tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου από τα Ιωάννινα: Η λύση στην οικονομία είναι λύση για τη χώρα

Τα αδιέξοδα των ακολουθούμενων πολιτικών αλλά και τις λύσεις που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας περιέγραψε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων “ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ”, με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη στο πλαίσιο του “οδοιπορικού” της Διοίκησης του ΕΕΑ για την πανελλαδική ενημέρωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών επί του Ν. 4583/18.12.2018 «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ (IDD) του ΕΚ, σχετικά με τη διανομή των Ασφαλιστικών Προϊόντων».

Δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάλεσε τα κόμματα να αποφύγουν τις ακρότητες και υπογράμμισε ότι πρέπει να κατανοήσουν πως για να σώσουν τη χώρα, πρέπει να σώσουν την οικονομία. Και για να συμβεί αυτό χρειάζονται συναινέσεις.

“Η λύση στην οικονομία είναι η λύση για τη χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε τη ζημία που επιφέρει στην αγορά η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κατώτατου μισθού ο Πρόεδρος του ΕΕΑ επανέλαβε τη θέση που πρώτο είχε διατυπώσει δημόσια το Επιμελητήριο υπέρ της αύξησής του, με ταυτόχρονη ωστόσο μείωση του μη μισθολογικού κόστους και των φορολογικών βαρών.

“Η κυβέρνηση κάνει με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο”, τόνισε εκ νέου ο κ. Χατζηθεοδοσίου, καθώς αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, χωρίς όμως τη μείωση των βαρών, ενώ έκανε επίσης λόγο για προεκλογική κίνηση που θα έχει τα εντελώς αντίθετα, από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Υπενθύμισε ότι το 99,2% των επιχειρήσεων στη χώρα είναι μικρομεσαίες και εξ αυτών το 80% δεν απασχολούν περισσότερα από 5 άτομα, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο αύξησης των ελαστικών μορφών εργασίας αλλά και μείωσης του προσωπικού.

Σημείωσε ακόμη ότι την επιβάρυνση που συνεπάγεται η αύξηση του κατώτατου μισθού και για τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς η κατώτατη εισφορά αυξάνεται από τα 157 στα 175 ευρώ, χωρίς να αυξηθεί στο ελάχιστο το εισόδημά τους.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, δεν θα πετύχει καμία προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι εκταμιεύσεις ανέρχονται στο 1/10 εκείνων πριν από 8 χρόνια.

Ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων, επισήμανε ότι απαιτούνται άμεσα λύσεις, εξηγώντας ότι πρόκειται για 3 κατηγορίες οφειλετών – μία που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, μία που αν βοηθηθεί θα καταφέρει να αποπληρώσει και εκείνη των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται την κρίση και δεν πληρώνουν.

Σε ό,τι αφορά τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, σημείωσε ότι χρειάζονται επιπλέον βελτιώσεις καθώς από τους 400.000 δυνητικούς ωφελούμενους έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής μόλις 1.000, ενώ για τις 120 δόσεις υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μέτρου και για τις φορολογικές οφειλές.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ έκανε εκτενή αναφορά σε ζητήματα που άπτονται της ασφαλιστικής αγοράς, με αφορμή την πανελλαδική ενημέρωση που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο για την εφαρμογή του  Ν. 4583/18.12.2018 «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ (IDD) του ΕΚ, σχετικά με τη διανομή των Ασφαλιστικών Προϊόντων».

Η οδηγία, όπως εξήγησε, αφορά τόσο τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές όσο και τους καταναλωτές.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πλέον κάθε πελάτης βλέπει πάνω στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο το όνομα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της μαύρης εργασίας και των μαύρων κωδικών.

Γενικότερα για την ιδιωτική ασφάλιση, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε τις ωφέλειες που μπορούν να προκύψουν τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τρίτο πυλώνα -μη υποχρεωτικό- την ιδιωτική ασφάλιση.

Ενδεικτικό της αναγκαιότητας που υπάρχει, όπως είπε, είναι ότι σε εποχή κρίσης κατεγράφη ρεκόρ πωλήσεων νοσοκομειακών προγραμμάτων. Προέβλεψε ότι φέτος αλλά και τον επόμενο θα υπάρξει επίσης ρεκόρ πωλήσεων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων γιατί αποτελεί ανάγκη της εποχής, καθώς με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το ύψος της σύνταξης το 2022, ενώ για να λυθεί το συνταξιοδοτικό χρειάζονται πάνω από 15 χρόνια, με απαραίτητη επίσης προϋπόθεση την αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: