tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη DEALnews: «Μόνο προβλήματα θα φέρουν τα νέα μέτρα»

 

O Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με άρθρο του στην εφημερίδα DEALnews εξηγεί γιατί τα νέα μέτρα στην εστίαση και την ψυχαγωγία, με το διαχωρισμό των χώρων σε «αμιγείς» και «μεικτούς», θα προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά και τονίζει ότι η μόνη λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Χατζηθεοδοσίου:

 

Ακούσαμε με προσοχή τις ανακοινώσεις των μέτρων, σχετικά με τις διευκολύνσεις που θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. Το ότι η κυβέρνηση χωρίζει τους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης σε αμιγώς για εμβολιασμένους και σε μικτούς, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Ταυτόχρονα, αλλάζει επί της ουσίας το αντικείμενο απασχόλησης του επιχειρηματία.

Πως είναι δυνατόν να απαιτεί η Πολιτεία από τους επιχειρηματίες εστίασης την πραγματοποίηση ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πολιτών ή των τεστ που θα έχουν κάνει; Ο επιχειρηματίας είναι επιχειρηματίας. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε ελεγκτή δικαιολογητικών. Δουλειά του είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καταναλωτές, όχι να τους ελέγχει τα χαρτιά. Πρόκειται για μία ιδέα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί και για πρακτικούς λόγους.

Σκεφτείτε ότι φτάνει μία μεγάλη παρέα σε ένα εστιατόριο. Πόση ώρα θα απαιτηθεί για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού; Ποιος θα τον κάνει; Δεν θα υπάρξει αναστάτωση; Και αν μιλάμε για μικτό χώρο, δεν θα απαιτηθεί ακόμα περισσότερος χρόνος; Επίσης σε αυτή τη διαδικασία εισέρχεται για τα καλά η τεχνολογία, καθώς προβλέπεται η καταγραφή των πιστοποιητικών ή των αρνητικών τεστ σε μία εφαρμογή. Πόσο σίγουρη είναι η κυβέρνηση ότι αυτό είναι εφικτό να το κάνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης; Πόσα μικρά εστιατόρια, ταβέρνες, μπαράκια, δεν λειτουργούν με έναν ας τον πούμε παραδοσιακό τρόπο από ανθρώπους σχετικά μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν και τόση σχέση με την τεχνολογία; Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες; Θα κλείσουν την επιχείρηση τους επειδή δεν έχουν την ίδια ευχέρεια στη χρήση των «έξυπνων» τηλεφώνων με τους νεότερους;

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν το πρώτο Επιμελητήριο που είχε τονίσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και μετάβασης τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Και μάλιστα εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας τα μέλη του να αποκτήσουν δωρεάν το δικό τους e-shop ή το δικό τους site. Είμαστε δηλαδή απόλυτα θετικοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων. Όχι όμως με τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή όσοι σήμερα είναι κάπως πίσω στη χρήση της τεχνολογίας, θα πρέπει να εξαφανιστούν από την αγορά; Εκτιμώ ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να το δουν ξανά τα αρμόδια υπουργεία και να προχωρήσουν σε ρεαλιστικές λύσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Εμείς ως Επιμελητήριο έχουμε μία ξεκάθαρη θέση. Πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, ώστε να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας που έχει ανάγκη η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μόνον έτσι θα αισθανθούμε ασφαλείς και θα περιορίσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα ενός πισωγυρίσματος στο θέμα της πανδημίας. Η επιχειρηματικότητα και γενικότερα η οικονομία μας, δεν αντέχει άλλo lockdown. Το πως όμως θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Είμαστε στη διάθεση της για να βοηθήσουμε στη μεγάλη εθνική υπόθεση. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να δεχθούμε την αλλαγή ρόλων, όπως έχει σχεδιαστεί μέχρι τώρα.