tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στα “ΝΕΑ” για απεργίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία: Με βάση λογική και σεβασμό σε κεκτημένα δικαιώματα

Ακολουθεί δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, της Τετάρτης 14 Αυγούστου 2019, σχετικά με την προωθούμενη από το Υπουργείο Εργασίας, κατά πληροφορίες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να δίνεται η δυνατότητα ψήφου και σε μέλη τα οποία δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για απεργία.


Η πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς για να υπάρξει απασχόληση των εργαζομένων πρέπει να υπάρχουν και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αυτονόητη την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς τους διαβίωσης καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε μικρομεσαία επιχείρηση απασχολεί μικρό αριθμό εργαζομένων και σε πολλές περιπτώσεις οι σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών και προσωπικού είναι στενές, σχεδόν οικογενειακές θα έλεγα. Κάπως έτσι προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε στα πόδια μας, βάζοντας ο ένας πλάτη στον άλλο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πρέπει να βαδίσουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους θα ξεφύγουν από τη μιζέρια του παρελθόντος και θα χαράξουν μία νέα πορεία προς ένα δυναμικό μέλλον.

Από την πρώτη στιγμή, που ψηφίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις, με τις νέες προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, είχαμε τονίσει ότι πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία. Από την άλλη πλευρά, το να απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή το 50% + 1, ως απαρτία των εργαζομένων, για τη λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων, θεωρούμε ότι δεν είναι παράλογο μέτρο. Αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι δεν είναι πάντα εύκολο να διασφαλίζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων σε τέτοιες διαδικασίες κι ακούμε με προσοχή τις επιφυλάξεις των σωματείων.

Τώρα πληροφορούμαστε ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να εισαγάγει νομοθεσία, με την οποία θα καθίσταται, πλέον, δυνατή η ψηφιακή ψηφοφορία, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα παραπάνω εμπόδια και να είναι δυνατή η εξ αποστάσεως ψήφος. Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί ικανός χρόνος διαβούλευσης, έτσι ώστε όλοι οι φορείς να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί το απόρρητο των στοιχείων των συμμετεχόντων όπως και το αδιάβλητο της ψηφιακής διαδικασίας, καθώς θα καταλήγει σε αποφάσεις για απεργία ή μη απεργία.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με βάση τη λογική και τον σεβασμό σε κεκτημένα δικαιώματα. Υπάρχει το δικαίωμα στην εργασία, όπως υπάρχει και το δικαίωμα στην απεργία. Όπως είναι παράλογο μία μειοψηφία σε μία επιχείρηση να “κατεβάζει” τα ρολά, έτσι είναι και αντεργατικό να επιχειρηθεί να “φιμωθεί” η όποια διεκδίκηση εργαζομένων κινείται σε λογικά πλαίσια. Ακραίες φωνές και ιδεοληπτικές αντιλήψεις πρέπει να απομονωθούν και να δούμε πώς μπορούμε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συνεχίσουν να συμπορεύονται προς όφελος όλων και βέβαια της οικονομίας μας. Θα ακούσουμε με προσοχή τις θέσεις των φορέων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους – όπως είναι η ΓΣΕΕ- και θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε με διάλογο και καλές προθέσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Παράλληλα, πρέπει να μελετήσουμε με προσοχή τι ισχύει στις προηγμένες χώρες του εξωτερικού. Το βέβαιο είναι ένα: όπου υπάρχουν ειλικρινείς προθέσεις, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.