- 28/03/2019
Γ. Χατζηθεοδοσίου στα “ΝΕΑ”: Οι επαγγελματίες είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού;
Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση για την α’ κατοικία.
Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που μπορεί να δώσει κάποιος, κρίνοντας από όσα γνωρίζουμε έως τώρα για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, είναι «ναι μεν, αλλά».
Το θετικό είναι ότι θα συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Μόνο που πλέον θα αφορά λιγότερους, καθώς τα περιουσιακά κριτήρια που τέθηκαν είναι πιο αυστηρά σε σύγκριση με ό,τι γνωρίζαμε. Όταν οι οικογενειακές καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα το όριο ήταν τα 65.000 και όταν η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ ενώ το όριο ήταν στα 260.000, αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών μπαίνει σε σοβαρές περιπέτειες. Και δείχνει βέβαια και το εύρος του ελέγχου που συνεχίζουν να ασκούν οι δανειστές, οι οποίοι είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκό προς το κοινωνικό σύνολο.
Ένα άλλο θετικό είναι ότι φαίνεται να δίνεται λύση στο πρόβλημα των δανειοληπτών που πήραν επαγγελματικό δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Πλέον υπάρχει πρόβλεψη προστασίας και για αυτή την περίπτωση. Μόνο που εδώ διακρίνουμε μία κατάφωρη αδικία. Ενώ το σύνολο των δανειοληπτών έχει ως όριο αντικειμενικής αξίας της κατοικίας τα 250.000 ευρώ, για τους επαγγελματίες μειώνεται στα 175.000 ευρώ. Γιατί αυτή η διαφοροποίηση; Γιατί να είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια για κάποιον που ήθελε να επενδύσει επιχειρηματικά και αναγκάστηκε να βάλει ως εγγύηση το σπίτι του για το δάνειο που πήρε; Θα έλεγε κανείς ότι στην προκειμένη περίπτωση οι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη προήλθε εξαιτίας των αντιρρήσεων που διατύπωσαν οι δανειστές. Και συνιστά μεγάλη αδικία, γιατί αν δούμε τα στοιχεία θα καταλάβουμε ότι δεν θα επηρέαζε και πολύ η εξομοίωση των επαγγελματιών με τους υπόλοιπους δανειολήπτες που πήραν στεγαστικά. Η συνολική αξία των δανείων που πάνε προς ρύθμιση, είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 8,5 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια και 1,5 δισ. είναι επιχειρηματικά. Το σύνολο των δανείων που αναμένεται να ρυθμιστούν είναι περίπου 160.000. Από αυτά, τα επαγγελματικά είναι μόλις 20.000.
Δηλαδή το ποσοστό των δανείων που έχουν να κάνουν με επαγγελματίες που έβαλαν ως εγγύηση το σπίτι τους είναι σχετικά χαμηλό και δεν καταλαβαίνω τις εμμονές των δανειστών να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δυστυχώς πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη ότι η επιχειρηματικότητα γίνεται άλλη μία φορά ο εύκολος στόχος. Και η αυστηρότητα των δανειστών εξαντλείται στις περιπτώσεις που η όποια ρύθμιση – όπως των 120 δόσεων- αφορά κυρίως επαγγελματίες.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν θα έχουμε καμία νέα ψυχρολουσία. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, περιμένω το τελικό κείμενο που θα πάει προς ψήφιση και πολύ περισσότερο τις υπουργικές αποφάσεις που θα έρθουν να εξειδικεύσουν την εξωδικαστική αλλά και δικαστική διαδικασία προστασίας. Γιατί δυστυχώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος –με δεδομένο ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές- τελικά τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας να αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Για ένα πράγμα πρέπει να είμαστε βέβαιοι.
Όσο δεν ενισχύεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία και να αλλάξει το κλίμα, τόσο θα παλεύουμε με ημίμετρα και αποσπασματικά μέτρα που δεν θα βοηθούν αποτελεσματικά στην οριστική επίλυση των προβλημάτων.