει στη δήλωση του 2021, χωρίς κανένα θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, διαβάζοντας όλα τα ανωτέρω, αλλά και τα παλαιότερα άρθρα μας, συνδυάζοντας και τις απόψεις άλλων συναδέλφων, εφόσον είναι του επαγγέλματος, ο καθένας καταλαβαίνει ότι και οι 1,63 εκατ. δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα ήταν ένα μικρό θαύμα… Από την άλλη όμως, για να γίνουν οι υπόλοιπες περίπου 4,5 εκατ. δηλώσεις που υπολείπονται, μέσα σε περίπου 30 ημέρες, χωρίς να βγάζουμε τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, απαιτούνται πολλά περισσότερα θαύματα. Επειδή όμως έχουμε στερέψει από αυτά, οι αρμόδιοι ας σκέφτονται από τώρα τη νέα προθεσμία που θα πρέπει να ορίσουν!

 

Πηγή: www.e-forologia.gr