«Φρένο» από τις τράπεζες στην πλήρη άρση των capital controls

«Ναι στην περαιτέρω χαλάρωση. Όχι στην πλήρη άρση των περιορισμών», ήταν η κοινή θέση των εκπροσώπων των τραπεζών, με τους οποίους συναντήθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις τους ως προς την κατάργηση των capital controls.

Μετά από τριάμισι ολόκληρα χρόνια περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, η θέση της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ότι για να ξαναλειτουργήσει σωστά ο σφυγμός της οικονομίας, θα πρέπει να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια. Ωστόσο, οι τραπεζίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς τους προβληματίζει η έντονη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει αυτήν την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία «ακουμπά» και «ευαίσθητα» θέματα, όπως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή επικοινωνιακά» αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση για την πλήρη άρση των capital controls δεν θα άλλαζε το παραμικρό ούτε στην αξιολόγηση των τραπεζών ούτε στο αξιόχρεο της χώρας, αφού το μείζον πρόβλημα παραμένει η διαχείριση του όγκου των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλήρης άρση των capital controls θα γίνει εντός του έτους και έως τότε θα «χαλαρώσουν» περαιτέρω οι διαδικασίες που αφορούν στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ενώ θα ανέβει και το ποσό που μπορεί να βγει εκτός Ελλάδας. Το τελευταίο βήμα θα είναι η απελευθέρωση των εξαγωγών κεφαλαίων.