tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Φρένο στην άνοδο των τιμών φυσιού αερίου και ενέργειας βάζει η δήλωση του Β. Πούτιν ότι θα παρέμβει με νέες παραδώσεις προς την Ε.Ε.

Αποσυμπίεση προκάλεσε στις τιμές φυσικού αερίου η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση των παγκοσμίων αγορών ενέργειας, ενισχύοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η ενίσχυση αφορά και τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, αντιδρώντας στον κίνδυνο μείωσης της προσφοράς ενέργειας το επόμενο διάστημα. Οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών, πρόσθεσε.

Ο Βλ. Πούτιν σχολίασε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη ότι “για αυτή ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές)”.

Έτσι, μετά την εκτίναξη κατά 60% των ενεργειακών τιμών σε Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία μέσα σε δύο μόλις ημέρες, που οδήγησαν τα futures σε ιστορικά υψηλά, το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε μια σχετική εξομάλυνση με τις τιμές να υποχωρούν άνω του 7%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου προκάλεσαν οι εντεινόμενοι φόβοι για ενεργειακές ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απότομη διολίσθηση των τιμών -μετά από μια εβδομάδα αδιάλειπτων κερδών – καταδεικνύει πόσο εξαιρετικά ασταθείς έχουν γίνει οι αγορές ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, υποδαυλίζοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ροές από τη Ρωσία ήταν μια σημαντική αιτία της ενεργειακής κρίσης. Αλλά η ρωσική Gazprom θα διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας από ό,τι είχε συμβληθεί για φέτος, με βάση τους πρώτους εννέα μήνες της προμήθειας.

Σε αυτό το κλίμα, τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία υποχωρούν πλέον κατά 7,3% στα 107,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Νωρίτερα σημείωναν άνοδο 40%, στο ιστορικό υψηλό των 162,125 δολ. η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισαν με άνοδο 20%.

Τα αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν 7,4% στις 272,76 πένες ανά θερμική μονάδα, αφού προηγουμένως ενισχύονταν κατά 39%. Και τα δύο συμβόλαια εξακολουθούν να κινούνται κατά περίπου έξι φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας για την εποχή.

Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια για το φυσικό αέριο παραδόσεως Νοεμβρίου έχασαν 10,1% στα 5,675 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Στο μεταξύ το ασιατικό spot LNG σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ την Τετάρτη, εξασφαλίζοντας ότι η μεγαλύτερη καταναλωτική περιοχή στον κόσμο θα συνεχίσει να υπερτερεί της Ευρώπης στη μάχη για την προσφορά.

Σημειώνεται πως ορισμένες ενεργοβόρες εταιρείες έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους επειδή η λειτουργία τους καθίσταται πολύ ακριβή. Με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη να βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο να είναι έντονος, η συμπίεση είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Κρεμλίνο: Η κρίση του φυσικού αερίου “δεν έχει καμιά σχέση” με τη Ρωσία

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη “δεν έχει καμιά σχέση” με τη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο, απαντώντας σε όσους θεωρούν πως η Μόσχα συντηρεί την άνοδο των τιμών.

“Επιμένουμε στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο σ’ αυτό που συμβαίνει στην αγορά αερίου στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την καθημερινή τηλεφωνική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας πως η Μόσχα “δεν έχει καμιά σχέση” μ’ αυτή την κρίση.

“Η Ρωσία τήρησε, τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί με τον πιο υπεύθυνο τρόπο όλες τις υποχρεώσεις της βάσει των υφισταμένων συμβολαίων”, πρόσθεσε απαριθμώντας την οικονομική ανάκαμψη, τα χαμηλά αποθέματα αερίου και τη μείωση της παραγωγής από ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη ως παράγοντες που συντελούν στην άνοδο των τιμών.

Πηγή: capital.gr

Β